vrh dno

Nad Kultura

Svakog ponedeljka

Od prvih simbola, preko prvih glinenih tablica, stela, papirusa, voska, čovek je beležio svoje ideje, iskustva, spoznavao svet oko sebe, stvarao hronike ljudskog roda nimalo ne sluteći da će jednoga dana njegovo delo doprineti sumi znanja čovečanstva. Kroz zapise mi smo jedina vrsta koja samo nadograđuje ono što je već neko otkrio i nekada davno zapisao.

Od svih magija i čuda ovog sveta jedno od važnijih, ako ne i najvažnije otkriće jeste pisana reč. Nije bitno u kom materijalu napisana ili uklesana ona savija prostor i vreme dozvoljavajući nam da upoznamo daleke predele, druge svetove i vremena. Da uđemo u misli najvećih spisatelja čovečanstva i da podelimo najintimnije trenutke sa njima, direktno iz prvog lica.

Čitajući uzdižemo sebe i oplemenjujemo svoj duh. Na jedan subjektivan način delimo utiske i na taj način dela žive kroz nas. Priključite nam se na ovom divnom putu u svet knjige.

O autoru:

Aca Todorovic - HADES

Aca Todorović je student završne godine Arheologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Učesnik je mnogobrojnih domaćih i međunarodnih projekata iz oblasti kulture i zaštite kulturnih dobara.Pet godina radi u sferi građanskog novinarstva i dve godine u oblasti odnosa sa javnošću. Jedan je od osnivača Udruženja građana “Trablmejker”, i radi na mestu pomoćnika GLODUR-a na portalu www.trablmejker.com gde piše recenzije knjiga. Član je još dve NVO koje se bave promocijom ljudskih prava i unapređenja civilnog društva. Trenira kendo. Obožava nauku. Veliki je fan Sci fi žanra.

Više o autoru...
Poslednje epizode:
Kako preživeti svoju porodicu

Kako preživeti svoju porodicu

Prikaz knjige Robin Skinera i Džon Kliza

07.12.2012.

Džon Kliz je britanski komičar, kod nas najpoznatiji kao jedan od tvoraca Letećeg cirkusa Montija Pajtona, a Robin Skiner je jedan od utemeljivača grupne analize i osnivač Instituta za porodičnu terapiju u Londonu. Spajajući oba sveta, ova knjiga pokušava da nam na duhovit i posve "ljudski"način predstavi neke od ključnih životnih faza, prekretnica, kao i proširi vidike i pruži uvid u neka vrlo intimna i "škakljiva" pitanja.


Bljuc!

Bljuc!

Čak Palahnjuk

17.10.2012.

On je vođa ulične bande paklenih vozača, besnilom zaraženi mesija, na ujede i životinjske otrove navučeni džanki, izopačeni guru, putnik kroz vreme sa istančanim čulom mirisa i ukusa, smrtonosni Kazanova, odnosno najefikasniji serijski ubica koga je svet video. Ukratko, urbana legenda, ili modernim rečnikom rečeno – „selebriti”.


Na kori integralnog hleba i olovci

Na kori integralnog hleba i olovci

Ilija Bakić - Prikaz knjige Milana B. Popovića

31.08.2012.

„Na kori integralnog hleba i olovci“ radosna je, razdragana i razbarušena knjiga u kojoj se ne traga za ezoteričnim duhovnim vrhuncima ali se, zauzvrat, ne poriču ni oni telesno-gastronomski.


Ples sa zmajevima

Ples sa zmajevima

Peti deo Pesme leda i vatre

12.09.2011.

Ples sa zmajevima je dugoočekivani, peti nastavak ovog fantastičnog serijala. Martinu je trebalo punih šest godina da ga objavi, ali se čekanje strpljivim fanovima isplatilo na najbolji mogući način.


Alesandar Ilić o streli vremena

Alesandar Ilić o streli vremena

Ponedeljak, 23. maj 2011. godine

23.05.2011.

Ni sam ne znam koliko puta sam u autobusu sedeo sa knjigom a da mi nikada nije palo na pamet da tu knjigu čitam.