vrh dno
Ritam Nereda - Paralelni svet Presek stanja

Ritam Nereda - Paralelni svet

Deseto izdanje kultnog novosadskog benda

02.07.2010.
Od brzih i nabijenih metalskih, kao što je pesma „Paklena mašina“, do onih sa kapljicom roka u sebi koje se „pevaju“ kao što je na primer „Gloria“.

Stiglo je i deseto po redu izdanje kultnog novosadsnog benda Ritam nereda. Ravno 20 godina od prvog “Oi ain’t dead”, svetlost dana ugledao je i „Paralelni svet“. Za tih dvadeset godina promenilo se mnogo. Nekoliko država, ratova, predsednika ali se promenio i Ritam Nereda, iako su nam još 1991. u jednom od najvećih hitova benda, pesmi „Ne“ obećali da će uvek ostati isti. Međutim, bez obzira na sve, najznačajnije dostgnuće benda je da i nakon 20 godina postoji i ima svoju publiku. Ne postoji bend na ovim prostorima koji je bio toliko na udaru vlasti, koji je bio zabranjivan i diskriminisan i gotovo da mu nije bilo dozvoljeno da svira. Ipak, momci su istrajali u svojoj nameri da sviraju, i od zabranjenog voća postali su najredovniji učesnici „Exit“ festivala. Eto ih opet na sceni sa novim albumom.

Ova recenzija, će po prvi put sa moje strane, biti malo više subjektivna. Danas, jula 2010. ja pišem recenziju svom omiljenom bendu iz mladosti. Prvi koncert na koji sam otišao, u osmom razredu osnovne škole bio je Ritam Nereda, na nekom Heiniken festivalu u SKC-u. Predgrupa je bio Discord a godina 2000. Koliko su Beogradu tada bili potrebni Neredi najbolje govori činjenica da je gotovo cela, prepuna, velika sala SKC-a učestvovala u šutkama. Rani radovi Nereda predstavljali su uobličen i odviran kompletan bunt jedne generacije.

Album „999“, koji je izašao te iste, 2000. godine predstavljao prekretnicu u radu benda, iako je naznaka o promeni zvuka bilo još 1996. na albumu „Zvuci bola“. Jednostavno rečeno, Ritam nereda prestao je da bude Oi! bend i polako je počeo da pliva po drugačijim muzičkim vodama. Uz sebe su privukli drugačiju publiku i nastavili da se muzički razvijaju u tom, novom pravcu. Danas se može reći da, Ritam nereda ima dve publike: Oni koji slušaju do albuma „999“ i oni koli slušaju od „999“. Posle tog, prelomnog albuma, Neredi su izdali još dva studijska i jedan živi album.
Pre izlaska albuma „Paralelni svet“ bend je napustio dugogodišnji sjajni gitarista, Ćomi, koga je zamenio, ništa manje sjajni Saša Friš (Pero Defformero).
Kako se u ovu moju predugačku priču uklapa „Paralalni svet“?

Moje mišljenje je da je po sredi treći period Nereda, koji je muzički negde na sredini između prva dva. 8+1 odlično izproduciranih pesama odsviranih jako kvalitetno. Ovaj bend, do sada nije imao ovoliko kvalitetan zapis. Šteta je što da bi u Srbiji dobili takav zvuk morate da posetite Vladu Georgijeva. Što se tekstova tiče, oni i dalje ostaju angažovani sa pozivom na akciju. Stil tekstova se kroz ovih 20 godina najmanje menjao i možemo reći da je od albuma „Zvuci bola“ ostao isti. Za svaki tekst se može reći da ga je pisao isti čovek, to se jednostavno oseća. Na „Parelelnom svetu“ pesme su različitog tempa i senzibiliteta. Od brzih i nabijenih metalskih, kao što je pesma „Paklena mašina“, do onih sa kapljicom roka u sebi koje se „pevaju“ kao što je na primer „Gloria“. No, sve nekako čine jednu celinu, na tromeđi panka, metala i hard core-a. Ono što bih posebno istakao, a vezano je za ovaj album, je ponovno, stidljivo provlačenje „oievskih“, prepoznatljivih „sporo-brzih“ rifova. Ponekad mi je sve to pomalo ličilo na čuveni britanski bend „Blitz“, u nekom novom ruhu i sa mnogo više distorzije. Iskreno, jedina prava i realna mana ovog albuma je previše efekata na Bobanovom vokalu, koji kao da maskiraju svu jasnoću i jednostavnost misli izrečenih u tekstu, i tekst stavljaju u dugi plan. Sve ostalo je kako treba i zvuči dobro.


Sada dolazimo do moje najavljene subjektivnosti, koju ipak ne mogu da izbegnem. U čemu se ona ogleda: Kada bih delio ocene, kao mnogi recenzenti, ovaj album bi dobio ocenu 8/10. Fino je ukomponovan i smislena je celina. Jedini uslov za osmicu bio bi taj, da ime benda, koji je izdao ovaj album nije Ritam nereda. Ako su u pitanju Neredi, ocena je 6. Ljudi, šta mogu, navikli su nas na mnogo bolje i drugačije sa albumima „Breaking“, „Nikog nema“, „Zvuci bola“. Ovo je dobro, ali je i drugačije.
 

Recenzija: Joshibeast

Pogledaj još...
 • 2644-00.jpg

  Orkestar Gradovi utočišta

  16.06.2013.
  „Gradovi utočišta“ nas preko devet numera poetičnog naziva provlači kroz snoliki lavirint u kome muzika uvek deluje kao da dolazi ...
 • 2608-00.jpg

  Art Diler – EP Pasje godine

  05.05.2013.
  Onda sam, čitajući podatke o njima, shvatio da njihova imena mnogo više znače u svetu domaće muzike nego što sam ...
 • 2592-00.jpg

  "Cimet" - Consecration

  11.04.2013.
  Posle albuma "Aux" i ".avi" beogradski post-metal-psychedelic-rock-stoner-i su i kao trojka, umesto očekivane petorke sa prethodnog albuma, zapeli i izneli ...
Komentari
gost_Petor - 12.07.2010. 23:47 h
užas, samo ste nam još vi trebli malo mržnju da širite
=>
Shonetow - 13.07.2010. 06:51 h
Uf! Dobro me podseti da raširim veš na terasi!
=>
joshibeast - 14.07.2010. 02:34 h
Ajde, kada si već došao da iskažeš svoje mišljenje, da ne ostaneš nedorečen, argumente neke nam daj sa svoj iskaz? Toliko si nam dužan
gost_ološ - 14.07.2010. 12:51 h
i na kraju ono najgore, snimanje kod georgijeva placa novosadska skupstina od novca poreskih obveznika....PAKAO MASINA...
gost_drkadzija - 15.07.2010. 12:57 h
ritam nereda je odavno izgubio ritam nereda
gost_petor - 16.07.2010. 17:32 h
Pa oni su fašisti i nije to nikakva tajna, i dečurlija koja se lože na te stvari se okuplja oko njih, na žalost ne samo dečurlija. Ima nekih što su odrasli i još uvek nisu ništa shvatili.
=>
joshibeast - 17.07.2010. 01:29 h
Ritam nereda nije fašistički bend! Da je fašistički, ne bi se ni našao na Trablmejkeru! Ritam nereda je raniije bio Oi!-skinhead bend ali ni tada nije bio fašistički niti je preko svoje muzike i tekstova širio mržnju! Treba da znaš da skinhead nije jednako fašista ili nacista!
=>
Anja Zoidberg - 17.07.2010. 03:53 h
Ima nekih koji su odrasli i secaju se da je jos pre deset godina ta prica o Ritmu nereda kao fashistichkom bendu bila prevazidjena i vrlo plitka.
=>
Milojica - 18.07.2010. 02:34 h
ovde se jedino shvata da si ti zblzlzlllllz odjebi bre
Milojica - 18.07.2010. 02:39 h
Ritam Nereda više nije taj od albuma Proliv ili kako ga svi znaju "Poriv"
a da Neredi nisu više Neredi nego neki njihov blagi obris to je istina i tu se slazemo
dodao bi još da se pojavi po neka dobra pesma i to je to
gost_ološ - 18.07.2010. 16:45 h
konacno su uspeli ono sto pojkusavaju godinama, da imaju istu publiku kao ceca.ne bi me cudilo da se pojave u sledecem nastavku farme.
gost_ante - 22.07.2010. 13:38 h
Iskreno, produkcijski jako lose uradjeno iako iza toga stoji studio Barba
gost_luka - 24.02.2011. 11:29 h
ritam nereda ne postoji od 98-99. komercijala...propast
gost_agnostic front - 07.06.2011. 12:48 h
Ritam nereda jesu fasisti i ne ubedjujte ljude da nisu! Kao prvo oni su se pojavili na kompilaciji "Rockin' For Race and Nation Vol. 1 i 2" na cijem omotu se nalaze ljudi u belim odorama (slicno KKK-ovcima), zatim neposredno posle njihove svirke u Crvenki 2007 je ubijen Rom od strane nacista koji su dosli na njihov koncert a pre toga su maltretirali ljude po ulicama, clanovi benda su do '95 godine bili clanovi SRS-a (ultra desnica), pevac Boban je svojevremeno u NSu na trafostanici ispisao grafit "Moc Belih", na koncertima redovno se salutira u fazonu Zig Hajl, tako da ako nisu deo tog miljea mogu to da stave takvoj publici do znanja.... Perfidni su oni jako, drze se po strani dok se publika ujeda oko toga jesu li ili nisu naci, a ustvari jako dobro znamo ko su oni! Realno lako je poigrati se sa publikom u ovakvim ekonomsko- politickim uslovima, gde vlada beda, nezaposlenost, kriminal, pa onda se publika brzo nalozi na njihove tekstove poput "Manjina terorise vecinu", "Put beznadja" i sl. Objasni ti onda jednom klincu koji se lozi na naci i koji posle ovakve svirka ili tokom nje pozeli da iskali visak nagomilane energije na nekom slabijem? Recimo nekom Romu ili hipiku?