vrh dno
1349444221-00.jpg Domaće

Slobodna zona na Studiju B

05.10.2012.

Tokom oktobra će svake nedelje na Studiju B biti prikazivani filmovi koje je publika na prošlogodišnjoj Slobodnoj Zoni proglasila za najbolje.

Filmovi će na malim ekranima biti prikativani u 22:35h, a prikazivaće se po četiri filma. Prvi film će biti prikazan 7. oktobra i u pitanju je pobednički film sa prošlogodišnjeg izdanja festivala: "Deponija" Lusi Voker.

Sniman skoro tri godine, film Deponija prati poznatog umetnika Vika Muniza na putu od njegove kućne baze u Bruklinu do rodnog Brazila i najveće svetske deponije smeća, Žardim Gramačo, koja se nalazi na periferiji Rio de Žaneira. Tamo fotografiše eklektičnu grupu katadoresa - samozaposlenih sakupljača materijala za recikliranje. Munizov inicijalni cilj je bio da "naslika" katadorese sa đubretom. Dok oni pomoću đubreta stvaraju umetničke slike po motivima Vikovih fotografija, film otkriva i ponos i očaj katadoresa, dok zamišljaju bolji život za sebe i svoje najbliže. Reditelj Lusi Voker i ko-reditelji Žoao Žardim i Karen Harli imaju odličan uvid u ceo proces i, na kraju, nude uznemirujuće dokaze o preobražajnoj moći umetnosti i alhemiji ljudskog duha.
 

Autor: A.D.

Komentari
Trenutno nema nijednog komentara.
Komentarisanje zatvoreno.