vrh dno
F4 Let There Be Rock

F4

Born to rock

24.09.2011.
Budući da je svaki komad drveta drugačiji – i svaka gitara napravljena od drveta ima drugačiji zvuk. Međutim, gitare napravljene od metala sve zvuče identično, a njihov zvuk je čistiji i jasniji.

F4 je gitara izrađena najvećim delom od aluminijumskih cevi, napravljena tako sa ciljem da se izbegne problem od kojeg pati većina električnih gitara – krivljenje vrata, kao i da se stvori instrument čiji zvuk neće varirati od modela do modela.

Vrat električne gitare je ujedno i njen najosetljiviji deo, što zbog dužine istog, što zbog toga što se pravi najčešće od drveta. Žičani instrumenti su nekada izgledali sasvim drugačije – na primer, violina, u odnosu na današnju gitaru, ima daleko kraći vrat u odnosu na telo. Osim toga, žice, koje su se nekada pravile od ovčijih creva, nisu zatezale vrat ni izbliza onoliko koliko ga zatežu današnje čelične žice. Iako se danas u vrat svake električne gitare ugrađuje čelična šipka da bi se izbeglo krivljenje vrata, sila kojom žice deluju na vrat je tolika da vremenom neizbežno dolazi do izobličenja.

Tvorci ove gitare su taj problem rešili tako što su stvorili koncept kod kojeg su žice razapete na telu od aluminijumskih cevi, slično kao što je tetiva razapeta na luku, dok je vrat sa telom spojen pomoću posebnog zgloba, tako da ne trpi nikakvo opterećenje – kompletna tenzija žica se prenosi na telo gitare.

Osim toga, drvo kao materijal je nekada bilo daleko dostupnije od metala, bolje se ponaša kao rezonator od metala, i bilo ga je mnogo lakše obrađivati. Danas to nije slučaj, budući da je aluminijum dostupan i jeftin, mašine za obradu metala su usavršene, a električnim instrumentima više nije potrebna rezonantna kutija. Budući da je svaki komad drveta drugačiji – i svaka gitara napravljena od drveta ima drugačiji zvuk. Međutim, gitare napravljene od metala sve zvuče identično, a njihov zvuk je čistiji i jasniji.

F4 gitare su, povrh svega, još i lakše od onih napravljenih od drveta, i ne raštimavaju se – proizvođači garantuju da je ovakvu gitaru bez problema moguće naštomovati, staviti je u kofer i poslati avionom na drugi kraj sveta, i izvaditi iz kofera i svirati bez da se ona raštimuje. A i u estetskom pogledu su veoma zanimljive, i budući da njihova površina reflektuje svetlost, kada se sviraju uživo izgledaju fantastično.

I pored svih ovih prednosti, retki su muzičari koji su se odlučili za ove gitare. Jedan od njih je bio i Denis D'Amur – Pigi, legendarni, tragično preminuli gitarista kultnog benda VoiVod, koji je rođen na današnji dan 1959. godine, i kojem posvećujemo ovu emisiju.
 

 

Pogledaj još...
 • 2204-00.jpg

  Music Man StingRay

  29.10.2011.
  Od samog pojavljivanja StingRay je postao omiljeni instrument među brojnim funk basistima koji su oduševljavali zvukom koji proizvodi kada se ...
 • 2200-00.jpg

  The Twang Machine

  22.10.2011.
  Postoji priča da je Didli odlučio da napravi ovu gitaru nakon što se na jednom koncertu, dok je skakao po ...
 • 2175-00.jpg

  Gibson Robot

  17.09.2011.
  Robot gitara nije doživela neku veću popularnost, možda i zbog činjenice da bi upotreba ovakve gitare na izvestan način sugerisala ...
Komentari
Trenutno nema nijednog komentara.