vrh dno
Unikatni momenat SciSound

Unikatni momenat

Multi-instrumentalna razglednica iz bašte života

20.06.2012.
Moto ovonedeljnog artista je “to cherish that one unique moment”. U skladu sa tim, projekcija tri paralelne, inspirativne priče koje u tome mogu pomoći, kreće.... sad.

deo I : Kishi Bashi - 151a

Indie / Experimental Pop / World  (2012)
 
Kada se iz opažnog vidokruga postepeno uklone svi instrumenti koje ovaj mladi umetnik svira, na pozornici ostaje samo on-K Ishibashi (gle čuda). Poznat je kao osnivač Jupiter One-a, New York based synth rokera, takođe je bio na turneji sa bendom o Montreal kao i pomoćni violinista na turneji Regina-e Spektor. Kao i većina multi-instrumentalista, vremenom shvata potrebu za samostalnim projektom koji će u potpunosti zadovoljiti njegove lične afinitete i biti "ventil" za sve one lude ideje koje nisu bile prihvaćene u drugim bendovima. Tako nastaje Kishi Bashi, njegov solo projekat koji je pustio u rad tek 2011.godine. Da bi u potpunosti iskoristio svoj umetnički potencijal, KB je svoj prvi EP, kao i sva ostala izdanja sam snimao, sam osmislio, komponovao i sam producirao. (Kakav samotnjak, mora da mu je timski rad baš teško pao.) 
151a je album koji po svemu nalikuje muzičkoj razglednici, i to poslatoj od strane jedne vrlo, vrlo, vrlo.. (jesam li rekla-vrlo?) vesele i kreativne osobe. 
151a po Ishibashijevim rečima bukvalno znači “to cherish that one unique moment”. Entuzijazam i sreća iskričaju iz svakog vrcavog tona ovog nestvarno sanjivog albuma, što uz loop-y vokale i „retro“ indie višeglasje atmosferu dodaje na letnjoj upotrebnoj vrednosti. Divna ploča vredna svake pažnje.
Velika mana: kriminalno kratko trajanje albuma.
 
Ocena: 8/10
Liči na: neke od Gotye-ovih pesama, Young Magic, Yeasayer.

deo II: Kina uspešno izvela prvo svemirsko pristajanje s ljudskom posadom
 
Kineski svemirski program zabeležio je još jedan značajan uspeh – prvo pristajanje kapsule sa ljudskom posadom na modul u orbiti. Kapsula Shenzou 9 i njena tročlana posada krenuli su u svemir 16. juna, a juče su uspešno pristali na modul Tiangong 1.
 
Misija Shenzoua 9 bi trebala trajati dve sedmice koje će dvoje astronauta provesti obavljajući razne testove na Tiangong modulu, dok će treći član posade sve vreme biti u kapsuli Shenzou nadzirući sisteme. Kina ubrzano razvija svoj svemirski program s ciljem osposobljavanja istraživačke svemirske stanice najkasnije do 2020. godine. Nakon što je u septembru prošle godine lansiran modul Tiangong 1, dva meseca kasnije je obavljeno i prvo testiranje automatskog pristajanja, koje je letelica Shenzou 8 uspešno obavila.
Početkom sledeće godine je planirana još jedna misija s ljudskom posadom, Shenzou 10, koja će ujedno biti u zadnja u ovoj fazi projekta, nakon čega i svemirski modul Tiangong 1 biti vraćen na Zemlju i zamenjen većim modulima Tiangong 2 i 3.
 
deo III: Filozofija i put do sreće
 
Opis: "We tend to accept that people in authority must be right. It’s this assumption that Socrates wanted us to challenge by urging us to think logically about the nonsense they often come out with, rather than being struck dumb by their aura of importance and air of suave certainty.
This six part series on philosophy is presented by popular British philosopher Alain de Botton, featuring six thinkers who have influenced history, and their ideas about the pursuit of the happy life."

Autor: Marija Blagojević

Pogledaj još...
Komentari
Trenutno nema nijednog komentara.