vrh dno
Sound Of Contact, konceptualni album i Proroci naučne fantastike SciSound

Sound Of Contact, konceptualni album i Proroci naučne fantastike

Sin Phil Collinsa debituje sa svojim sjajnim bendom, recenzija i naučno-fantastični serijal

14.05.2013.
U ovoj epizodi čitajte: recenziju debitantnog albuma benda Sound Of Contact čiji je osnivač Simon Collins, "Dimensionaut", kao i izuzetni serijal "Proroci naučne fantastike" kog je režirao i vodio Ridley Scott za Science channel.

deo I: Sound Of Contact – Dimensionaut

Progressive / Space / Alternative Rock (2013)

Tracklist:

1. Sound Of Contact (2:05)
2. Cosmic Distance Ladder (4:43)
3. Pale Blue Dot (4:44)
4. I Am (Dimensionaut) (6:24)
5. Not Comming Down (6:01)
6. Remote View (3:54)
7. Beyond Illumination (5:52)
8. Only Breathing Out (5:56)
9. Realm Of In-Organic Beings (2:52)
10. Closer To You (5:05)
11. Omega Point (6:29)
12. Mobius Slip (19:35)


Part I – In The Difference Engine
Part II – Perihelion Continuum
Part III – Salvation Found
Part IV – All Worlds All Times

Kakva je samo slučajnost i pozitivni šok bilo otkriće ovog albuma za mene... Ukratko, zamislite najfiniji Progressive Rock, vokal Phil Collinsa (njegov sin Simon Collins) i produkcijski nivo David Nathaniel Kerznera, čoveka koji je radio sa imenima kao što su Genesis, Tom Waits, Smashing Pumpkins, Madonna, Ringo Starr, itd. i nivo kvaliteta progresivnih izdanja na kakva smo navikli iz InsideOutMusic produkcije. Zamislili? E, pa, tu je tek početak avanture.

“Dimensionaut” je konceptualni album koji prati “Dimo”-a, putnika kroz vreme i prostor i njegovu misiju da proširi granice ljudskog uma. Produkcijski tim Simon Collins i Dave Kerzner se baš potrudio oko posla, koga ovde ima mnogo. Album obuhvata širok opseg žanrova, koji iako srodni, zahtevaju dosta truda oko atmosferske usklađenosti. Ukoliko se u taj deo ne upuste stručni ljudi sa ljubavlju prema zvuku, albumi umeju da zvuče “iseckano”, nepovezano, kao da je svaka naredna pesma drugačija od prethodne.

Sound of Contact (SoC) su britanski bend nastao 2009.godine. Sve je počelo kada su se Collins mlađi i Kerzner upoznali na probi Genesisa u New Yorku. I tako, dok je Genesis bio na turneji 2007., njih dvojica u saradnji sa Kelly Nordstrom rade obradu njihove pesme iz 1981., "Keep It Dark”. Collins nastavlja radna svom albumu iz 2008., U-Catastrophe na kome mu je Kerzner pomogao oko tekstopisanja. Prateći prirodni tok stvari, Collins mlađi 2009. Pruža Kerzneru ponudu da osnuju bend. Nakon toga, njih dvojica kontaktiraju kolege Nordstroma i Matt Dorseya i počinju sa radom na Floridi.

“Dimensionaut” je dakle, sniman u ‘British Columbia's Greenhouse Studios’-u i u ličnom studiju ‘Sonic Reality studios’ u Majamiju. Kao prvi singl sa albuma se planira da bude "Not Coming Down" .U toku je evropska turneja kojom promovišu album, sa bendovima Sheffield, Spock's Beard i Beardfish.
Današnja postava izgleda ovako:

Simon Collins - vocals, drums (2012–present)
Dave Kerzner - keyboards, backing vocals (2012–present)


Kelly Nordstrom - guitar, bass (2012–present)
Matt Dorsey - guitar, bass, backing vocals (2012–present)

Muzičari za turneju:

John Wesley - guitar (2013)
Ronen Gordon - drums (2013)
Jonathan Schang - drums, additional keyboards (2013)

 

Svaki od ovih muzičara “vuče” sa sobom neki od uticaja. Budući na eksperimentalnost albuma, navešću samo neke.
U svojim “naj-progressive rock” momentima, podsećaju na Porcupine Tree. U svojim “naj alternative rock” momentima, podsećaju na mračnjake Smashing Pumpkins.U svojim “naj hardrock/pop” momentima, podsećaju na Genesis. Pri tom, svaki od uticaja je bogato prošaran Space Rock uticajem, koji daje psohodelični i atmosferični pečat celom albumu.

Sound Of Contact ovim albumom donose osvežavajuću ravnotežu između avanturističkog zvuka i konceptualnog albuma, koji može “oživeti” umetnost konceptualne muzike za širok opseg slušalaca. Topla preporuka.

Ocena: 8.5/10

Liči na: Genesis, Porcupine Tree, Smashing Pumpkins..

deo II: Proroci naučne fantastike!

Pogledajte serijal koji se bavi time kako su vizionarske umetničke zamisli pisaca i režisera naučne fantastike uticali na svet današnjice.

IMDB link. Wiki link.

Opis: "Prophets of Science Fiction is an American documentary television series produced and hosted by Ridley Scott for the Science channel. The program premiered on November 9, 2011."

Lista epizoda:

1 Mary Shelley 9 November 2011
2 Philip K. Dick 16 November 2011
3 H.G. Wells 23 November 2011
4 Arthur C. Clarke 30 November 2011
5 Isaac Asimov 15 February 2012
6 Jules Verne 22 February 2012
7 Robert Heinlein 29 February 2012
8 George Lucas 7 March 2012

 

Sve epizode imaju da se nađu na YouTubeu.

Autor: Marija Blagojević

Za korišæenje Mp3 Player-a neophodan je Flash Player koji besplatno možeš preuzeti ovde.
Pogledaj još...
Komentari
Trenutno nema nijednog komentara.