vrh dno
Potres - Simboli revolucije (2011) Presek stanja

Potres - Simboli revolucije (2011)

Manifestacija panka

07.02.2012.
"Zamorački život moj, prilično je prekratak, da budem deo korova na pamet mi ne pada!" *

*stih pesme "Simboli revolucije"

Smederevski pankeri obradovali su nas jednim, čini se, zaista ubitačnim EP-jem "Simboli revolucije".


Potres je jedan od retkih domaćih bendova nastao u nevreme devedesetih koji je uspeo da se održi na površini. Pravi poduhvat bio bi da su samo nastavili da postoje, međutim, ovi vredni momci, uspeli su da za dvadeset godina postojanja značajno napreduju kako u kvalitetu muzike, tako i u kvalitetu tekstova. To je za svaku pohvalu. Ova recenzija (kao i većina mojih) biće navijačka jer je Potres bend na kome sam odrastao.
Od starog Potresa devedesetih iz vremena legendarne stvari "Leka protiv monotonije" sa kulnog albuma "Treća smena", ostao je isti životni stav i pristup pisanju pesama. Stari fanovi primetiće na ovom EP-ju (kao i na nekoliko prethodnih) određene muzičke promene u drugačijem, pre svega, pristipu, "muzičkoj rokačini"(razumete šta želim da kažem). Jednostavno momci to sada rade na drugačiji način nego pre 20 godina. Svakako je to manje bitna stvar. Najbitnije je da je Potres bio i ostao pravi pank bend i to momci sa ponosom mogu svuda da kažu, bez imalo lažne skromnosti.


EP "Simboli revolucije" donosi nam 3 autorske pesme i jednu obradu, "Let it be" od The Beatles-a. Pesme su, angažovane i jasno iskazuju bes prema aktuelnom društvenom stanju po klasičnom pankerskom modelu . Za najupečatljiviju pesmu "Simboli revolucije" snimljen je i spot.
Sa tehničke strane, album je odlično odsviran i nasnimljen i zapis je zaista kvalitetno urađen. Disk dolazi u jako lepo i inovativno urađenom digi pack-u. Vintage izgled pojačava i sam disk koji je urađen kao imitacija LP ploče.

Ukoliko ste fan domaćeg panka, ovo izdanje svakako želite da, ukolio već niste, makar preslušate.

 

Autor: Jovan Šikanja

Pogledaj još...
 • 2644-00.jpg

  Orkestar Gradovi utočišta

  16.06.2013.
  „Gradovi utočišta“ nas preko devet numera poetičnog naziva provlači kroz snoliki lavirint u kome muzika uvek deluje kao da dolazi ...
 • 2608-00.jpg

  Art Diler – EP Pasje godine

  05.05.2013.
  Onda sam, čitajući podatke o njima, shvatio da njihova imena mnogo više znače u svetu domaće muzike nego što sam ...
 • 2592-00.jpg

  "Cimet" - Consecration

  11.04.2013.
  Posle albuma "Aux" i ".avi" beogradski post-metal-psychedelic-rock-stoner-i su i kao trojka, umesto očekivane petorke sa prethodnog albuma, zapeli i izneli ...
Komentari
Trenutno nema nijednog komentara.