vrh dno
Music Man StingRay Let There Be Rock

Music Man StingRay

Slap bass

29.10.2011.
Od samog pojavljivanja StingRay je postao omiljeni instrument među brojnim funk basistima koji su oduševljavali zvukom koji proizvodi kada se svira slap-tehnikom, kao što su Luis Džonson, Bernard Edvards i Flea.

Music Man StingRay je bas gitara koju su 1971. godine napravili Tom Walker i Leo Fender.

Na prvi pogled StingRay dosta podseća na Fenderov najpoznatiji model – Precision bass. Međutim, sličnost je samo površna. Ono što prvo privlači pažnju je svakako moćni hambaker magnet koji, u odnosu na Fenderove, vizuelno deluje kao sumo-rvač u odnosu na Tvigi. Kada se StingRay ušteka u pojačalo, već pri prvom tonu postane jasno da ova razlika nije samo vizuelne prirode – zvuk koji proizvodi StingRay je više nego moćan. 

Razlog ovome nije samo u magnetu, već i u aktivnoj elektronici koja se krije ispod haube ovog jedinstvenog instrumenta. StingRay ima ugrađeno pretpojačalo koje mu omogućava da pored niskih i visokih istakne i tonove srednjeg registra, tako da njegov zvuk ima punoću i toplinu kojom se malo koji instrument može pohvaliti. Ovo pretpojačalo napaja standardna baterija od 9V, koja se postavlja kroz vratanca koja se nalaze sa zadnje strane basa.

U vizuelnom pogledu, StingRay je prepoznatljiv po prednjoj ploči jajastog oblika, ploči za potenciometre u obliku banane i onome što je kasnije postalo neka vrsta zaštitnog znaka svih Music Man gitara – asimetričnom rasporedu čivija, od kojih se tri nalaze sa gornje, a jedna sa donje strane hedstoka.

Od samog pojavljivanja StingRay je postao omiljeni instrument među brojnim funk basistima koji su oduševljavali zvukom koji proizvodi kada se svira slap-tehnikom, kao što su Luis Džonson, Bernard Edvards i Flea. Osim njih, rado ga koriste i brojni muzičari najraznovrsnijih žanrova – od Džona Dikona (Queen), preko Klifa Vilijamsa (AC DC), do Reksa Brauna (Pantera).

Pogledaj još...
 • 2200-00.jpg

  The Twang Machine

  22.10.2011.
  Postoji priča da je Didli odlučio da napravi ovu gitaru nakon što se na jednom koncertu, dok je skakao po ...
 • 2180-00.jpg

  F4

  24.09.2011.
  Budući da je svaki komad drveta drugačiji – i svaka gitara napravljena od drveta ima drugačiji zvuk. Međutim, gitare napravljene ...
 • 2175-00.jpg

  Gibson Robot

  17.09.2011.
  Robot gitara nije doživela neku veću popularnost, možda i zbog činjenice da bi upotreba ovakve gitare na izvestan način sugerisala ...
Komentari
gost_dgasg - 29.10.2011. 21:50 h