vrh dno
Gibson Robot Let There Be Rock

Gibson Robot

Samoštimujuća gitara

17.09.2011.
Robot gitara nije doživela neku veću popularnost, možda i zbog činjenice da bi upotreba ovakve gitare na izvestan način sugerisala da gitarista koji je svira ne ume sam ni da se naštimuje.

Gibson Robot je gitara koju je 2007. godine proizvela kompanija Gibson. U suštini, to je zapravo gitara kao i svaka druga, jedina razlika je u tome što Robot gitara u sebi sadrži kompjuterski kontrolisani sistem koji pomoću mikroprocesora i servo-motora sam automatski štimuje gitaru.

Spolja Robot gitara izgleda kao i sve druge gitare. Gibson je izbacio ukupno pet Robot-modela: Les Paul, SG, Flying V, Explorer i Les Paul Junior. Kao i skoro sve druge Gibsonove gitare, i Robot gitare imaju četiri potenciometra – po dva za svaki magnet, kojima se kontroliše jačina i boja tona. Međutim, na robot gitarama se potenciometar za ton bridž magneta može izvući na gore, čime se aktiviraju komande za samoštimovanje, dok u spuštenom položaju ovaj potenciometar funkcioniše kao običan potenciometar za ton.

Osim standardnog (EHGDAE) štima, moguće je birati između nekoliko drugih štimova koji se koriste u savremenoj rock muzici, a gitara se može prilagođavati različitim debljinama žica. Sistem za automatsko štimovanje napaja standardna baterija od 9V, a moguće ga je, po želji, i isključiti, i štimovati gitaru ručno.

Koncept gitare koja se sama štimuje nije novina – zapravo, ovaj sistem postoji već neko vreme, i koristi ga nekolicina gitarista među kojima je i legendarni Džimi Pejdž.

Iako je Gibson ovaj koncept najavio kao revolucionarnu novinu, i iako nekolicina poznatih muzičara imaju u svojim kolekcijama Robot gitare, izgleda se ljudi iz Gibsona ovom idejom baš i nisu proslavili. Robot gitara nije doživela neku veću popularnost, možda i zbog činjenice da bi upotreba ovakve gitare na izvestan način sugerisala da gitarista koji je svira ne ume sam ni da se naštimuje, što svakako ne ostavlja povoljan utisak o njemu kao umetniku i muzičaru.

 

Pogledaj još...
 • 2204-00.jpg

  Music Man StingRay

  29.10.2011.
  Od samog pojavljivanja StingRay je postao omiljeni instrument među brojnim funk basistima koji su oduševljavali zvukom koji proizvodi kada se ...
 • 2200-00.jpg

  The Twang Machine

  22.10.2011.
  Postoji priča da je Didli odlučio da napravi ovu gitaru nakon što se na jednom koncertu, dok je skakao po ...
 • 2180-00.jpg

  F4

  24.09.2011.
  Budući da je svaki komad drveta drugačiji – i svaka gitara napravljena od drveta ima drugačiji zvuk. Međutim, gitare napravljene ...
Komentari
Trenutno nema nijednog komentara.