vrh dno
The Reign of Kindo, astronomska fotografija godine i filozofija Matrixa SciSound

The Reign of Kindo, astronomska fotografija godine i filozofija Matrixa

Recenzija izvanrednog izdanja, najlepše astronomske fotografije i filozofija

05.08.2013.
U ovoj epizodi čitajte: The Reign of Kindo imaju novi album koji je premašio sva očekivanja, konkurs za najlepšu astronomsku fotografiju 2013. godine i dokumentarac o filozofiji iza "Matrix"-a.

deo I: The Reign of Kindo  –  Play With Fire (2013)
Progressive Piano Rock / Free Jazz / Experimental

Tracklist:
01 – The Hero, The Saint, The Tyrant, & The Terrorist
02 – Help It
03 – Sing When No One’s Around
04 – Dust
05 – Impossible World
06 – Don’t Haze Me
07 – Feeling in the Night
08 – Make a Sound
09 – Sunshine
10 – Romancing a Stranger
11 – I Hate Music
12 – The Man, The Wood, & The Stone

Tople letnje noći su kao stvorene za šetnje pokraj reke, držeći se ruku pod ruku sa vazduhom punim očekivanja i letnjeg optimizma.  Bosim stopalima topeći beton svojim hrabrim osećajem mladosti, života i slobode, pogled povremeno skrene i ka nebu. Negde između Velikog Medveda i opijenosti osećajem, načućete nekakve zvuke u daljini. U pitanju je nekakav bend.. Muzika uživo i dobro ozvučenje. Možete da se zamislite kako se njišete uz takve tonove. Prizivaće vas, ali bićete stidljivii prvih par trenutaka, pokušavajući da shvatite o čemu se radi. Što ste više slušali, bosa stopala su sama kretala ka izvoru muzike. Okrenula su se sama, pravila lagane korake, a vi ste bili samo nemi, načuljeni posmatrač. Mesec te je uhvatio za ruku, nasmešio se i našao udobno mesto baš za tebe. Nestajući brže nego što možeš da uhvatiš pogledom, opraštaš se sa njima i od siline utiska zatvaraš oči. Tvoje prisustvo je pojačalo muziku. Kada si smogao snage da otvoriš oči, pred tobom se našla ogromna vatra. Njen plamen se njihao uz zvuke muzike, a njene plamene ruke su pozdravljale Veliki Medved ka nebu. U tom trenutku, poželeo si da ovaj trenutak traje zauvek , ponovo zatvorio oči i seo u turski sed.
Od prvog do poslednjeg tona „Igranja vatrom“, ovaj album odiše sviranjem „iz duše“. 
Novi album TroK donosi mnogo novosti u poređenju sa njegovim prethodnikom, „Rhythm, Chord, and Melody”. Pre svega, novi klavijaturista, više pop uticaja učinili su čuda u aranžerskom smislu. Oduvek su me fascinirale ploče i bendovi koji uspevaju da običnom klavijaturno-vokalnom igrom uspeju da pokrenu srca. Ovime ću samo pohvaliti novog klavijaturistu Danny Pizarro Jr -a, koji je svojim sve-sem-suptilnim progresivnim sviranjem uspeo da od spiritualnih jazz/rock himni stvori nešto konkretno lepo. Sa instrumentalne strane, ovde glavnu reč vode klavijatura i vokal, dok su ostali instrumenti u drugom planu. Neobično je to što, iako sa vidnom progresivnim rock krvlju, ovde gitara NE vodi glavne deonice. Gitara je ovde dakle, pomoćna umesto vodeća. 
Igranje vatrom je, kao što mu i naziv kaže, jedna velika igra. Igra slojevitih instrumentalizacija, stilova pevanja, ples progresivog rocka i klubskog jazza, igra melodija, igra emocija. Njegov najveći kvalitet je sloboda kojom se “šeta” između žanrova, skoro graciozno, besramno zavodeći slušaoca. Zarazni ritmovi, latin/jazz mash-upovi, ništa im nije strano.Namenjena za bilo koje raspoloženje, bilo koje doba dana, bilo kakvo društvo, “Play With Fire” će svoju vatru poneti sa sobom.
Ukratko, zamislite zvuk progresivno metalskih bendova konvertovan u jedan dinamičniji, više rock-pop-jazz-klubski setting.Vrlo je dirljivo i zabavno u isto vreme :)
Preporučila bih album svima koji su voljni da se zavale, puste album i prepuste mu se. Niko ne može poreći da je u ove tonove utkana čista emocija i probuđen pokoji duh. Makar i na kratko, svet igra od sreće.

Ocena: 10/10;
Liči na: po meni, najviše na As Tall As Lions, a po utisku, na sličan koji imah pri prvom slušanju “Out of Myself”, Riverside.
Favoriti: “Help It”, “Feeling in the Night”;


deo II: Najbolje astronomske fotografije u 2013.
 

Kraljevska opservatorija u Griniču objavila je uži izbor kandidata za takmičenje "Astronomska fotografija godine" za 2013.. Učesnici su slali slike Mlečnog puta i to s obale kod Dorseta, ali i izJosemitske doline u Kaliforniji, polarne svetlosti i raznih sazvežđa...

Takmičenje se organizuje u nekoliko kategorija, kao što su: Zemlja i svemir, Naš Sunčev sistem, "Dubok svemir", Ljudi i svemir, a takođe nagrada se dodeljuje i za najboljeg astronoma-fotografa ispod 16 godina.

Ukupni pobednik, onaj koji će poneti titulu "Astro-fotografa godine za 2013" dobiće i ček na 1500L, a biće premirane i razne druge zapažene fotografije i njihovi autori.Nagrade će biti dodeljene 18. septembra, a velika izložba pobedničkih radova u Kraljevskoj Opservatoriji biće otvorena dan kasnije.

Sve fotografije možete videti na LINKU.
 

deo III: Filozofija i MATRIX: povratak izvoru

OPIS: "This documentary goes over many philosophical concepts that inspired, and are presented in, the trilogy. They spend the first half on the original film, and the rest of the time then goes over parts 2 and 3, with a couple of things on the Animatrix shorts.
It consists of clips of aforementioned releases and interviews. It does a good job of informing the audience about the various thoughts, although it would obviously take far longer to go over all the symbolism in them, and one can ask the very appropriate question if something anywhere near that definite and final is even desired, by viewers or the Wachowskis alike..."


Autor: Marija Blagojević

Pogledaj još...
Komentari
Trenutno nema nijednog komentara.