vrh dno

Gedž@

Nove sprave

Emisija o elektronskim uređajima i svim spravicama koje su postale neizostavni deo života

O autoru:

Vladimir Velickovic - Dabl-Ju

Već 10 godina ne miče se iz sfere medija, ni ne namerava. Sve ga zanima, a posebno arch & tech. Počeo je da piše čim je tetki još 'onih' devedesetih maznuo kucaću mašinu. Početke pamti po bolu u dva kažiprsta, kako je običajavao da kuca. Iako već tehnički opremljen, prva ozbiljnija dela ipak je pisao rukom. Fatalni susret sa medijima desio se '93. god, objavom prve pesme u Politici. Hej, Politici! Naravno, s obzirom na to da je imao razrednu - profesorku srpskog jezika i književnosti, nije ginulo čitanje pesme pred celim razredom. A Politika je taj dan zabeležila porast prodaje od čitava 32 primerka. Osam godina kasnije, vratio se u Politiku, i ostao tamo pet narednih godina, bogatiji za razna iskustva i više od 1.500 objavljenih tekstova. Tamo se rodila ljubav između njega i arhitekture. Narednih pet godina uređivao, izdavao, prodavao, i mnogo još pisao. Nije se odrekao tastature, mada nikad nije naučio pravilno da kuca. Zavisan od nje, ali jedva ceka dominaciju touch pad uređaja, a zatim glasovnog komandovanja. Tada više neće da kuca, nego će da diktira.

Više o autoru...
Poslednje epizode:
Dve reči – Google TV

Dve reči – Google TV

Zamena dosadnog TV programa novim web opcijama

22.05.2010.

Google TV dozvoljava ljudima da posete bilo koji sajt preko televizije, pretražuju TV program i ostali web video sadržaj.


OS rat - tušta i tma aplikacija

OS rat - tušta i tma aplikacija

Šta ima tvoj smartphone?

15.05.2010.

Ako zanemarimo hardver, dizajnerima je preostalo da se nadmeću sa “enterijerom” telefona. Tu već ima šta da se radi. Uspeh telefona dalje zavisi od dva faktora – lakoće upotrebe i dogovora sa programerima raznovrsnih aplikacija.


Seća li se neko šta je Hi-Fi?

Seća li se neko šta je Hi-Fi?

Za dobar zvuk potrebne su tri stvari – zvučnici, pojačalo, plejer

07.05.2010.

Svojevremeno mp3 je izmišljen da bi se audio signal prebacio (kompresovao) u digitalni, a da pritom ne zauzima previše mesta na računaru. Pre dve decenije bio je ograničen prostor za smeštanje podataka, a sada kada je svakome dostupan hard disk od 1TB nije bitna veličina fajla, već kvalitet.


Da li ćemo ubuduće raditi u webOS-u?

Da li ćemo ubuduće raditi u webOS-u?

HP i Palm zapržili čorbu iPhone-u

30.04.2010.

Pre, Pixi i iPAQ, telefoni kompanija HP i Palm, nisu mnogo zastupljeni u Srbiji, ali njihovi globalni potezi doneće promene u kompletnom segmentu “pametnih telefona” i integraciji sa računarima. Ipak je HP uticajan igrač, a i ima keša da to finansira.


Multimedija na točkovima

Multimedija na točkovima

…ili, razlog da ostaneš u kolima i posle vožnje

23.04.2010.

Nekad je bilo dovoljno da imaš radio u kolima. Sada je, usled evolucije svih digitalnih audio-video uređaja, na raspolaganju čitav arsenal mogućnosti koji će te držati u sedištu i kad ugasiš motor.