vrh dno
Skice vremena SciSound

Skice vremena

Klavirski teatar stvaranja

13.06.2012.
Moderna klasična i contemporary muzika je jako dobro tle za multi-talentovane umetnike. Današnji se odvažio na neobičan i donekle, hrabar korak. Uz to, postoji li i kako "zvuči" zvuk Kosmosa?

deo I : Tim Hecker - Dropped Pianos

Ambient / Piano / Modern Classical  (2011)
 
Nakon objavljivanja možda, najkompletnijeg albuma u Tim-ovoj (dosadašnjoj) ambient/contemporary karijeri, on u istoj godini pravi jedan gotovo šokantan potez.
Svakom prosečnom slušaocu albumskog super-kompjutera kakav je "Ravedeath, 1972" je vrlo jasno koliko je tekstura dobijenog zvuka upravo "velika" i kompleksna. Nisam Hecker, ali mi je jasno da se do tako "velikih" struktura dolazi pre svega pravljenjem skica željenog zvuka, onda daljim dorađivanjem, pa dodavanjem efekata, eventualno i dodavanje nekih drugih instrumenata, kombinovanje, produkcija, i tako dalje.
U tako detaljnom procesu, nama kao slušaocu može biti zanimljivo nekoliko stvari. Prvo je, recimo, šta inspiriše umetnika, šta je imao na umu dok je stvarao, a drugo je da želimo da čujemo KAKO je došao do takvih rezultata. Shvativši valjda tu fanbase logiku, Tim je odlučio da sa nama podeli samu esenciju Ravedeath-a, njegove skice. Da, dobro ste čuli.
Dropped Pianos je EP objavljen nakon već pomenutog albuma i sadrži kratke odsečke, svojevrsne Sketch-es koje su služile za stvaranje "Ravedeath, 1972"-a. Možda ne zvuči obećavajuće, ali ovaj EP (koji odbijam da posmatram kao EP) nosi u sebi mnogo više. Albumski više! 
Melanholična atmosfera prožima svaki Tim-ov dodir sa klavirom, a zvuk(produkcija) je takav da se dobija dojam da sedite naspram Tim-a u napuštenom potkrovlju, sedite i on svira samo za vas. Napolju je mrkli mrak, oblačno je i sa ponekom zalutalom zvezdom, a Tim vas zasipa svojim spontanim varijacijama i klavirskim eksperimentima, vođen atmosferom večeri i svojim maestralnim talentom. Osnovni kvalitet ove ploče i "leži" u toj intimnoj atmosferi stvaranja. Tom intimnom činu, spajanja talenta i umetnika sa klavirom, sjedinjavanja i stvaranja nečeg divnog. 
Unatoč Ravedeath-u, Piano ima vrlo ogoljene polu-melodije i vrlo eteričnu atmosferu, koja deluje vrlo čisto, nedorađeno, nevino, neizkatalizirano. U toj čednosti leži lepota ovog izdanja, koje bih bez dvoumljenja mogla da uporedim sa P. Glass-ovim "Metamorfozama" i Ulver-ovim "Lyckantropen" temama. Divno izdanje kome ne treba ni cela kontrukcija da bi bio potpuno... Preporuka!

Ocena: 9/10
Liči na: Stars of the Lid, Aidan Baker.
 

deo II: Janna Levina: Zvuk svemira
 
Za nas je svemir mračno, dinamično i-tiho mesto. Međutim, fizičarka Janna Levin kaže da svemir ima soundtrack – zvučnu kompoziciju koja beleži neke od najdramatičnijih događaja u prostoru izvan našeg domašaja.

Autor: Marija Blagojević

 

Za korišæenje Mp3 Player-a neophodan je Flash Player koji besplatno možeš preuzeti ovde.
Pogledaj još...
Komentari
Trenutno nema nijednog komentara.