vrh dno
Orkestar Gradovi utočišta Presek stanja

Orkestar Gradovi utočišta

Recenzija istoimenog albuma

16.06.2013.
„Gradovi utočišta“ nas preko devet numera poetičnog naziva provlači kroz snoliki lavirint u kome muzika uvek deluje kao da dolazi sa udaljenih mesta i podseća nas na vremena koja su davno prošla, a možda nikada nisu ni postojala.

Orkestar Gradovi utočišta oformljen je u Novom Sadu u proleće 2010. godine, a pre nekoliko nedelja švajcarska izdavačka kuća Shayo Records izdala je njihov prvi album koji nosi isti naziv kao i bend. Za izabrani krug slušalaca koji su imali priliku da u toku prethodne 3 godine posete neki od koncerata benda u Beogradu, Novom Sadu, Subotici ili negde drugde ovaj album dolazi kao dugo očekivana poslastica, a to što je jedan od najspecifičnijih i najautentičnijih novih srpskih bendova izdavača pronašao van naše zemlje neće iznenaditi bilo kog poznavaoca domaće scene.

Osnivač benda je gitarista Ivan Čkonjević koji je nekima poznat kao bivši član bendova Ana Never i Belgrade Noise Society, a koji se već više godina se kao solista bavi eksperimentalnom rok muzikom. Orkestar Gradovi utočišta svira isključivo instrumentalnu muziku, pored gitare orkestar sačinjavaju violina, violončelo, harmonika i bubanj, a muzičari iza sebe imaju saradnju sa brojnim bendovima, među kojima bi se mogli navesti Hton, Jesenji orkestar Daniela Kovača, Emanuil, Magnetic Poetry i brojni drugi.  Da bi se opisala muzika neke debitantske grupe obično se pribegava žanrovskim klasifikacijama, poređenju sa drugim grupama i navođenju drugih projekata članova benda, ali Orkestar „Gradovi utočišta“ je odličan primer da takve metode često mogu biti vrlo neadekvatne. Mogli bismo njihovu muziku opisati kao post rok, porediti ih sa Sigur Rosom, tražiti uticaje iz klasične muzike, ali to ne bi bilo pavedno prema njihovom zvuku koji poseduje određenu jedinstvenost koja izmiče šablonima i jednostavnim opisima.

Po Ivanovim rečima koncept albuma je nastao iz ideje za kratki film za koji je pisao scenario dve godine pre formiranja benda. Inspirisan starozavetnom pričom o gradovima utočištima počeo je da razrađuje scene za film i ubrzo je poželeo da svaku scenu isprati sa određenom muzičkom temom. Po formiranju orkestra svaki od muzičara je dao doprinos razvijanju ove ideje i kristalizovanju pojedinačnih tema i stila čitavog albuma. Priča ovog albuma prati junaka koji u potrazi za skloništem dolazi u grad u kome se nastanjuje, ali ubrzo shvata da promenom mesta nije pobegao od svojih unutrašnijh problema, strahova, kajanja i na kraju izmučen unutrašnjom borbom napušta grad i nastavlja svoje traganje. Film je na kraju ostao u domenu ideje, a dobili smo album koji bi se zbog svoje narativnosti možda mogao okarakterisati kao konceptualni album. Međutim, muzika koju nam je Orkestar Gradovi utočišta ponudio je sama po sebi dovoljno hipnotička, evokativna i snažana, da vizeulna pratnja zaista nije ni potrebna. Melodije koje se lagano razvijaju, nadovezuju jedna na drugu i pletu mrežu sugestivnih zvukova uvlače slušaoca u svoj svet i dopuštaju mu da sam izmašta priču koja se krije iza muzike. Ova sloboda koja omogućava svakom recipijentu da izgradi svoj lični odnos sa umetničkim delom upravo i jeste jedna od najlepših odlika umetnosti koja ne traži pasivne slušaoce/gledaoce/čitaoce, već nas tera da nadgrađujemo, domaštavamo i razmišljamo, a ono što je sigurno jeste da bez obzira na stav na kraju niko ne ostaje ravnodušan.

„Gradovi utočišta“ nas preko devet numera poetičnog naziva (Noć crvena kao nar; Dok psi laju ja sam slep; Tamo gde su ruke...) provlači kroz snoliki lavirint u kome muzika uvek deluje kao da dolazi sa udaljenih mesta i podseća nas na vremena koja su davno prošla, a možda nikada nisu ni postojala. Topla preporuka za svakoga ko želi da čuje nešto novo i drugačije.

Naručite album

Autor: Saša Perić

Pogledaj još...
 • 2608-00.jpg

  Art Diler – EP Pasje godine

  05.05.2013.
  Onda sam, čitajući podatke o njima, shvatio da njihova imena mnogo više znače u svetu domaće muzike nego što sam ...
 • 2592-00.jpg

  "Cimet" - Consecration

  11.04.2013.
  Posle albuma "Aux" i ".avi" beogradski post-metal-psychedelic-rock-stoner-i su i kao trojka, umesto očekivane petorke sa prethodnog albuma, zapeli i izneli ...
 • 2587-00.jpg

  L FREE

  03.04.2013.
  To je ludilo, jedno ludilo, koje je sastavljeno od bezbroj ludila na jednom mestu.
Komentari
Trenutno nema nijednog komentara.