vrh dno
Gittler Let There Be Rock

Gittler

Krajnji minimalizam

10.09.2011.
Sve što je od gitare ostalo su bili pragovi usađeni direktno u čeličnu šipku, i žice razapete preko njih. Zbog toga ona izgledom podseća više na TV antenu nego na gitaru.

Gitler je gitara koju je konstruisao Alan Gitler. Ideja kojom se Gitler rukovodio je bila da stvori električnu gitaru bez ijednog suvišnog dela. Prateći koncept krajnjeg minimalizma Gitler je odbacio telo, vrat, hedstok i prekidače – sve što je od gitare ostalo su bili pragovi usađeni direktno u čeličnu šipku, i žice razapete preko njih. Zbog toga ona izgledom podseća više na TV antenu nego na gitaru.

Gitler gitare su izrađene od visokokvalitetnog čelika. Svaka od žica na ovoj neobičnoj gitari ima svoj poseban magnet, a neke verzije imaju i ugrađeno pretpojačalo. Gitler je za vreme svog boravka u SAD ručno izradio ukupno oko 60 ovakvih gitara i tri bas gitare, kao i jednu gitaru za levoruke.

Kada je emigrirao u Izrael i promenio ime u Abraham Bar Raši, prodao je patent za svoju gitaru lokalnoj kompaniji Astron Enterprises. Oni su izradili još oko 300 ovakvih gitara, ali su im dodali i plastično telo u koje su upakovali elektroniku. Iako ovo nije izmenilo zvuk gitare, Rašiju se ova ideja nije svidela, budući da je umnogome narušila estetiku i minimalistički koncept ove gitare.

Kada se svira, Gitler umnogome podseća na sitar. Zvuk mu je plitak i zvonak, a ono što je zanimljivo je da je žice na njemu moguće podizati kao na svakoj drugoj gitari, ali i direktnim pritiskom nadole, budući da nema fretborda koji bi to ograničio.

Iako ovaj koncept nikada nije doživeo masovnu upotrebu (što Gitleru/Rašiju i nije bila namera), nekoliko ovih gitara se nalaze kao eksponati u muzejima moderne umetnosti širom sveta, a verovatno najpoznatiji primerak je onaj u vlasništvu Endija Samersa, koji se pojavljuje u spotu za pesmu Syonhronicity II.

 

Pogledaj još...
 • 2204-00.jpg

  Music Man StingRay

  29.10.2011.
  Od samog pojavljivanja StingRay je postao omiljeni instrument među brojnim funk basistima koji su oduševljavali zvukom koji proizvodi kada se ...
 • 2200-00.jpg

  The Twang Machine

  22.10.2011.
  Postoji priča da je Didli odlučio da napravi ovu gitaru nakon što se na jednom koncertu, dok je skakao po ...
 • 2180-00.jpg

  F4

  24.09.2011.
  Budući da je svaki komad drveta drugačiji – i svaka gitara napravljena od drveta ima drugačiji zvuk. Međutim, gitare napravljene ...
Komentari
Trenutno nema nijednog komentara.