vrh dno
1398082308-00.jpg Domaće

Vulture Industries i Dordeduh zajedno u Beogradu

21.04.2014.

Beograd će 30. maja ugostiti dva verovatno najinteresantnija i najeklektičnija benda iz nepreglednog spektra muzičkih koncepcija koje danas definišu savremeni ekstremni metal - Vulture Industries iz Norveške i rumunski Dordeduh.

Vulture Industries su posle svog prvenca The Dystopia Journals (2007) okarakterisani od strane kritike kao najbolji avangardni art rock/BM proizvod koji je Norveška imala da ponudi u tom trenutku, kao nešto što najbolje ispunjava prazninu nastalu usled (i dalje aktuelne) studijske apstinencije benda Arcturus, sa kojim su ih neretko upoređivali. Bend ove hipoteke nije uspeo da sa oslobodi ni sa svojim drugim albumom The Malefactor's Bloody Register (2010), da bi im tek nakon potpisivanja za Season Of Mist i albuma The Tower (2013) i kritika i fanovi priznali stilsku posebnost i nesporan kvalitet. Iako načelno predstavljaju protagoniste norveške black metal estetike i tradicije, Vulture Industries su istovremeno i mnogo više od toga, te danas čine jednu od najnesvakidašnjijih i najartističnijih pojava u okviru ovog subkulturnog fenomena i koncertnu atrakciju koju ne bi trebalo propustiti.

Rumunski Doreduh, iako sa samo jednim izdanjem iza sebe (Dar De Duh, 2012.), je već etablirano ime u domenu atmosferičnog, etno zvucima natopljenog black metala. Taj status je generisan delom i kroz muziku koju je bend ponudio ovim fenomenalnim albumom, ali i reputacijom i pedigreom Sol Faura i Hupogrammosa koji su do juče činili okosnicu verovatno najbitnijeg rumunskog BM benda Negure Bunget. Stilski, Doreduh nastavlja tamo gde je Negura stala sa albumom Om, a album Dar De Duh, iako prvenac, budi strahopoštovanje širinom horizonata koje otkriva, muzičkim znanjem koje je u njega utkano i artističkim integritetom njegovih tvoraca.

Uz ova dva benda, Beograđani će imati prilike da uživaju i u mladom švajcarskom bendu Blutmond koji , iako donekle žanrovski sličan, nudi potpuno drugačiji osvrt na avangardni black metal.

Koncert će se, kao što je rečeno, održati 30. maja u maloj sali Doma Omladine, a karte se mogu kupiti u pretprodaji po ceni od 1.200 dinara, dok će na dan koncerta biti 1.500 dinara. Karte se u pretprodaji mogu nabaviti u Felix šopu (Sremska 6) u Beogradu.

Komentari
Trenutno nema nijednog komentara.
Komentarisanje zatvoreno.