vrh dno
8 najčudnijih kuća Objekativno

8 najčudnijih kuća

I svaka je useljena i u funkciji

01.07.2010.
Nijedna nema standardan oblik, građevinski materijali su drugačiji od onih na koje smo navikli, ali odolevaju vremenu i dokazuju koliko je bujna ljudska mašta.

 01 Amsterdamski apartmani

Holandski projektanti nisu na vreme razmišljali o pravilima izgradnje koji važe u ovom naselju, pa je njihovom objektu falilo dnevnog svetla. Ipak, dosetili su se kako da reše problem - izbacili su 13 stanova van okvira zgrade, a pritom nisu zauzeli šetališni deo ispred.

 

 

 

 
 
 02 Lebdeća farma
 
Ovo bi se kod nas zvalo "Čardak ni na nebu ni na zemlji", međutim ovaj kuća koja se oslanja samo na jedan stub ima potpuno banalnu priču. Namenjena je za čuvanje mineralnog đubriva. Ipak, niko nas ne sprečava da maštamo kako možda ima i neke bitnije funkcije - npr. kao vanzemaljski portal.
 
 
 
 
 
 
 
 03 Tarzanova gajba
 
Tarzan i Čita napravili su ovo u dokolici, a njena namena je višestruka. Ne mora da visi samo sa drveta, može da se okači na bilo koji uspravni objekat.
 
Kači se na četiri tačke sa gornje i donje strane. Svaka od tih veza dovoljno je jaka da izdrži težinu sfere, kao i pojedinaca u njoj. Osim toga, zaštićena je od jakih kiša i udara vetra. 
 
 
 
 
 
04 Šeširdžija bi uživao
 
Gostionica u Teksasu upravo je namenjena onome kako izgleda - radi kao čajdžinica. To je sve što sam hteo da vam kažem o ovome.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
05 Flintston-dizajn
 
U ovoj portugalskoj kući zaista žive ljudi, iako ne deluje tako. Jedino je pitanje da li su je isklesali iz jednog komada kamena, ili je napravljena tako da se uklopi u okolinu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 06 Kvarna kuća
 
"Iščašenih" kuća ima širom sveta. Za ovu priliku izabrali smo predloženu, koja služi kao hotel. Jedinstveni dizajn poslužio je i kao marketinški alat. Internet obiluje slikama ove kuće.
 
 
 
 

 

 
07 Gangsterska daća
 
Ruski "kontroverzni biznismen" Nikolaj Sutjagin hteo je da se pokaže kao pravi domaćin i "prvi čovek sela", pa je red da ima i najvišu kuću. Za 15 godina koliko je trajala "rekonstrukcija" svojeručno je nakalemio silne spratove na kuću. Sada ima 13 spratova, a komšije mogu da puknu od muke.
 
 
 
 
 
 
 
08 Namrgođena pečurka
 
Ova kuća koja je napravljena od najrazličitijih materijala slepljenih zajedno i deluje potpuno nebezbedno delo je Teri Brauna, profesora arhitekture i uređenja enterijera Univerziteta u Sinsinatiju. 
 
Možda deluje ludo, ali procenjena je na čitavih 400.000 dolara. Kako li tek njegovi učenici projektuju? To bi valjalo videti.

Pogledaj još...
 • 1787-00.jpg

  Opanci za Kineze

  24.06.2010.
  Sredovečna Kineskinja potpuno je fascinirana osvetljenim konturama Milutina Milankovića. Pita hostesu: „Da li su to vaše tačke za akupunkturu?”.
 • 1781-00.jpg

  Nove ikone Afrike

  17.06.2010.
  Dve polufinalne i finalna utakmica u dizajnerski potpuno različitim objektima. Jedan stadion morao je da što manje "štrči" i uklapa ...
 • 1775-00.jpg

  Hotel za bube

  10.06.2010.
  Raspisan je jedinstveni arhitektonski konkurs za izgradnju pet luksuznih hotela za insekte u gradskim parkovima. Konkurs je pokrenut u cilju ...
Komentari
Dabl-Ju - 02.07.2010. 23:04 h
A niko neće da pita zašto osam?
=>
TROMPYOZZA - 03.07.2010. 00:31 h
zato što su prenosive