vrh dno
1350241035-00.jpg Strane

Felix Baumgartner - istorijski skok

14.10.2012.

Nakon što su svi uslovi legli na mesto, Austrijanac Felix Baumgartner konačno je danas skočio sa ivice svemira.

Balon lansiran iz baze Rozvel dostigao je 16 kilimetara za oko 50 minuta, a u 20.06h je skočio sa 39.068 metara iako je planirano da to uradi sa 36.576 metara.

Već nakon 32 sekunde probio je zvučni zid, a najveća brzina koju je dostigao je bila 1.173 kilometra na sat. Nešto kasnije usledio je i veliki aplauz pošto se Baumgartner javio u bazu.
 
Nakon tačno četiri minuta i 19 sekundi sam je otvorio prvi padobran što je izazvalo još veće oduševljenje, a pošto je uspešno otvorio sva četiri padobrana uspešno je sleteo u 20.16h.
 

Baumgartner je prvobitno već u 14.45 trebalo da bude lansiran, ali su uslovi, kao i utorak, prilikom prvog pokušaja bili previše rizični. Ipak, za razliku od uslova pre šest dana bilo je naznaka da će se oni poboljašti, pa su u misiji optimistično isticali da misija neće biti pomeranja.

Glavni razlog odlaganja realizacije misije za nekoliko dana, kao i tokom nedelje, bio je jak vetar, koji nije duvao na tlu, već na vrhu helijumskog balona, pa su uslovi za lansiranje Baumgartnera bili previše rizični.

Glavni cilj Red Bull Stratos projekta bio je da prikupi važne podatke koji bi naučnicima pomogli da poboljšaju sigurnost svemirskog putovanja i omoguće evakuaciju iz svemirske letilice na velikim visinama.

Baumgartner je do sada izveo BASE skokove sa najpoznatijih lokacija, među kojima su Petronas kule u Kuala Lumpuru i statua Isusa u Rio de Žaneiru, a preleteo je i Lamanš. Ovo je bila njegova najizazovnija avantura ikada.

Šta je Felixu prolazilo kroz glavu u toku leta možete da pročitate na njegovom Twitter nalogu.

Izvor: B92

Komentari
Trenutno nema nijednog komentara.
Komentarisanje zatvoreno.