vrh dno
Tales of dark Presek stanja

Tales of dark

Fragile monuments , Solitude production

00.00.0000.
"Tales of dark, jeste ozbiljan emotivno duhovni nadražaj koji je, na najbolji mogući način upakovan i obgrljen krajnje senzualnim metaliziranim harmonijskim linijama koje su, opet, ukrašene najsofisticiranijim ženskim vokalnim bravurama"

         Fragile monuments, krajnje je neočekivano ali i dijametralno suprotno, izrazito prijatno dugosvirajuće ( iako se u prvi mah može pomisliti da u svojim odajama prikriva samo šest numera ), nesvakidašnje ostvarenje – neke od numera vezuju vas i magično plene čitavih trinaest tj. neverovatnih šesnaest minuta. Posebno mi je zadovoljstvo da je do mene, čudnim ( Gospodnjim??? ) putevima, doduše sa malim zakašnjenjem, ipak, dospeo ovaj magični, mistični dodir i ne mogu a da se ne složim sa već, u pratećem press materijalu, pominjanim kvalifikacijama. Ovde u potpunosti prezentovan, istinski kreativni rad, novosadske grupacije Tales of dark, jeste ozbiljan emotivno duhovni nadražaj koji je, na najbolji mogući način upakovan i obgrljen krajnje senzualnim metaliziranim harmonijskim linijama koje su, opet, ukrašene najsofisticiranijim ženskim vokalnim bravurama (uključujući i muške, kojima, čini se, i pakleno predvorje zapravo predstavlja jedini dom). Bez ikakvog dvoumljenja a pritome ne dozvoljavajući sumnji da promoli oči iz (mrtvoga) mraka. Izrazito je teško i nezahvalno izdvojiti bilo koju od ovde ukusno i ne iritantno - pet plus jedna - narezanih kompozicija – zvučnih ukusnih zalogaja – ali, u momentu pisanja recenzije, mislima su mi se provlačile – kakve li simbilike – Luciferian Elegy i Towerin Grief Behemoth. Sve je ovde u najboljem redu, zaista,  međutim, jedan momenat, sa početka karijere je meni, još uvek ostao nepoznanica. Tales of dark je širem slušalačkom auditorijumu ostao upamćen kao ponosni vlasnik jednog, pre par godina nemilice emitovanog rada, mega radijskog hita, zapisa U kori tame, koji, u sebi sadrži to ono nešto, posebno, što istinske umetnike izdvaja iz mase klišeiziranih pajaca / pozera i umišljenih muzičkih radnika i drži ih čvrsto na pučini teškog, metalom izrezbarenog, uzburkanog, valovitog mora. U tim momentima i pomenutom zvučnom zapisu, činilo se, odnos prema svevišnjem ( u zemlji u kojoj živimo - pretpostavlja se kojem ) bio je molitveni, pravi, a ton - ispovedni. Status i stav vernički, ukoliko se ne varam (za svaki slučaj poslušajte stihove numere U kori tame, sam njen kraj, posebno).

 Ispravite me ukoliko nenamerno grešim, ali, čini se da su se  vremenom, danas i sada, ikonografija, simbolika, ugao i  sistem vrednovanja, drastično promenili, da ne napišem baš nekako rogobatno – preokrenuli.

 
Na gore ili bolje – presudite / prosudite sami. Odluka je vaša.

 
         U artističkom smislu, Tales of dark i njihov izvanserijski CD Fragile monuments jeste za svaki respekt. Neosporan i u potpunosti zaslužen.

 

Milan B. Popović

Pogledaj još...
 • 2644-00.jpg

  Orkestar Gradovi utočišta

  16.06.2013.
  „Gradovi utočišta“ nas preko devet numera poetičnog naziva provlači kroz snoliki lavirint u kome muzika uvek deluje kao da dolazi ...
 • 2608-00.jpg

  Art Diler – EP Pasje godine

  05.05.2013.
  Onda sam, čitajući podatke o njima, shvatio da njihova imena mnogo više znače u svetu domaće muzike nego što sam ...
 • 2592-00.jpg

  "Cimet" - Consecration

  11.04.2013.
  Posle albuma "Aux" i ".avi" beogradski post-metal-psychedelic-rock-stoner-i su i kao trojka, umesto očekivane petorke sa prethodnog albuma, zapeli i izneli ...
Komentari
sane - 09.07.2008. 02:12 h
pozdrav za drugare