vrh dno
Art Diler – EP Pasje godine Presek stanja

Art Diler – EP Pasje godine

Time machine music, 2013.

05.05.2013.
Onda sam, čitajući podatke o njima, shvatio da njihova imena mnogo više znače u svetu domaće muzike nego što sam pretpostavljao

Tragom meni manje poznatih bendova sa CD kompilacije “Vreme brutalnih dobronamernika”, na kojoj su prevashodno rok i metal muzičari komponovali pesme inspirisani stihovima pesnika i rok kritičara Milana B. Popovića, preslušao sam i novi EP  grupe “Art Diler”. Onda sam, čitajući podatke o njima, shvatio da njihova imena mnogo više znače u svetu domaće muzike nego što sam pretpostavljao. “Art Diler” iza sebe imaju već album. I to za jednu od najpoznatijih domaćih izdavačkih kuća. Plus su i autori pesme koja je bila hit godine na “Radiju 202”.

Dakle, oprezno sa njima.

Ne, naravno. Ti podaci jesu za istoriju, ali ovo je novi album, a ja još nisam naučio da pišem u rukavicama.
Prvo i najvažnije: ako je ovo ono kako članovi grupe žele da zvuče, onda dobro. Biće tu devojčica koje ovo vole, a i ja bih se, da sam mlađi, verovatno pokušao približiti toj ciljnoj grupi. Ali nisam. Nisu ni članovi grupe “Art Diler”. Obrazovani, maksimalno talentovani instrumentalisti, ali pogrešan žanr za njihove prave godine.
Ili pop ili metal. Nema između. Zašto to kažem? Jednostavno, ovaj album pokazuje odličan potencijal u sferi sviračkog umeća, nebrušenog, ali ipak potpuno adekvatnog vokala, tekstova koji su sve bolji kako album odmiče, interesantnih muzičkih rešenja (specifična atmosfera pesme " Ono što jesam " ). To su dobre strane.

Ono što opasno ne valja je što im ne verujem. Zašto? Jer je zašećereno. Šećer izaziva karijes i u slušnim kanalima. A dobri su! Bolji od većine poluraspadnutih “Osvajača”, “Griva”, “Divljih jagoda” i svog onog čemera koji ne verujem da ni oni slušaju. Ali, ovde, na momente, koji se ponekad bahato protežu i u minute, opasno liče.

Znate onaj osećaj kad Đoković pritrči mreži i zakuca lopticu u aut, a mi psujemo i njega i komšijino kuče i ženu, izlemamo dete... Ne znate? Dobro je. Niste psihopate kao ja. Šalim se malo, ali ostaje gorak utisak kad talentovana ekipa ide na sigurno, pa pogreši.

Po meni su metal: “Slayer”, “Pantera”, “Black Sabbath”, “Sepultura”, moj drug Metalika i mnogi drugi, pre i posle njih. Ne i “Bon Jovi”. Ali, od nečega se mora početi kao tinejdžer. “Art Diler” nisu više tinejdžeri. I više bih voleo da se obraćaju zrelijoj populaciji, jer oni to mogu. U onome što rade su korektni, možda i odlični za srpske prilike, ali imaju potencijala da budu još bolji i da sve ovo budu više "oni", a manje "za njih". Lično, zatvorio bi ih u gluvu sobu na dva dana bez hleba i vode i onda ih snimio.

Nema šanse da bi grupa koja je iznedrila takav hit potencijal pesme “Dok me pogledom streljaš” (na stihove Milana B. Popovića), sve zrelije Blagojevićeve tekstove, mogla tad da luta od softastih struktura do metala (više roka, iskreno) u jednoj pesmi.
Ukratko, a nije bilo baš kratko, od koga je moglo je i moralo bolje.

facebook.com/artdiler

Autor: Miloš Živanović

Pogledaj još...
 • 2644-00.jpg

  Orkestar Gradovi utočišta

  16.06.2013.
  „Gradovi utočišta“ nas preko devet numera poetičnog naziva provlači kroz snoliki lavirint u kome muzika uvek deluje kao da dolazi ...
 • 2592-00.jpg

  "Cimet" - Consecration

  11.04.2013.
  Posle albuma "Aux" i ".avi" beogradski post-metal-psychedelic-rock-stoner-i su i kao trojka, umesto očekivane petorke sa prethodnog albuma, zapeli i izneli ...
 • 2587-00.jpg

  L FREE

  03.04.2013.
  To je ludilo, jedno ludilo, koje je sastavljeno od bezbroj ludila na jednom mestu.
Komentari
Protagonista - 07.05.2013. 02:13 h
Mogu da razumem i da poštujem tvoj muzički neukus koji tako eklatantno provlačiš kroz nešto što bi ipak moralo biti kakva-takva objektivna analiza ili pak kritika, ALI ili se svrstavaš u grupu audio-mazohista ili ti je život toliko dobar da ti tzv. "šećer" nije potreban. Ako kojim slučajem radiš u Skupštini kao poslanik, to je onda posve razumljivo. Ili si u srodstvu sa jednim gitaristom koji je takođe, gle čuda, poslanik i to u Vladi.
gost_Miloš Živanović - 29.06.2013. 11:04 h
Kad sam saznao da je gitarista poslanik, odmah sam mu poslao ovaj prikaz. Oduševio se i postavio me na mesto rođaka. Mislim da nije dobro čitati kritike u pripitom stanju. Tada čovek vidi i ono čega nema, a ponekad se iskašlje i Vujaklija iz jetre.