vrh dno

Biblioteka

Biblioteka savremene književnosti

Naše skromno i zadivljujuće nasleđe jeste svet i samo svet, čije postojanje neprestano proveravamo (i dokazujemo) tako što sebi pričamo priče o njemu. Sumnja da smo mi i svet napravljeni po liku nečega čudesno i haotično koherentnog iznad našeg razumevanja, kog smo takođe deo; nada da naš eksplodirani kosmos i mi, njegova zvezdana prašina, imamo neiskazivo značenje i red, ushićenje dok prepričavamo staro tumačenje sveta poput knjige koju čitamo i u kojoj smo i mi pročitani; misao da ono što znamo o realnosti jeste tvorevina satkana od jezika – sve to pronalazi svoje materijalno postojanje u tom autoportretu koji nazivamo bibliotekom.

Alberto Mangel

O autoru:

Tamara Lujak - Tamara

Jedna je od najistaknutijih srpskih autorki kratke priče iz oblasti fantastike. Novinar, urednik i saradnik više književnih časopisa i fanzina. Piše kratke priče, aforizme, haiku, književne prikaze i dr. Bavi se prevođenjem. Član je Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ i Haiku kluba „Šiki“.

Dobitnik povelje Kraljevskog književnog kluba Karađorđević za aforizam 2006, nagrade za najizazovniji aforizam na temu „S čim u Evropu“ Kluba umjetničkih duša Mrkonjić Grad (2011); treće nagrade Umetničkog udruženja Multi Art, treće nagrade za najoriginalniju basnu Kluba umjetničkih duša Mrkonjić Grad (2011), prve nagrade Udruženja žena Sva lepota sveta i prve nagrade Udruženja građana SCI&FI za kratke priče u 2006. godini.

Jedan je od organizatora konkursa: 357 - Trenutak inspiracije (2007), Osvoj ikebanu (2007) i Helly Cherry (Paklena višnja, od 2006. stalno otvoren), 357 - Priča za tren (2011).

Više o autoru...
Poslednje epizode:
 Mirjana Zarić

Mirjana Zarić

Čovek

21.04.2014.

Nepogrešiv je u svom poslu. Pronicljiv je, sabran i proračunat. Oštrouman i nepokolebljiv. Iako ga zamara monotono druženje sa običnim ljudima, iako stalno oseća svoju visinu nad njima i superiornost među prosečnima, on ne odustaje.


Dragan J. Ristić

Dragan J. Ristić

SVE, SVE, ALI PARE

01.04.2014.

Na granici ga, začudo, dočekaše vrlo ljubazno, sve klanjajući se i smešeći se.


 Sovjeta Grubešić

Sovjeta Grubešić

Dve grozne priče

27.03.2014.

„Kako ćemo?“ pita. „Na ćelavo,“ kažem. Prenerazi se. „Molim? Kako?“ Ponavljam: „Na ćelavo, kao Kodžak, sjećate ga se? Imam svoje razloge.“ Gleda me sažaljivo. Misli da sam bolesna. Ipak, šiša i brije.


Jovan N. Bundalo

Jovan N. Bundalo

RUŽNO MI U OKU ZALEĐENO

11.03.2014.

U ovom haosu ne mogu da se snađem ja sam između, u tamnom prognanstvu ne mogu dušu u mraku da nađem


Bruno Brežac

Bruno Brežac

Bolji život

11.09.2013.

Dva suglasnika i jedan samoglasnik Jedino je šta ti zapravo treba da Ustaneš ujutro iz kreveta