vrh dno
Design Belgrade Design Week

Design "Smart" Labs

Radionice

04.06.2010.
Prijavljeni su bili odabrani selekcijom svojih dosadašnjih kreativnih ostvarenja u odnosu na temu radionice na kojoj bi želeli da učestvuju. Ove godine, u cilju podizanja opšteg nivoa znanja i edukovanja na polju kreativnih industrija,

Iako je Beogradska nedelja dizajna kao manifestacija osnovana pre pet godina, od prošle godine je o okviru inovativnosti sadržaja programa uvela i konecpt RADIONICA. Design Lab-s su tematske radionice koje imalu osnovni cilj da organizuju mlade i kreativne ljude da učestvuju u interaktivnom predavanju poznatih predavača u sferama kojima se svaka od radionica pojedinačno bavi.

 Interesovanje je bilo veliko, jer je BDW mladim ljudima ponudio mogućnost da besplatno učestvuju u odabranoj radionici, ukoliko su zaista talentovani i kreativni iz oblasti Lab-a koju izaberu. Prijavljeni su bili odabrani selekcijom portfolija ili kreativnih ostvarenja u odnosu na temu radionice na kojoj bi želeli da učestvuju. Ove godine, u cilju podizanja opšteg nivoa znanja i edukovanja na polju kreativnih industrija, BDW je ostao dosledan svom sloganu “SMART”. Organizovano je šest fenomenalinih radionica, a sve se događalo 1. i 2. juna u maloj sali Gradske uprave, na trgu Nikole Pašića 6. Uprkos lošem smartupvremenu, koje je pretstavljalo najveću poteškoću učesnicima BDW-a u praćenju i interakciji u čuvenim SMART sadržajima, svih šest radionica uspešno su održane.

Prvog dana (utorak - 1.06.2010,) program je počeo SMART START UP radionicim, gde su dva biro-a (dizajnerski i athitektonski), naveli svoj primer mladim ljudima kako pokrenuti sopstveni biznis. Mane Radmanović-PURE i Marko Macura-STUDIO MEMBRANE su preneli svoje iskustvo na odabrane mlade kreativce. Suština je bila da se iz njihovog primera na “SMART” način poduče i pomognu svi oni koji bi želeli da otvore svoje nove male kreativne studije i biro-e, a sve sa ciljem da jednog dana i oni postanu čuveni u svojoj struci. Učesnici SMART START UP Lab-a sa potencijalom da postanu uspešni dizejneri i arhitekte, imali su priliku da maksimalno iskoriste dva sata na radionici i sakupe sve   osnovne recepte kako postići uspeh u razvoju sopstvene kreativne industrije.

archSledeća radionica se donekle tematski nadovezala na prethodnu. Design Lab-SMART ARCHITECTURE je tematikom posvećena istoj ciljnoj grupi maldih koji su učestvovali na SMART START UP-u. Ukratko, mlade arhitekte i buduće arhitekte – studenti arhitektonskog fakulteta, imali su priliku da čuju dva sata predavanja o vrlo aktuelnoj temi – ekološkom projektovanju. Korist od pomenutog znanja iz ove oblasti, koje je BDW omogućio besplatno mladim arhitektama, može biti višestruka. Primarno, doprinos je na polju edukacije iz ove oblasti, ali i opšti doprinos samoj ekologiji. Ukoliko samo 20 od 50 učesnika same radionice usvoji eko sistem projektovanja ili barem iskoristi neki segment u sostvenim projektima, zasigurno će doprineti ekologiji i učiniti nešto korisno za našu plavu planetu.

Poslednja radionica održana prvog dana je SMART EINDHOVEN. Ove godine za potrebe edukovanja učesnika programa radionica Desig Labs, BDW je uspeo da dovede predstavnika gradskog veća holandskog grada Ajndhovena! Ova radionica nije bila namenjena samo mladima i kreativnima u uponu karijere. Prvenstveno je bila namenjena predstavnicima gradske uprave i kulturnih institucija grada. Cees Donkers je na primeru grada Ajindhovena objašnjavao kako je moguće jednu nereprezentativnu sredinu, pretvoriti u najluksuzniji deo grada. Naime, u gradu Ajndhovenu postojala je u samom centru grada četvrt u kojoj su obitavali krimanlci, prostitutke i dileri droge. Cees je pokušao na tom primeru da približi učesnicioma radionice kako je moguće jednu takvu sredinu, potpuno iseliti, popuniti umetničko-kreativnim sadržajima, i na kraju podstaći mlade da oforme studio ili atelje tamo. Ukratko, pretvoriti četvrt u sredinu gde sada stan ne može da kupi neko ko nije pripadnik gradske elite. Lokacija je abnormalno dobila na ceni, a kriminal iskorenjen. Interesovanje za SMART EINDHOVEN je bilo izuzetno. Potoci kiše nisu sprečili učesnike da dođu u velikom broju. Od limitiranih 50 mesta, predavanju je prisustvovalo je 70 ljudi koji sada imaju konkretan primer, pa ukoliko je u njihovoj moći, mogu da ga primene barem u nekom segmentu unapređenja kulturnih sadržaja našeg Beograda.

Drugi dan (sreda 2.06.2010.) je počeo fenomenanom SMART KIDS radionicom. Tema radionice je bila TINKING MUNARI. Gospođa Jafa Gaon iz Izraela je uspešno prenela učesnicima metodologiju rada čuvenog umetnika Bruna Munarija. Ciljna grupa učesnika radionice su pre svega bili pedagozi, voljni da unaprede svoj sistem rada sa razvijanjem kreativnosti kod dece i unapređenjem svog odosa sa njima na tom polju. Održane su dve radionice, jedna za odrasle, a druga za decu. Deca iz Beogradskih vrtića su kao deo programa učestvovala u demostraciji Munarijeve metodologije. Atmosfera je bila sjajana, a interakcija učesnika maksimalna.

Juče je održana i druga radionica drugog dana događanja u okviru Design Labs programa. Organizovana je interaktivna SMART FASION radionica. Tako je BDW ove godine uspeo da obezbedi mladim modnim dizajnerima mogućnost da ukoliko se nađu u 20 najboljih od svih prijavljenih, učestvuju u interaktivnoj radionici koju je juče održao Dušan Paunović. Dušan je naš renomirani međunarodni modni dizajner. Radio je u naluksuznijim radnjama u Njujorku, Tokiju i Londonu. On je samo najboljima, selektovanim prema talentu i dosadašnjim ostvarenjima, omogućio da donesu svoj portfolio na radionicu. Mladi i perspektivni modni dizejneri su dobili konkretne i veoma “SMART” savete o tome kako kreirati sopstveni brend, ali i najoštrije kritike kako ne treba raditi i šta izbegavati u modnoj industriji i promociji svog brenda u okviru iste.

 

Poslednja radionica održana drugog dana bila je SMART LIGHT radionica. Zeki Kadirbeyoglu iz Istambula, došao je da prenese svoje znanje i dugogodišnje iskustvo na polju dizajna rasvetom u arhitekturi. On ima preko 20 godina iskustva u sveri rada sa arhitektonskom rasvetom. Kao istaknuti turski dizajner svetla, pre 6 godine je oformio i svoj studio- “ZKLD LIGHT STUDIO“. Sa zakašnjenjm od nekih pola sata zbog tehničkih problema, Zeki je učesnicima radionice govorio o temi dizajna osvetljenja u shopping molovima. S obirom da je radio na mega projektima, između otalih i sa arhitektonskom korporacijom Normana Fostera, doneo je primere svog dugogodišnjeg uspešnog rada na tom polju. Na tim primerima je mladim arhitektama i dizajnerima svetla objasnjavao opšta pravila u osvetljavanju komercijalnih sadržaja i javnih prostora u okviru mega tržnih centara.

Tekst: AME                                   

Video: BDW / Tv Avala - Hronika Belgrade Design week-a

Pogledaj još...
 • 1774-00.jpg

  BDW Konferencije

  10.06.2010.
  Imena poput Bjarkea Ingelsa iz, sada već čuvenog studija BIG iz Danske, Ola Runea, Jacoba Van Rijsa ( jedan od ...
 • 1772-00.jpg

  Design Premiers

  08.06.2010.
  Samo je bilo potrebno da odlučite šta vas najviše interesuje: italijanska keramika, tkanine i mebl, unikatni umetnički radovi, najbolja audio ...
 • 1754-00.jpg

  MTV @BDW

  29.05.2010.
  2. juna 2010. godine na splavu Plastic Light, sa početkom u 22:30, regionalni MTV organizuje žurku povodom otvaranja Belgrade ...
Komentari
Trenutno nema nijednog komentara.