vrh dno
Teorija emotivnog progresa SciSound

Teorija emotivnog progresa

Ista reka, drugi tok

04.07.2012.
Specifičnost određenih izdanja u karijeri kultnih bendova mogu i te kako inspirisati nove naraštaje, koji voljno i kreativno nastavljaju tamo gde je određeni zvuk "stao". Ovonedeljni artist to najbolje zna, takođe, dajemo i neke osnove vrućoj temi za ovo vruće leto.

Deo I: Enochian Theory - Life... and All It Entails

Prog Rock / Metal (2012)
 
Ukoliko kažem "ogoljeno emotivan, melanholičan i snažan proggy rock/metal", šta je prvo što bi vam na brzinu palo na pamet? Verovatno biste pomislili na Riverside, Porcupine Tree, možda stariji Opeth, pomalo Sieges Even, čak Pain of Salvation i bili biste u pravu. U ovom slučaju, najviše u pravu ako vam je prva asocijacija bio baš Riverside. Zašto? Pa, muzika ET-ja se lako može opisati kao muzički brat blizanac emotivnom gigantu od albuma kakav je jedan Out Of Myself i bez ikakve zadrške mogu reći da nije u pitanju plagijat (!), već da je u pitanju grupica talentovanih, mladih muzičara koji prosto žele da plove uz "The Same River" time što je prate načinom na koji i ona teče. Dakle, vrlo eksperimentalno, ogoljeno emotivno, sa fantastičnim aranžmanima koje "nadograđuje" vrlo nenametljivo, a lako vidljivo sviračko iskustvo. Poreklo "Enochian"-a možete pročitati ovde.
Postoje od 2004. i muzika Enochian Theory-ja se lako upoznaje. Razlog za to je što je sve nekako -"tu". Već u prvim minutima ovog albuma možete osetiti i doživeti energiju kakva će vas ili zarobiti svojom lepotom ili ne (a za to su jako male šanse). Stoga upozoravam, u muziku ovog benda je vrlo lako zaljubiti se!
Fragilne, vrlo "utešne" melodije, nežna gitara, semplovi iz filmova, vrlo playful ritmovi i jako epski, "veći od života" refreni od kojih zastaje krv u žilama, su ono što može da se očekuje već od prve pesme. Nakon nje, sve postaje nebitno. Zanimljivo je da iza orkestralnih i synth deonica koje se čuju na albumu stoji misteriozni entitet prosto nazvan "The Lost Orchestra". "Zagubljeni" vrlo očito znaju kako da doziraju svoje znanje, jer u kombinaciji "na pravom mestu u pravo vreme" efekata i gitare, daju osećaj kao da ste "kod kuće". Takođe, celokupni flow albuma je prosto fantastičan. Najtoplija preporuka vašim zvučnicima and beyond.
"Life... and All It Entails" nastavlja tamo gde je "Out Of Myself" bio.
Ocena: 9.5/10
Liči na: Riverside, Porcupine Tree, Opeth. 
 

Deo II: Dokumentarac: Šta je to Higgs-ov bozon?
 
Više nego aktuelna tema, podsetimo se osnova.
 
Higgsov bozon je hipotetička elementarna čestica kojom se prema Standardnom modelu objašnjava masa drugih čestica, a posebno zašto su W i Z bozoni masivni za razliku od fotona koji nemaju masu.
Teoriju postojanje takvog bozona postavio je 1964. godine škotski fizičar Peter Ware Higgs.
 
Opis: "Scientists behind Sixty Symbols (Ed Copeland, Roger Bowley and Tony Padilla from the University of Nottingham) are doing their best to answer what actually is the Higgs Boson.
Named after Peter Higgs, an Edinburgh University physicist, the Higgs boson is crucial to understanding the origin of mass. The Higgs boson is a hypothetical elementary particle predicted by the Standard Model of particle physics. It belongs to a class of particles known as bosons, characterized by an integer value of their spin quantum number.
The Higgs field is a quantum field with a non-zero value that fills all of space, and explains why fundamental particles such as quarks and electrons have mass. The Higgs boson is an excitation of the Higgs field above its ground state.
Experiments to determine whether the Higgs boson exists are currently being performed using the Large Hadron Collider (LHC) at CERN."

Autor: Marija Blagojević

*NAPOMENA:

SciSound, kao i svaki vredni radnik koji ima dušu, od jula ide na godišnji odmor. Konkretno, to znači da će emisije izlaziti umesto svake srede, svake druge srede, od danas, pa do septembra.

Dakle, prva naredna emisija izlazi 18. jula 2012.

Do tad, uživajte u letu, kvalitetnoj muzici i svemu što uz to ide. :)

Za korišæenje Mp3 Player-a neophodan je Flash Player koji besplatno možeš preuzeti ovde.
Pogledaj još...
Komentari
Trenutno nema nijednog komentara.