vrh dno
1350134684-00.jpg Domaće

GSS spreman za zimu

13.10.2012.

Gorska služba spasavanja Srbije (GSS) spremno dočekuje ovu zimsku sezonu.

Skijaši koji zalutaju van staze, planinari koji se izgube u šumi i putnici koje neka nevolja natera da skrenu sa svoga puta ili ih snežna mećava zarobi u automobilu, biće pronađeni veoma brzo jer je ovog vikenda na Avail pored usavršavanja tima za pretrage, započeta obuka i četiri psa. Pošto je GSS Srbije neprofitna organizacija, nije bilo sredstava za nabavku službenih pasa već su se obučavali psi čiji su vlasnici spasioci GSS-a. U GSS-u se nadaju da će neko uvideti koliko su spasilački psi bitni za spasavanje ljudskih života i da će pomoći nabavku tih pasa i njihov program obuke.

U okviru redovnih aktivnosti Gorske službe spasavanja Srbije (GSS) u periodu od 14. do 16. septembra, na Avali, održan je Seminar o pretragama. Osim spasilaca i saradnika Gorske službe spasavanja, seminaru su prisustvovale kolege iz Hrvatske gorske službe spasavanja (HGSS), stanica Rijeka, sa svoja tri psa, rase belgijski ovčar (malinoa), kao i predstavnici Kinološko-sportskog kluba «Singidunum» iz Beograda.
 
Glavna tema ovogodišnjeg seminara odnosila se na upotrebu spasilačkih pasa u pretragama. Kao što su polaznici seminara mogli da čuju na predavanjima i prilikom vežbi na terenu, spasilački psi kao deo spasilačkog tima čine neodvojivi deo potražnog lanca u kom svaka karika ima zasebnu i tačno određenu svrhu. Svojim višestruko istančanijim čulima (gotovo 40 puta izraženijim u odnosu na čoveka) pas na zahtevnijem terenu zamenjuje do tridesetak ljudi u akciji spasavanja. Vrednost odškolovanog spasilačkog psa izuzetno je visoka, a od neprocenjive važnosti je u svakoj potražnoj akciji.
 
Učesnici seminara su imali prilike da saznaju dosta o upotrebi spasilačkih pasa u pretragama, kao i na koji način se vrši izbor potražnog psa, kako se vrši odgoj i školovanje ovih pasa, uz poseban osvrt na norme i uslove koje ti psi treba da zadovolje kako bi dobili licencu prvog, odnosno drugog stepena. Takođe, održano je predavanje o organizaciji i izvođenju pretraga, kao i korišćenju savremenih tehnologija u akcijama pretrage, poput GPS-a, a sama prezentacija bila je propraćena primerima sa pretraga koje su spasioci GSS-a izvodili u proteklom periodu.
 
Na terenu su gosti iz Hrvatske prikazali, sa svoja tri psa, kako se, kroz igru, pas priprema za izvođenje pretraga. Ukazali su na veoma važnu ulogu koju zauzima markirant u procesu obuke potražnog psa i simulirali su akciju pretrage nestalih osoba. Takođe, obučavali su i četiri psa, čiji su vlasnici spasioci GSS-a.
 
Gosti iz Kinološko-sportskog kluba “Singidunum” su demonstrirali kako se vrši obuka psa na poslušnost, ali i ukazali na najčešće greške koje čine vlasnici pasa prilikom obučavanja svojih ljubimaca.
 
Seminar je obeležio intenzivan rad tokom oba dana uz izuzetnu saradnju sa kolegama iz HGSS-a, koji su nesebično delili svoja znanja i iskustva sa učesnicima seminara.
 
Opšti zaključak je da je ovo tek početak jednog dugotrajnog procesa uvođenja potražnih pasa u Gorsku službu spasavanja Srbije, ali da volja nesumnjivo postoji. Sem volje, videli smo da je za obuku pasa neophodno veliko strpljenje i dugotrajan rad.
 
Podećamo vas: Gorska služba spasavanja Srbije (GSS) je dobrovoljna i neprofitna organizacija osnovana 1954. godine od strane iskusnih alpinista Planinarskog saveza Srbije. Više o GSS-u možete pročitati iz nedavnog intervjua koji je Trablmejker napravio sa Markom Radanovićem, Predsednikom Komisije za logistiku i vršiocem dužnosti PR-a GSS-a.
 
 

Komentari
Trenutno nema nijednog komentara.
Komentarisanje zatvoreno.