vrh dno
Eraldo Bernocchi / Blackfilm i Hawkingov svemir SciSound

Eraldo Bernocchi / Blackfilm i Hawkingov svemir

Recenzija zanimljive saradnje iz 2010., vesti iz popularne nauke i Hawkingov svemir

12.06.2013.
U ovoj epizodi čitajte: recenziju albuma Eraldo Bernocchi / Blackfilm – "Along The Corridors", zanimljive muzičke kolaboracije, par vesti iz popularne nauke i zavirite u Hawkingov čudesni serijal o svemiru.

deo I: Eraldo Bernocchi / Blackfilm – Along The Corridors 
Electronic / Dub / Cinematic (2010)

1         Where We Stand    
2         Broken Optimism        
3         Lost        
4         Roadblocker Dub        
5         Dark Area Of The Night Sky        
6         Invisible Corridor    
7         Mistakes Pt.1        
8         Mistakes Pt.2        
9         1996 Chronicles    
10         Bethnal Green        


Industrijska zona, napuštene zgrade, nepregledne ravnice prašine i pustoši, zarđale ograde nekad srećnih domova, letnja vrelina, vožnja u nepoznato, krv i znoj pomešani, misterija, avantura.. sve su to slike koje prate ovu zanimljivu kolaboraciju Eraldo Bernocchija i čuvenog Blackfilma.

Ernaldo je italijanski muzičar, producent i inženjer zvuka. Tokom godina je koristio razne alijase, Ashes, Interceptor, SIMM, Surrealistick Master.. Prvu takoreći “veću”saradnju postiže 2005. godine sa Harold Buddom, da bi 2007. sarađivao i sa Thomas Fehlmannom. Oduvek ga je privlačilo eksperimentisanje sa zvukom, te je tokom godina radio na žanrovima kao što su ambient, avant-garde, art-rock, elektronska muzika, dub.. Od svih žanrova, na ovom albumu najviše se poigrao sa dub-om, što u kombinaciji sa sinematičnim i tajanstvenim Blackfilmom daje intrigantnu kombinaciju.
O Blackfilmu se ne zna mnogo iz razloga što i dan danas preferira da svoje umetnička ostvarenja stavlja ispred svoje ličnosti, u smislu da ih stavlja u prvi plan da “govore umesto njega”,  dok sebe vraća u mrak anonimnosti. Privukao je dosta pažnje svojim albumom prvencom, koja traje i danas. Ono što karakteriše njegovu muziku i što se meni lično dopalo je to što na zanimljiv način kombinuje Trip Hop elemente sa sinematičnim Jazz i Electro elementima, a sve to uokviri sa pomalo urbanim i mračnim IDM šmekom, milina.
Kolaboracija ova dva umetnika je dakle, spoj dve generacije umetnika. Mlađi sa sobom donosi urbanu mračnu inteligenciju koja ima vrlo “edgy”osećaj, tako da njegovu muziku zamišljam kao ambijentalni parkour :) Eraldo Bernocchi  je “stara škola” kompozitora koji gaji veliku ljubav prema eksperimentalnom i u ovom trenutku, dub-u kome je želeo da pristupi na novi način.
Spoj ova dva muzičara zvuči vrlo uzbudljivo, iako žanrovi sami po sebi nisu preterano intenzivni. Filmski pozadinski deo prate jake i masivne bas linije koje dodaju na intenzitetu, držeći slušaoca svo vreme “na ivici”. Sve to je začinjeno sekvencama iz filmova, pesama koje se uglavnom pojave na početku pesme. Kao posebni užitak bih pomenula i klavijaturne melodije koje nisu česte, ali kada se pojave, budu na pravom mestu u pravo vreme. I budu prelepe.
Ukoliko mislite da ste već čuli “sve što se može čuti”iz pomenutih žanrova, obavezno poslušajte “Koridore”. Album po kome bi bukvalno mogao da se snimi film.

Ocena: 9/10
Liči na: Subheim, Blackfilm, Bluetech, Kattoo, Access To Arasaka..

deo II: Neutrino je neuhvatljiv - menja oblik

Istraživači Evropskog centra za nuklearna istraživanja (CERN) u Ženevi objavili su danas da su dobili nove dokaze koji potkrepljuju teoriju po kojoj misteriozne čestice, nazvane neutrina, koje imaju običaj da "nestanu" na putu od Sunca do Zemlje, zapravo su podložne promeni oblika, pa ih je zato teško detektovati.

Dokaz tome: neutrino tipa muon koji je poslat iz CERN-a, stigao kao tau neutrino u Nacionalni institut za nuklearnu fiziku u Gran Sasu, u Italiji, koji je udaljen 730 kilometara.

Ovo je tek treći put da su naučnici bili u prilici da posmatraju mutaciju u okviru eksperimenta OPERA, medjunarodnog projekta koji je pokrenut 2001. sa ciljem da se zabeleži ova bizarna promena.

"Njegovo posmatranje potvrdjuje ono što naučnici proučavaju više od 40 godina, a to je da neutrina indukovana kosmičkim zracima koji se sudaraju sa zemljinom atmosferom stižu u daleko manjem broju od očekivanog", navodi se u saopštenju fizičara CERN-a.

Hipoteza, za koju je Mari Gel-Man 1969. godine nagradjen Nobelom za fiziku, sugeriše da ove subatomske čestice zapravo menjaju oblik.

Postoji tri tipa ili "ukusa" ove elementarne čestice bez naboja koja retko stupa u interakciju s materijom. To su elektron neutrino, muon neutrino i tau neutrino.
 

deo III: Rover i stena Esperance

Gotovo 10 godina star rover Oportjuniti otkrio je na Marsu stenu za koju se veruje da sadrži mineralne gline, a njihovo prisustvo pokazuje da je ta stena u nekom trenutku u prošlosti izmenjena dužim kontaktom sa vodom.

Rover Oportjuniti video je i pre kamenje sa glinom, ali naučnici tvrde da je ovo najbolji primerak. Stena je nazvana Esperance. 

Robot otkriva dokaze o postojanju vode na Marsu od sletanja 2004. godine pa se postavlja pitanje po čemu je ovo drugačije? 

„Ukoliko pogledate sva otkrića povezana sa vodom, velika većina njih upućuje na vodu veoma niskog pH-a, na kiselinu. Stalno govorimo o vodi na Marsu, a ono što je Oportjuniti uglavnom otkrivao bili su dokazi o postojanju sumporne kiseline“, izjavio je Stiv Skvirs, glavni upravljač robotom. 

„Minerali gline stvaraju se tek uz neutralni pH. To je voda koja je mogla da se pije, voda mnogo prikladnija za nastanak života“, dodao je.


deo IV: Hawkingov svemir

Opis: "Stephen Hawking hosts an epic brand new kind of cosmology series, aPlanet Earth of the heavens.

It takes the world’s most famous scientific mind and sets it free, powered by the limitless possibilities of computer animation.

Hawking gives us the ultimate guide to the universe, a ripping yarn based on real science, spanning the whole of space and time – from the nature of the universe itself, to the chances of alien life, and the real possibility of time travel."
 
Imdb link.

Fun fact: glumi  Benedict Cumberbatch, svima verovatno poznat kao BBC-jev Šerlok. :)

Autor: Marija Blagojević

Pogledaj još...
Komentari
Trenutno nema nijednog komentara.