vrh dno
Black Pek To Majdanpek Presek stanja

Black Pek To Majdanpek

Kompilacija Crni Pek - ponornice devedesetih

12.03.2012.
Elektronski šumovi, škripa, neurotična akustika, rad bučnih mašina i druge atonalnosti nisu u službi morbidarije, već predstavljaju specifičan izraz kreativnog suočavanja sa strahovima i ostalim neugodnostima.

 

Kada su jednom prilikom upitali Toma Verlena* šta je to što je njujoršku scenu s kraja 70-ih i početka 80-ih godina činilo tako živopisnom i raznolikom, odgovor je glasio - scena nije ni postojala. Prema njegovim rečima, postoje pojedinci koji se u određenom periodu svog života drže jedni drugih, podstaknuti zajedničkim interesovanjima, pa se taj odnos ispoljava u vidu onoga što se naziva scenom.
Da li se u slučaju mahom kasetnih snimaka gotovo nepoznate elektronske muzike na prostoru Srbije tokom devedesetih godina može govoriti čak i o prividu scene o kojem govori Verlen? Odgovor bi bio negativan budući da kompilacija „Crni Pek“ pokriva specifično muzičko područje sačinjeno od nekolicine (samo)izolovanih pojedinaca, bez pretenzija da se stvori nešto što bi moglo da se identifikuje kao medijski živa potkulturna scena.
Bitne odlike tzv. „kasetne kulture“ jesu tek povremeni živi nastupi kao i kratkotrajno stvaralaštvo njenih aktera. Način na koji se ovi (ne)muzičari izražavaju i oglašavaju je karakterističan po svojoj hermetičnosti. Pisanih tragova, tj. podataka o grupama sa „Crnog Peka“, gotovo i da nema.
 
Žitište, Zaječar, Kotor, Bor, Mladenovac, Šabac, Kragujevac, Niš, Subotica, Novi Sad, Beograd. Gradovi i varoši u kojima je ova neobična muzika nastajala, u deceniji koju i dan-danas mnogi pamte po burnim političko-ekonomskim dešavanjima. Tako pamti većina, a manjina manjine zna da se i u takvim uslovima mogu stvarati interesantni umetnički projekti i muzička (ne)dela.
Dobar deo aktivnosti etikete „Nauk“ se bazira na istraživanju prošlosti što je rezultiralo ulaženjem u trag najopskurnijim elektronskim projektima. Ovaj naum izdavačke kuće „Nauk“ je danas usamljena pojava na diskografskom nebu Srbije. Međutim, njihova misija nije uzaludna. Mahatma Gandi je jednom prilikom rekao: „Budi promena koju želiš da vidiš.“

Već sam naslov kompilacije podstiče radoznalost. Fiktivna reka ponornica „Crni Pek“ predstavlja aluziju na Veliki Pek, u narodu poznat i kao „Zlatni“ Pek jer se u dotičnoj reči može pronaći ovaj plemeniti metal. U „Crnom Peku“ zlata nema, ali zato ova „tekuća voda“ skriva dvadeset crnih bisera u pomenutu ponornicu, dospelih iz prašnjavih kutija, položenih na dnu ormara ili zaturenih u kakvom podrumu. Nije bilo lako zaroniti u prokletu ponornicu (ipak su to devedesete godine) i odabrati dvadeset predstavnika. Međutim, trud se isplatio. „Ulov“ je pročišćen, sortiran, upakovan i predat na uvid, preciznije download.  
I podnaslov „Ponornice devedesetih“ sugeriše da se na planu kopirajtinga („kumovanja“) odstupa od uobičajenih rešenja.
Tajnoviti podzemni tok podstakao je istraživače potkulture na organizovanje nesvakidašnje ekspedicije – prikupljanje podataka o dekadi koja se istražuje, okretanje telefonskih brojčanika u nameri da se nekako dopre do aktera toga vremena i iskamče trake (i nešto kompakt diskova) zaboravljenih možda i od samih autora. Nekolicina radoznalaca obaveštenih da je prikupljanje materijala u toku, sa nestrpljenjem iščekuje izdavanje kompilacije.
 
Kada se govori o hermetičnoj muzici poput ove, mudro je zadržati se više na pojmu zvuka, a manje na pojmu muzike. „Crni Pek“ je pravi zvučni kaleidoskop: infantilno pojanje, škripa, recitali, zvuk olujnog vetra, napevi očajnika, struganje šmirglom, ritam mašine, sintisajzeri, električne i bas gitare... Tonsko-teksturalni koktel.
Prema muzičkom senzibilitetu, tj. zvučnom „oruđu“ koji koriste, izvođači sa kompilacije se mogu razvrstati u nekoliko grupa. Prvu sačinjavaju autori koji se laćaju diktafona, brusilica, čekića, raštimovanih gitara i drugih atipičnih “instrumenata“ (Ništa, Dve Bajage, Pagan Future...). Druga se ne libi oprobanih recepata: gitara, bas, bubanj ili ritam mašina. (Pod, Igi). U treću grupu potpadaju sastavi čisto elektronske orijentacije (Pigeons In Space, Starr & Webb). Tu su i nekategorisani: leftfield prizvuci (Skattor Minox), kao i više eterični senzibilitet (Mordubian, In Meadow).
 
Ironijski i autoironijski odmak potpisanih grupa prema sopstvenom stvaralaštvu u vidu humora i satire je lako uočljiv. Elektronski šumovi, škripa, neurotična akustika, rad bučnih mašina i druge atonalnosti nisu u službi morbidarije, već predstavljaju specifičan izraz kreativnog suočavanja sa strahovima i ostalim neugodnostima.
 
Uticaji su mnogobrojni i prepoznatljivi (Ralph Records*, fasciniranost atmosferom „Eraserhead-a“* itd.), ali, i pored toga, autori uspevaju da se probiju ispod plašta svojih uzora i stvaraju lišeni kompleksa niže kulturološke vrednosti.
 
Kompilaciju zatvara sastav –mrtvi- uz zvuk aparata za reanimaciju. Svojevrsna žalopojka? Simbolički rekvijem? Na šta se taj lament odnosi? Svakako ne na etiketu „Nauk“, jer su nova izdanja i reizdanja u planu. U završnom delu propratnog teksta o kompilaciji je upućen poziv svima koji danas rade muziku na tragu „Crnog Peka“, da obelodane svoj rad. Da li će hermetičari čuti poziv, ostaje da se vidi.
 
 
Autor: Mirko Perović
 
*Tom Verlaine - frontmen njujorškog sastava Television
*Ralph Records – diskografska kuća američke grupe The Residents
*Eraserhead – prvi film reditelja Dejvida Linča

 

Pogledaj još...
 • 2644-00.jpg

  Orkestar Gradovi utočišta

  16.06.2013.
  „Gradovi utočišta“ nas preko devet numera poetičnog naziva provlači kroz snoliki lavirint u kome muzika uvek deluje kao da dolazi ...
 • 2608-00.jpg

  Art Diler – EP Pasje godine

  05.05.2013.
  Onda sam, čitajući podatke o njima, shvatio da njihova imena mnogo više znače u svetu domaće muzike nego što sam ...
 • 2592-00.jpg

  "Cimet" - Consecration

  11.04.2013.
  Posle albuma "Aux" i ".avi" beogradski post-metal-psychedelic-rock-stoner-i su i kao trojka, umesto očekivane petorke sa prethodnog albuma, zapeli i izneli ...
Komentari
gost_dulemars - 21.03.2012. 22:04 h
Strasne stvari...