vrh dno
Nove ikone Afrike Objekativno

Nove ikone Afrike

Tri upečatljiva stadiona sa Svetskog prvenstva 2010

17.06.2010.
Dve polufinalne i finalna utakmica u dizajnerski potpuno različitim objektima. Jedan stadion morao je da što manje "štrči" i uklapa se u okolni ambijent, dok su drugi morali da "iskaču" i postanu prepoznatljivi simboli gradova.

Polufinale 1 – Greenpoint

Kejp Taun je prepoznatljiv po svom pejzažu – okolnim planinama, brdima i Atlantskim okeanom, tako da kad je došao red da se osmisli izgled novog stadiona za Svetsko prvenstvo 2010, arhitekte iz berlinskog studija “gmp” (gmp - von Gerkan, Marg and Partners Architects) nisu imale lak zadatak da naprave objekat koji će se uklopiti u fenomenalnu panoramu.

Na stadionu Greenpoint održaće se jedna polufinalna utakmica, dok će kasnije poslužiti za ragbi, održavanje koncerata i velikih svečanosti. Zbog ogromnog broja posetilaca ovog leta, broj mesta povećan je privremenim tribinama sa 55.000 na 68.000. Posle prvenstva, taj prostor biće preuređen u apartmane, sobe i kafee.

Jedna od najvećih dilema prilikom projektovanja bila je da će stadion da “poružni” pogled na grad sa viših predela, ili da će da dominira pejzažom, tako da je odlučeno da spoljašnji oblik bude svedenih linija. Čak je u početku bilo predloga da se stadion delimično ukopa u zemlju čime bi se vizuelno smanjio objekat. Ipak, od toga se brzo odustalo zbog kamenite podloge.

Dizajn fasade je takav da stadion podseća na ogromnu skulpturu, sa poluprovidnom, staklenom površinom mekih ivica koja apsorbuje promenljive atmosferske prilike (svetlija tokom sunčanih dana, a sa sivim nijansama u zimskim, olujnim danima).

Polufinale 2 - Moses Mabhida

Stadion Moses Mabhida u Durbanu bio je kompletiran još u novembru 2009. Velelepna zgrada u kojoj će biti odigrana druga polufinalna utakmica, može u sebe da primi 56.000-85.000 gledalaca, a VIP prostorije su na šest spratova.

Za razliku od Greenpointa, stadion u Durbanu je napravljen da privlači poglede i postane prepoznatljivi simbol grada. Samo krov izgleda kao ogromna izvijena harfa nad terenom. Sa visinom od 150 metara, krovni luk je integralni deo objekta jer drži kablove krova. Posebne membrane od materijala zvanog PTFE omogućavaju prodor do 50% svetlosti dok zadržavaju toplotu i kišu.

Ideja za izgled stadiona potekla je od talasa. Prozračna fasada, izrađena od 104 prefabrikovana betonska stuba, pruža uvid u enterijer objekta, kao i siluete posetilaca. Aluminijumske ploče zakačene su za stubove, dok je drugi sloj fasade napravljen od izbušenih metalnih ploča. Ovakav slojeviti dizajn daje stadionu homogeni izgled, ali i odgovara svim bezbednosnim zahtevima (štiti od poplava, jakog vetra i direktnog sunca).

Finale - Soccer City

Ovaj stadion u Johanesburgu završen je pred početak Svetskog prvenstva i u njemu je odigrana prva utakmica, a biće i poslednja. Njegov “tubularni” izgled postignut je slaganjem betonskih panela. Osam nijansi i dve teksture panela kombinovane su kompjuterskim nasumičnim izborom.

Karakterističan “prašnjav” izgled napravljen je kao metafora afričkog kontinenta. Glavna karakteristika je da je nadograđen na nekadašnji stadion na kome je održan prvi skup posle puštanja Nelsona Mendele iz zatvora 1990. godine.

Povećanje stadiona odraziće se i na broj posetilaca - kapacitet je povećan sa 80.000 na 94.700.

 

Ovde neće biti tipovanje ko će pobediti na prvenstvu, ali slobodno možete u komentarima da kažete koji stadion od ponuđena tri vam se najviše sviđa.

Za korišæenje Mp3 Player-a neophodan je Flash Player koji besplatno možeš preuzeti ovde.
Pogledaj još...
 • 1795-00.jpg

  8 najčudnijih kuća

  01.07.2010.
  Nijedna nema standardan oblik, građevinski materijali su drugačiji od onih na koje smo navikli, ali odolevaju vremenu i dokazuju koliko ...
 • 1787-00.jpg

  Opanci za Kineze

  24.06.2010.
  Sredovečna Kineskinja potpuno je fascinirana osvetljenim konturama Milutina Milankovića. Pita hostesu: „Da li su to vaše tačke za akupunkturu?”.
 • 1775-00.jpg

  Hotel za bube

  10.06.2010.
  Raspisan je jedinstveni arhitektonski konkurs za izgradnju pet luksuznih hotela za insekte u gradskim parkovima. Konkurs je pokrenut u cilju ...
Komentari
Trenutno nema nijednog komentara.