vrh dno
Najbolji kalifornijski punk/ska bend LA Confidential

Najbolji kalifornijski punk/ska bend

Intervju sa Shindig Avenue by Bensedin

03.05.2013.
Uskoro će nova svirka, tako da se radujem odličnom provodu. I planiram da napravim spisak srpskih ska i punk bendova i narežem im na disk, baš me zanima kakav će utisak ostaviti.

Napisah u pretprošlom pisaniju kako sam bio na nekom koncertu i izdvojih 2 benda, ali ovaj, ‘’Shindig Avenue’’ nastavih da pratim. I već sam odgledao još 3 svirke, od toga jednu u Vegasu. Put do Vegasa traje 4 sata, i bio mi je poluisplativ – prisustvovao sam sjajnom koncertu ali me je striptizeta iz kluba pored hipnotisala i ‘’otela’’ svu lovu koju sam imao, tačno toliko da tri papirne novčanice ubacim dva puta u brus i jednom u gaćice. I ostanu mi kovanice za flašu vode za povratak u LA.

Ali dobar koncert nema cenu.

Od onog opisanog koncerta pre tri nedelje pa do sada, odgledao sam minimum dvadesetak ska i punk bendova, i svi su bili popriličan smor. A nije bilo ni riba u publici. Onda videh poznato ime na nekom flajeru, i provalih da sam ih slušao, i dadoh im još jednu šansu. I zablistaše ‘’Shindig Avenue’’. Klub veličine velike sale SKC-a, samo bez onih stubova, prepun ljudi željnih Ska/Punk svirki. I ovi momci razbiše sat i po bez prekida. Zvuče bolje nego na disku koji dobih nakon prvog koncerta, brži su i generalno je bolji trip. Podsetili su me na koncert Toy Dolls-a u Domu omladine pre XY godina, gde su Olga i ekipa zvučali savršenije od bilo kojeg snimka. Ska/Punk scena u Kaliforniji je u laganom usponu nakon višegodišnjeg mrtvila, i koliko uspeh da zaključim po reakciji publike, lokalnih medija i top lista radio stanica, ovi momci će uskoro biti predvodnici novog talasa... Naravno da me nije mrzelo da ih sačekam nakon svirke i razmenimo kontakte. Nekoliko dana kasnije, dogovorismo se za intervju – prisustvovao sam i probi u podrumu gajbe jednog od njih.

Ja sam vam ‘’Tarzan’’  za engleski, tako da i njihove odgovore prenosim u ‘’Tarzan’’ prevodu, nadam se jasnom, to je najbitnije.

Džef Džef Toto, sviram gitaru u bendu, pišem i komponujem. Upoznao sam Džona septembra 2011, dva meseca pre toga se preselio u Los Andjeles, sviravši akustičnu gitaru, svirajući na Open Mic, svoje pesme. Hteo sam da se razvijam, da sviram u bendu. Upoznah Džona i vrlo brzo smo počeli da radimo zajedno i normalno sledeci korak je bio da nađemo bubnjara. Dali smo oglase i mnogi bubnjari su se javljali, neki nisu odgovorali nama, nekima mi njima, sve dok Rajan nije stigao. On je već svirao pre punk/rock . Muzikom sam počeo da se bavim sa 6 godina. Prvo violina posle tek u srednjoj skoli gitara i pevanje.

Obzirom da pevaš jako i brzo, kako uspevaš da održiš tu moć dok pevaš, kako se pripremaš?

Dosta puta nemam vremena da se pripremim … ali uglavnom mnogo pričam pre koncerta kako bih nekako razmrdao glasne žice, pijem vodu, pokušavam da se dobro odmorim pre koncerta. Energija koju imamo je sjajna. Potpuno smo svi različiti. Družimo se i van muzike. Džon je inženjer, komponuje, perfekcionista, Rajan je zabavljač, obožava da je u centru pažnje i kada ga Džon i ja vidimo na sceni on nas potpuno povuče u taj ludi svet energije. Bendovi koji su uticali na mene su uglavnom iz Južne Kalifornije: Green Day, Offspring, Sublime, volim ska bend Streetlight Manifesto, Bouncing Souls itd. Mislim da je Shinding Avenue nešto posebno jer imamo sjajnu energiju koja se manifestije i na publiku.

Džon Moje ime je Džon Vitli. Sviram bas, komponujem, inženjer sam. Inspiraciju dobijam najviše šetajući po plažama, prijaju mi, dobijam pozitivnu energiju.

Doselio sam u LA da pravim muzičku karijeru. Potičem iz Džoliet, Ilionois. Džoliet je poznat po ‘’blues brothers’’.

Čim dobijem ideju počnem da je razvijam sve dok nisam skroz zadovoljan i na osnovu toga pravimo tekst. Muziku sam učio na Muzičkom institutu. Sjajne profesore i ljude upoznao. Svirao u raznim bendovima dok nisam upoznao Džefa. Džef je stavio oglas tražeći seksi basistu i dobio mene.

Šalim se, naravno. Vrlo brzo smo se skapirali, sličnu muziku slušamo.

Rajan je upao vrlo brzo posle mene i potpuno nas dopunio. Ta karika nam je nedostajala. On je energija koja nas pokreće na sceni. Džef je lider van scene ali Rajan na sceni.

Rajan Ja sam Rajan Turi, bubnjar u bendu Shinding Avenue. Pre nego što sam došao u ovaj bend, svirao sam u mnogim drugim bendovima ali sam tražio žanr koji mi potpuno odgovara. I to se desilo sa Džefom i Džonom. Savršeno smo se uklopili. To je uvek najveći problem sa bilo koji bendom.

Mi smo originalna ekipa u bendu. Vrlo sličnu muziku slušamo, a opet dovoljno različitu da se dopunjujemo i kreiramo nešto što je naš pečat.

Na mene su uticali bendovi poput Nirvane, Pennywise, Bad Religion, stariji Green Day, 311, Dinosaur Junior, Blink 182. Ali volim druge žanrove isto. Kad sam bio mali za rođendan sam dobio bubnjeve i tada sam počeo da učim. Ali najviše me je inspirisalo to što me je moj drug Stiv koji je imao  degenerativnu bolest kostiju terao da ga pratim. Muzika mu je bila sve. Po sluhu sviram ceo život. Nisam išao u muzičku školu. Čim sam dosao u Shindig Avenue to je bilo to. Ali pored svega toga najviše moram da se zahvalim našim fanovima koji nas prate na koncertima lojalno i sa kojima energija postaje neverovatna. Kao da sviramo potpuno inspirisani njima u tom trenutku. Uskoro će nova svirka, tako da se radujem odličnom provodu. I planiram da napravim spisak srpskih ska i punk bendova i narežem im na disk, baš me zanima kakav će utisak ostaviti. Realno, mislim da bi neki naši bendovi ovde imali sjajnu karijeru. Naravno, ako imate ideju šta da im pustim od srpskih ska – punk – hard core bendova, svaka sugestija biće prihvaćena.

Ko želi da čuje Shiding Avenue i pored youtuba, izvol’te link. Do sledećeg utiska nedelje, pozdrav. Fotografije by Radovan Nastić Bensedin

Pogledaj još...
 • 2611-00.jpg

  Matriks

  11.05.2013.
  Nostalgija samo za ljudima, zgrade su pune uranijuma, I to siromašnog.
 • 2602-00.jpg

  Urbane legende

  27.04.2013.
  Čitajući je, naiđem na gomilu pričica kojih sam se naslušao i u Srbiji, neke čak pre 15 – 20 godina, ...
 • 2594-00.jpg

  Holivudski underground

  13.04.2013.
  Ono što je mene zanimalo su ’’underground’’ klubovi, gde sviraju bendovi koji moraju i da šljakaju regularan posao pored svirke, ...
Komentari
Trenutno nema nijednog komentara.