vrh dno
Đorđe Marjanović Veliki rock 'n' roll cirkus

Đorđe Marjanović

Preteča

22.04.2012.
Do tada, pevači bi lepo i pristojno stali pred mikrofon u stav mirno i otpevali svoje bez da se pomere s mesta. Đorđe je na sceni skakao, klečao, plakao - njegovi nastupi su bili ispred svoga vremena, koliko i nastup Martija MekFlaja na Čaroliji pod morem.

Vi se sad, naravno, pitate kakve veze ima jedan šlager-pevač kao što je bio Đoka sa emisijom u kojoj ispitujemo svet alternativnih izvođača-performera i ekstremne andergraund-avangarde?

Đoka je u svoje vreme bio sve to – i još više od toga. Ako je neko zaslužio da se nađe na ovom sajtu i u ovoje emisiji – onda je to Đorđe, i za to ima nekoliko veoma jakih razloga:

Đorđe Marjanović je čovek koji je, makar kada je domaća scena u pitanju, izmislio scenski nastup. Do tada, pevači bi lepo i pristojno stali pred mikrofon u stav mirno i otpevali svoje bez da se pomere s mesta. Đorđe je na sceni skakao, klečao, plakao - njegovi nastupi su bili ispred svoga vremena koliko i nastup Martija MekFlaja na Čaroliji pod morem. Po svom temperamentu Đorđe je, bez ikakve sumnje, bio preteča rokenrola. Kada je Đorđe prvi put bacio svoj sako u publiku, Madona, koja je kasnije bacala u publiku svoj donji veš, je još vukla kantice po pesku.

Svoju ogromnu popularnost Đorđe je dugovao upravo energiji i nadahnuću sa kojim je nastupao uživo – realno govoreći, on i nije bio neki abnormalno talentovan pevač. Publika kod njega i nije volela to što svoju muziku izvodi sa mnogo talenta ili umeća, već to što je u svoju muziku ulagao toliko emocija. Zbog toga, u vreme kada je Đorđe imao svoje klubove obožavatelja, iliti Đokiste, širom sveta, Roling Stouns nisu znali ni šta je to klub obožavatelja.

Osim toga, Đorđe je bio i istinski Trablmejker – zbog njega su se još početkom šezdesetih desile prve posleratne demonstracije u Beogradu, koje su se graničile sa masovnom histerijom, i to zbog toga što mu nije dodeljen Zlatni mikrofon. Vice Vukovu je zavalio šamarčinu zbog vređanja po nacionalnoj osnovi, a Jovanka Broz mu se pismeno izvinjavala kada ne uspe da dođe na njegov koncert. U to vreme, Bitlsi su još uvek bili bubuljičavi tinejdžeri koji su svirali po Liverpulskim pabovima.

Ne pada mi na pamet šta bi danas neko mogao da uradi na sceni što bi bilo toliko neviđeno, šokantno i revolucionarno da bi moglo da se uporedi sa Đokinim nastupima tog vremena. To što danas kod nas uopšte postoji rokenrol i andergraund – ako uopšte i postoji – jeste, između ostalog, zbog Đorđa Marjanovića.

Pogledaj još...
 • 2455-00.jpg

  Dread Zeppelin

  06.10.2012.
  Dread Zeppelin su se svideli publici, a verovali ili ne, i samom Plantu – iako je on čovek kojeg nije ...
 • 2446-00.jpg

  Green Jellÿ

  22.09.2012.
  Umesto da se bakću muziciranjem, njima je bilo mnogo zanimljivije da na sceni razbijaju televizore macolom, da se gađaju sladoledima ...
 • 2312-00.jpg

  Rockbitch

  10.03.2012.
  Šta ima neobično u tome da na sceni pevačica benda gitaristkinji, dok ova svira solažu, daje ritam. Jezikom.
Komentari
Shonetow - 24.04.2012. 07:18 h
Predobro!
gost_Od danas... - 06.05.2012. 19:35 h
...i ja postajem Djokista !