vrh dno
Urbane legende LA Confidential

Urbane legende

Pronađi razlike

27.04.2013.
Čitajući je, naiđem na gomilu pričica kojih sam se naslušao i u Srbiji, neke čak pre 15 – 20 godina, i verzije skoro da se potpuno poklapaju, te izdvojih neke...

Još kao klinac ložio sam se na horor filmove u kojima koledž momci i devojke zapadaju u kojekakve "strašne" situacije... Naravno, koledž devojke bi bile tu i tamo obnažene, pa bi to još više pojačalo moju zainteresovanost... Pretpostavljam da nije slučajno što studirah Sociologiju i Antropologiju, sve mi je to nekako povezano sa folklorom, i prva knjiga po dolasku ovde bila je "Encyclopedia of urban legends", autora Jan Harold Brunvanda. Knjiga je pitka, ne zalazi mnogo u folklor, mada ima nekoliko referenci o urbanim legendama i iz evropskih zemalja, ali vrlo površno, na nivou ideje za scenario novog holivudskog filma... Mada, nit sam očekivao temeljniju literaturu, nit ova knjiga to obećava – upravo je onakva kakva bi trebalo da bude, a to je da zadovolji prosečnog ljubitelja urbanih legendi u USA.

Čitajući je, naiđem na gomilu pričica kojih sam se naslušao i u Srbiji, neke čak pre 15 – 20 godina, i verzije skoro da se potpuno poklapaju, te izdvojih neke... I ovo su doslovni prevodi iz knjige, nisam ih prilagođavao našem podneblju, baš da bi videli sličnosti i razlike u zapravo istim pričama...

Kćerkino pismo sa koledža

Roditelji su primili dugo očekivano pismo od njihove kćeri sa koledža. Kako god, pismo se završava poricanjem problema sa lošim ocenama. Ona je napisala: "Studenstki dom se nije zapalio, nisam imala frakturu lobanje ili potres mozga, nisam bila u bolnici, nisam trudna, nisam verena, nemam sifilis, ali kako god, imam dvojku iz istorije i padam na popravni iz nauke. Htedoh da vam pokažem te ocene iz pravog ugla."

(Još u Srbiji ovu urbanu legend čuo sam 1000 puta, jedino što je kraj uvek bio da ona napiše "vidite da ima i gorih stvari u životu nego pasti na popravnom". Eto, između naše i američke verzije nema mnogo razlike.)

AIDS HARRY I AIDS MARRY

U ovoj priči žrtva je obično mlada žena koja je na putovanju i odmoru na nekom tropskom ostrvu. U mnogo verzija ona je studentkinja iz provincije. Upoznaje prelepog stranca i provodi sa njim nekoliko dana i noći. Kada je otprati na aerodrom, daje joj kutiju uz molbu da otvori u avionu. Ona otvara kutiju u avionu i nalazi malo pismo sa porukom unutra u kojoj piše "Dobrodošla u svet side". Slicna priča samo suprotni polovi: Muškarac putuje poslovno na neku konferenciju i upoznaje prelepu ženu u baru ili noćnom klubu i prihvata da provede noć sa njom. Kada se probudi sledećeg jutra ona je već napustila sobu a on ulazeći u kupatilo na ogledalu vidi poruku napisanu karminom "Dobrodošao u svet Side". On prijavi sve to policiji i sazna da vlasti već dugo jure tu ženu. Ova legenda se rasprostranila po drzavi 1986 godine u Čikago Sun Times, simultano priča se proširila internacionalno posebno u Evropi.

Nepristojne fotografije

Ova urbana legenda prvi put se pojavila 1991. i brzo se raširila širom sveta a radi se o paru koji provodi medeni mesec na Jamajci i vraćajući se sa plaže, zatiču svoju sobu potpuno ispražnjenu, sve im je pokradeno izuzev četkica za zube i njihovog fotoaparata. Par je uredno sve prijavio policiji, dobili su novac u vrednosti ukradene robe, od hotela i sobu za džabe do kraja letovanja. Nakon incidenta odneli su fotoaparat da im se razvije film. Kada su uzeli fotografije, venčani par bio je užasnut jer je na fotografijama bila gola dlakava guzica sa njihovim četkicama za zube stavljenja u anus. U blažim verzijama ove priče obično kažu da su četkice za zube bile "na jedinom mestu na Jamajci gde Sunce ne sija". Neke verzije, posebno evropske, insistiraju da se sve to dogodilo tokom porodičnog kampovanja. Ponekad taj par razvije fotografije i bez prethodnog pregledavanja pokaže svim svojim prijateljima i familiji.

Beba Metak

1982. godine pismo objavljeno u rubrici "Dear Abby", koja je bila jedna od prvih novinarskih savetodavne vrste kolumni, pismo je tvrdilo sledeće: "Tokom gradjanskog rata (12. Maja 1863.) da budem preciznija, mlada seoska devojka iz Virdžinije stajala je na tremu kuće dok se bitka odvijala u blizini. Metak je proleteo kroz testise mladog vojnika Unije, a onda skrenuvši putanju završio u reproduktivnom traktu mlade žene, koja je preživela ali ostala u drugom stanju. Devet meseci kasnije rodila se zdrava beba. Ova priča se toliko rasprostranila da se prvo pojavila 1874-e u medicinskom žurnalu a 1896-e u knjizi "Medicinske anomalije" pod naslovom "Beba Metak". U istoj knjizi pojasnili su da je to apsolutno nemoguće ali cela ta urbana legenda bila je toliko jaka da je čak morala da ima medicinsko negiranje.

Ovo je samo nekoliko pričica kojih sam se naslušao još u Srbiji, knjiga obiluje urbanim legendama koje su za naše podneblje prilično neshvatljive i glupave dok su neke zaista utemeljene u američkom folkloru. U svakom slučaju, zanimljivo i lagano štivo.

Fotografije by Bensedin

Pogledaj još...
 • 2611-00.jpg

  Matriks

  11.05.2013.
  Nostalgija samo za ljudima, zgrade su pune uranijuma, I to siromašnog.
 • 2606-00.jpg

  Najbolji kalifornijski punk/ska bend

  03.05.2013.
  Uskoro će nova svirka, tako da se radujem odličnom provodu. I planiram da napravim spisak srpskih ska i punk bendova i ...
 • 2594-00.jpg

  Holivudski underground

  13.04.2013.
  Ono što je mene zanimalo su ’’underground’’ klubovi, gde sviraju bendovi koji moraju i da šljakaju regularan posao pored svirke, ...
Komentari
gost_Dejan - 27.04.2013. 17:07 h
O svemu ovome citah pre dvadeset godina. Znaci, bajato do imbecilnosti
gost_natasa - 28.07.2013. 14:53 h
moze da bude strasnije