vrh dno

Objekativno

arhitektura, enterijer, dizajn

Emisija posvećena prostorima u kojima živimo, stvarima kojima smo okruženi i idejama koje će nam dati uvid u jedan drugačiji način života.

O autoru:

Vladimir Velickovic - Dabl-Ju

Već 10 godina ne miče se iz sfere medija, ni ne namerava. Sve ga zanima, a posebno arch & tech. Počeo je da piše čim je tetki još 'onih' devedesetih maznuo kucaću mašinu. Početke pamti po bolu u dva kažiprsta, kako je običajavao da kuca. Iako već tehnički opremljen, prva ozbiljnija dela ipak je pisao rukom. Fatalni susret sa medijima desio se '93. god, objavom prve pesme u Politici. Hej, Politici! Naravno, s obzirom na to da je imao razrednu - profesorku srpskog jezika i književnosti, nije ginulo čitanje pesme pred celim razredom. A Politika je taj dan zabeležila porast prodaje od čitava 32 primerka. Osam godina kasnije, vratio se u Politiku, i ostao tamo pet narednih godina, bogatiji za razna iskustva i više od 1.500 objavljenih tekstova. Tamo se rodila ljubav između njega i arhitekture. Narednih pet godina uređivao, izdavao, prodavao, i mnogo još pisao. Nije se odrekao tastature, mada nikad nije naučio pravilno da kuca. Zavisan od nje, ali jedva ceka dominaciju touch pad uređaja, a zatim glasovnog komandovanja. Tada više neće da kuca, nego će da diktira.

Više o autoru...
Poslednje epizode:
8 najčudnijih kuća

8 najčudnijih kuća

I svaka je useljena i u funkciji

01.07.2010.

Nijedna nema standardan oblik, građevinski materijali su drugačiji od onih na koje smo navikli, ali odolevaju vremenu i dokazuju koliko je bujna ljudska mašta.


Opanci za Kineze

Opanci za Kineze

Srpski paviljon u Šangaju očekuje milionitog posetioca

24.06.2010.

Sredovečna Kineskinja potpuno je fascinirana osvetljenim konturama Milutina Milankovića. Pita hostesu: „Da li su to vaše tačke za akupunkturu?”.


Nove ikone Afrike

Nove ikone Afrike

Tri upečatljiva stadiona sa Svetskog prvenstva 2010

17.06.2010.

Dve polufinalne i finalna utakmica u dizajnerski potpuno različitim objektima. Jedan stadion morao je da što manje "štrči" i uklapa se u okolni ambijent, dok su drugi morali da "iskaču" i postanu prepoznatljivi simboli gradova.


Hotel za bube

Hotel za bube

Londonski insekti dobili kraljevski tretman

10.06.2010.

Raspisan je jedinstveni arhitektonski konkurs za izgradnju pet luksuznih hotela za insekte u gradskim parkovima. Konkurs je pokrenut u cilju promocije Međunarodne godine biodiverziteta. Građani će moći da vide finalne konstrukcije i da glasaju za favorite od 19. do 28. juna. Ne, ovaj tekst nije šala, ovo je stvaran konkurs.


Slomljeni buldožer

Slomljeni buldožer

Žalosni pregled stanja građevinarstva u Srbiji

03.06.2010.

Veliki privatni projekti su stopirani, neki nisu odmakli dalje od zahteva za građevinsku dozvolu, a trenutno se jedino radi na najvažnijim infrastrukturnim projektima.