vrh dno
Igor Deranja SIRUP

Igor Deranja

Prvi Hrvat koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda uz Wakeboard maraton 24h

21.09.2010.
"Stavili su mi slušalice s muzikom u uši, naljepili "duck tape" da ne ispadaju, ipod stavili u kondom da ne propusti vodu i sve ostalo je samo zabava!".

Srijedu ujutro započeo je dugo očekivani dan "Wakeboard marathon 24h" - osvajanje Guinnessovog rekorda u wakeboardanju (snowboardanje na vodi). Igor Deranja iz Rijeke, 28 godina, odlučio je ostvariti svoju ideju i unutar 24 sata preći najveću kilometražu u kombinaciji vožnje iza glisera i na ski liftu. Ni manje, ni više "samo" 500 kilometara je bilo dovoljno kako bi ostvario svoje snove.

Krenuli su u 11:35 iz Crikvenice sa Kirica gliserom prema Fažani gdje su napravili pauzu od 1,5h. Vožnja je trajala 3h uz brzinu glisera 40 km/h. Kako su dobro isplanirali vremensku prognozu nije bilo većih iznanađenja, osim Premanture gdje se nikada ne može zaobići barem malo vjetra i valova koji su ga srušili. No to ga nije zaustavilo, nakon pređenih 155 km na ulasku u Poreč dočekala ih je pratnja lučke kapetanije kako bi se dovezli bez smetnji direktno do Ski lifta, gdje je odradio najveći dio svoje vožnje. Nakon pauze od 1,5h u 19h krenuo je na svoj drugi dio pothvata, spojio se na ski lift opsega 650m i brzinu 35 km/h, gdje je krenuo raditi krugove. Ski lift Poreč omogućio mu je neprekidnu vožnju od 19 popodne do 5:20 sati ujutro gdje je napravio 230 km bez i jednog dodatnog pada. Osim svojih valova, rjetki ponoćni brodovi u prolazu malo su ga zasmetali kako nebi baš zaspao.
 
Pitala sam ga nije li malo dosadno vrtiti se skoro 9 sati ukrug, kako si rješio taj problem, rekao je "Stavili su mi slušalice s muzikom u uši, naljepili "duck tape" da ne ispadaju, ipod stavili u kondom da ne propusti vodu i sve ostalo je samo zabava!".
 
U jutarnjim satima napravio je pauzu od 1h, gdje je malo pojeo i sklopio oči, a nakon ne baš sretnog poziva meteorologu krenuli prema području Briuna i Pule, odraditi zadnju kilometražu i napraviti nevjerojatne snimke. Zbog velikih valova 4 puta je jako pao i rekao nam je "ako nebi bio tako istreniran, zasigurno bi potrgao mišiće". Dobila sam poziv kada je napravio 501km, no odlučno je nastavio i dalje do 11:35, kako bi završio rekord preko planiranog.
 
 
Planirani doček je oko 16h na Ski liftu Krk (Dunat - između Punta i Krka) i dostupan je na 0955543941

U nekoliko navrata sam se čula s njim, svaki puta glas je bio sve veseliji, sve veća kilometraža je bila pređena. U zadnjih tjedan dana prije samog događanja niti jedan put nije bio tako dobre volje dok konačno nije došao na vodu i vidio da će ostvariti svoj naum.

I na kraju puta Navigo sistemi pokazali su cca 515km.

U svojim pauzama jeo je svoje posebno pripremljene obroke sa rižom i ostalim ugljikohidratima i proteinima za energiju. Umjesto vode pio je isotonično piće sa škrobom, te uzimo dodatak kalcija i magnezija kako ga potrošnja minerala i vitamina kroz znojenje nebi previše iscrpila.

Kako bi se uopće odlučio na ovaj pothvat trenirao je gotovo godinu dana s trenerom Krešimirom Kovačevićem u fitness cetru Lovorka i Centru dobre vibracije. S posebnom ishranom i svakodnevnim treninzima, jer ipak izdržati vožnju od 500 kilometara na nogama i držeći se cijelo vrijeme za špagu uz otpor vode i različite vremenske uvjete zaista nije lako.

Sada kada je sve završilo svoju O'Neill opremu koju je koristio u vožnji odmoriti će u Turskoj, Antalya na ski liftu Hip-notics.com.

Kako su troškovi benzina i prijave samog rekorda bili visoki puno su mu pomogli Erste banka, PGŽ i Hrvatski savez za skijanje na vodi. da ne zaboravimo mamu i prijatelje koji su slušali njegova jadanja.
 
Igor Deranja:“Zahvaljujem se svima iskreno, bez ekipe na brodu, prijatelja i svih ljudi koji su me podupirali i gurali naprjed, ne bih mogao postići to što jesam!”
 
U timu su sudjelovali:
 
Borij Levski – snimatelj
Igor Lončarić – vozač
Đuro Ljubić – sudac
Tina Novković Knežević – sudac
Marin Polonijo – fizioterapeut
Krešimir Kovačević – trener
Daniel Saškin – Ski lift Poreč
Nelly Mance (BoardForce.net) – PR
Bojan Marčić, Goran Pavlović – pomagaći
Gđa. Blanka iz Poreča – smještaj
Gosp. Višković i Novak – meteorolozi
Pulska pomorska policija – posada 516
Lučka kapetanija Rijeka, Pula, Poreč i Punat

Piše: Nelly Mance

Pogledaj još...
 • 1939-00.jpg

  Sanjala sam san

  30.12.2010.
  Ispred tebe je uspon kakav u životu nisi video, i shvatiš koliko si zapravo mali, nevidljiv. Ne postojiš. Klizave, džinovske ...
 • 1815-00.jpg

  Kameno more

  25.07.2010.
  U potpunom miru i tišini kampovali smo na livadici ispred uklete Tošine banje. Nadrealnu tvorevinu je poslednjih četvrt veka svog ...
 • 1789-00.jpg

  Pećinari u osvajanju Beljanice

  24.06.2010.
  Krenuli smo svi zajedno put glavnog hodnika a onda smo Ljilja i ja rešile da se izgubimo. Skrenule smo u ...
Komentari
Trenutno nema nijednog komentara.