vrh dno
BDW Konferencije Belgrade Design Week

BDW Konferencije

Atelje 212

10.06.2010.
Imena poput Bjarkea Ingelsa iz, sada već čuvenog studija BIG iz Danske, Ola Runea, Jacoba Van Rijsa ( jedan od trojice osnivača čuvenog studija MVRDV iz Holandije) i Larsa Holme Larsena bila su dovoljan razlog da se Atelje dubke napuni.

Četvrtak, 3. Jun 2010

Prvi dan Beogradske nedelje dizajna protekao je u euforiji oko udarnih predavača koji su ove godine zaista bili možda i najveća imena na trenutnoj sceni dizajna i arhitekture. Uz puno kašnjenja, bezbroj popijenih kafa i energetskih napitaka, na sceni Ateljea 212 pred mnogobrojnom publikom, ređala su se uzbudljiva predavanja kakva retko možete da čujete na srpskim polu-konzervativnim fakultetima i od imena sa domaće neafirmisane scene. Publika je pre svega bila mlađa, a kao i svake godine do sada preovlađujuća populacija bili su studenti arhitekture i raznih dizajnerskih fakulteta, kojima je ovo jedna od retkih prilika da čuju nešto o poslu koji ih zanima, a koji je u Srbiji i dalje marginalizovan i u drugom planu. Imena poput Bjarkea Ingelsa iz, sada već čuvenog studija BIG iz Danske, Ola Runea, Jacoba Van Rijsa ( jedan od trojice osnivača čuvenog studija MVRDV iz Holandije) i Larsa Holme Larsena bila su dovoljan razlog da se Atelje dubke napuni. Uzbudljivo putešestvije kroz manje-više standardne projekcije njihovih uradjenih projekata i vizija budućnosti nikoga nisu ostavile nezadovoljnim i nesrećnim, i dale su nekome možda nadu da u današnjem svetu krize, besparice, opšteg ekološkog kolapsa planete, stvari mogu da budu i bolje i lepše. I zelenije, naravno.

Bjarke Ingels / BIG, Danska

Kao što je u najavi bilo napisano, Bjarke pripada novoj generaciji arhitekata, koji kombinuje inovativne ideje, tehničku preciznost, odgovornost prema ekologiji i društvu uz veliku dozu ironije i humora. Iako je to teško zamisliti spojeno u jednu celinu, radovi BIG-a upravo to i oslikavaju. Ne ustručavajući se u idejama i bez kompromisa koji bi ugrozili inicijalnu ideju i istraživanje, uspeli su da u svojim mladim godinama izazovu brojne pozitivne reakcije, kao i veliki broj izvedenih projekata. Njihovi izvedeni projekti, ili oni koji se bez obzira na krizu i dalje izvode, nalaze se u brojnim zemljama. BIG nisu birali okruženja u kojima rade, niti ekonomsku situaciju, već su za svaki projekat uložili svoj maksimum i implementirali lokalne uticaje zajedno sa idejom koja se javljala na licu mesta. Na taj način, njihovi projekti međusobno nemaju previše zajedničkih tačaka i ne postoji univerzalna inspiracija kao kod mnogih arhitekata starije generacije. Na ovaj način uspešno su stvorili sopstveni, otvoreni i šaljivi stil jer je svaki projekat jedna priča sa duhovitim korenom, bez obzira na to da li je inspiracija bila u planinskim vencima, licima Švedskog kraljevskog para ili u želji da prostor bude povezan zajedničkim šetalištima, parkovima ili biciklističkim stazama.

bjarke

Svi projekti su podjednako zabavni i zanimljivi, u isto vreme nose poruku da se mora obratiti pažnja i na ugođaj korisnika, kao i na ekološku održivost i energetsku efikasnost, primenu prirodnih materijala, reciklaže i osvetljenja koje će objektu dati svetlost i život. Kao posebno zanimljivi projekti mogu se izdvojiti gradska kuća u Talinu, održivi grad/ostrvo u Bakuu, biblioteka u Astani, hotel u blizini Stokholmskog aerodroma, socijalno stanovanje u Danskoj, paviljon Danske u Šangaju.

Kao osnovni lek protiv krize u struci, možemo shvatiti njihovu poruku „ Think Big“, jer bez obzira na besparicu i na tešku finansijsku situaciju, ono što je dobro, održivo, a za cenu koja je razumljiva uz izazovnu formu, možemo očekivati da će nas bilo koja ekonomska katastrofa manje pogoditi. Dakle, da ne dužim dalje, za sve vas zainteresovane, web site Big-a je www.big.dk

Petak, 04.06.2010.

Drugi dan BDW-a bio je prošaran predavanjima mladih arhitekata i dizajnera iz raznih krajeva Evrope i raznolikim pristupima dizajnu. Neka od imena bila su Aernoud Bourdez, advokat specijalizovan za intelektualnu svojinu, autor knjige "Grrr" u kojoj je opisao svoj pristup intelektualnoj svojini; Tobias Kohlhaas, dizajner iz panevropske kreativne mreže Weiss-heiten Design širokog spektra delovanja koji obuhvata brending i grafički dizajn, od identiteta do advertajzinga i izložbi; Mario Nanni iz prepoznatljivog brenda dizajna osvetljenja Viabizzuno. Jedan od "pametnih zvezda" ovog dana bio je i arhitekta Werner Aisslinger.

WERNER AISSLINGER

Werner Aisslinger, nemački arhitekta rođen u Berlinu 1964. godine. Živi i radi u Berlinu, a od 1993. godine se samostalno bavi industrijskim, grafičkim i koncept dizajnom. Njegov rad obuhvata eksperimentalni i umetnički pristup dizajnu, istraživanje novih materijala i primena poznatih na drugačiji način od dosadašnjeg, konvencionalnog. Vizionarski nastrojen, veruje da 21. vek u dizajnu nastoji da prebrodi elegantni minimalizam 20.og veka koji će se odražavati u oblicima i tehnologijama koji se koriste. Njegova dela koja najbolje ilustruju njegove reči su komadi namestaja, mahom stolice, koje su bile izlagane u poznatim muzejima širom sveta, poput Vitra Design Museum-a u Švajcarskoj, Metropolitena i MoMA-e u Njujorku, gde je jedna njegova stolica - Nic Chair - izabrana i kao deo stalne postavke, što je i prvi put za stolicu nemačkog dizajna.

wener

 Subota, 05.06.2010.
Poslednji dan Belgrade Design Week-a obeležila su predavanja velikih imena iz sveta savremenog dizajna mlade generacije umetnika, kao što su austrijanac David Linderman iz Hi-ReS! web dizajn studia, Haime Ajon, španac koji živi i radi u Londonu, Nika Zupanc, dizajnerka iz Slovenije, i Lorenc Promeger iz grupe arhitekata "x architekten". Veliku završnicu ovom (maratonskom) nizu predavanja dao je Marti Giše sa svojim specifičnim pristupom dizajnu. Posle završenog glavnog programa išao je specijalan blok Smart city koji je imao za cilj da predstavi 10 umetnika koje je Savet BDW-a izabrao za nauspešnije kreativce koji su svojim doprinosom uticali na kreativnu scenu Beograda.

MARTÍ GUIXÉ

Marti Giše, španski dizajner rođen u Barseloni 1964. godine, živi i radi u Barseloni i Berlinu. Svojevrstan je vizionar koji dolazi iz pozadine savremenih dizajnera, transformiše objekte posmatrajući ih i preoblikujući ih u upotrebne predmete neophodne savremenom čoveku, često sa dozom humora; revolucionar koji redefiniše dizajn odabirom nesvakidašnjih predmeta i materijala kao sredstva izražavanja i radom na živoj materiji koja može da se preobražava i raspada. Analizom načina upotrebe konvencionalnog predmeta, načina i situacija u kojima se koristi, on preoblikuje predmet, predlaže nove višestruko efikasnije načine korišćenja, i na taj način stvarajući ergonomske, funkcionalne, interaktivne i predmete sa jasnom porukom, u isto vreme vizionarske, savremene i svevremene. Od 2001. godine osniva pokret ex-designer, kako i sebe naziva.

martin

Danas je beogradsku publiku sa svojim radom upoznao izlažući neke od najpoznatijih njegovih radova iz oblasti dizajna hrane, enterijera, industrijskog dizajna, izložbi i performansa. Tu su između ostalog i SPAMT techno-snack, preobražena tradicionalna zakuska prilagođena raznolikim situacijama savremenog života, tako da može da se jede dok se surfuje internetom, vozi motor, prisustvuje izložbi, itd; Cake chart, kolačič koji spolja sadrži informaciju u kojem procentu su zastupljeni sastojci, prikazano u vidu pie chart-a; stikeri Autoband sa motivom originalnog nemačkog autoputa i Do Frame sa motivom baroknog rama za slike; enterijeri za Camper radnje, performansi koji takođe uključuju i čula ukusa, lampa izrađena od obične radničke lampe sa abažurom, i mnogi drugi. Neki od njegovih klijenata su, između ostalog, Alessi, Camper, Danesse, Desigual, Droog Design, Magis, Rome Film Festival, Vitra...

išeovi radovi se mogu detaljnije videti na njegovoj internet prezentaciji na adresi www.guixe.com

Tekst: AME, Dushman, Dwg 

Fogotgrafija: BDW

Pogledaj još...
 • 1772-00.jpg

  Design Premiers

  08.06.2010.
  Samo je bilo potrebno da odlučite šta vas najviše interesuje: italijanska keramika, tkanine i mebl, unikatni umetnički radovi, najbolja audio ...
 • 1766-00.jpg

  Design "Smart" Labs

  04.06.2010.
  Prijavljeni su bili odabrani selekcijom svojih dosadašnjih kreativnih ostvarenja u odnosu na temu radionice na kojoj bi želeli da učestvuju. ...
 • 1754-00.jpg

  MTV @BDW

  29.05.2010.
  2. juna 2010. godine na splavu Plastic Light, sa početkom u 22:30, regionalni MTV organizuje žurku povodom otvaranja Belgrade ...
Komentari
Trenutno nema nijednog komentara.