vrh dno
Holivudski underground LA Confidential

Holivudski underground

..ili: Mala bara, mnogo krokodila

13.04.2013.
Ono što je mene zanimalo su ’’underground’’ klubovi, gde sviraju bendovi koji moraju i da šljakaju regularan posao pored svirke, jer nema leba samo od muzike – još uvek.

Bilo bi sumanuto da nabrajam koliko koncerata ima svake nedelje tokom cele nedelje, a posebno bi bilo sumanuto da nabrajam bendove jer za 80% njih cuo nisam – ok, čuo sam sa neke di džejeve i Rijanu ili nekog Bruno Marsa, ali zaista nemam pojma koja je to vrsta muzike, nit’ me zanima. Od ovih za koje sam čuo i koje gotivim, od Moriseja do Fu Manchu. Nešto pogledah, nešto propustih, negde behu bezobrazno skupe karte.

Ono što je mene zanimalo su ’’underground’’ klubovi, gde sviraju bendovi koji moraju i da šljakaju regularan posao pored svirke, jer nema leba samo od muzike – još uvek. Mnogo je ovde takvih, a što reče ’’ugostitelj’’ iz devedesetih i veliki prorok – ’’mala bara, mnogo krokodila’’.
I od gomile njih, naiđoh na jedan koji je idealan – miks Akademije i malog kluba u SKC-u. Samo što je bolje osvetljenje tako da možeš lepo da vidiš šta startuješ, i nekako je praktičnija sala – u ćoskovima se nalaze ogromne fotelje u kojima možeš da se ljubiš sa hajskul svithart i uživate u omiljenom bendu.
 
Pre neki dan bio je miks dva sjajna benda, naravno da nikada ranije nisam čuo za njih, ali kao skupila se ekipa pa ’ajmo na svirku, i usralo me koliko je dobro bilo. Samo je bilo čudno – oba benda su lokalna, a ukupno je bilo 20-ak ljudi plafon. Ono kao, gde su ortaci, fanovi, jebemliga, mora da su bar neku reklamu napravili. Ali ok, nije moj to posao da brinem o tome, ja spazih sjajnu cicu, obučenu kao da je krenula na koncert nekog glam rock – sweet rock benda, u trikou zmijske aplikacije, bruka zgodna. Vidim zna sve reči prvog benda, znači ili je ortakinja ili riba nekog iz benda. Ispostavi se da je ono drugo, a htedoh da je startujem najozbiljnije. Imala je dosta tetovaža, pa htedoh da je pitam ako bi htela na sok da mi malo priča o LA muzičkoj nekomercijalnoj sceni...ali propade plan.
 
E, bendovi.
 
Prvi su kao naši ’’Kristali’’, samo što su ’’Kristali’’ 288 puta bolji. Ovi su britanci u potrazi za slavom u LA, i zovu se ’’The Small Hours’’.
 

 
 
 
Ali zvučali su odlično, kao da su disk pustili, i bili su mnogo brži nego na spotovima koje nađoh na youtube. Drugi su tipičan kalifornijski melodičan hard core, tako su mi zvučali, imena ’’Shindig Avenue’’.

 
Bubnjar je razbijao, mada na disku koji su delili za DŽ posle svirke zvuče dosta blaže, nešto kao ’’Rancid’’, i dosta vuku na ska-punk, što me je prijatno iznenadilo, jer su mi neke pin up ribe koje startovah još po dolasku ovde, rekle da je SKA nestao sa kalifornijske scene poslednjih 5-6 godina, i da ne pamte da je bio neki SKA koncert. Tako da ću ih kontaktirati i pitati šta bi sa mojim velikim ljubavima iz benda ’’Dance Hall Crashers’’, i pevačicom iz ’’Save Ferris’’...
 
Čak je i nedostatak vazduha i brzo znoj podsetio na gore nabrojane Bgd klubove, a još lik pored mene kao da je imao tvora ispod pazuha, ali iz principa nisam hteo da se pomerim. Iz principa jer su s moje druge strane stajale dve predivne cice, tako slatko nevinog izgleda i prijatnih tetovaža...
 
A da, važna napomena, komparacije radi – ulaz je bio za DŽ, a džin tonik 6 dolara. Ali sipaju muški, ne štede, tako da sam ženu pijanu vodio kući.
 
U svakom slučaju, najbolji koncert od kada sam u ovom gradu lepe energije.
 
Fotografije by Bensedin

Pogledaj još...
 • 2611-00.jpg

  Matriks

  11.05.2013.
  Nostalgija samo za ljudima, zgrade su pune uranijuma, I to siromašnog.
 • 2606-00.jpg

  Najbolji kalifornijski punk/ska bend

  03.05.2013.
  Uskoro će nova svirka, tako da se radujem odličnom provodu. I planiram da napravim spisak srpskih ska i punk bendova i ...
 • 2602-00.jpg

  Urbane legende

  27.04.2013.
  Čitajući je, naiđem na gomilu pričica kojih sam se naslušao i u Srbiji, neke čak pre 15 – 20 godina, ...
Komentari
Trenutno nema nijednog komentara.