vrh dno
Hotel za bube Objekativno

Hotel za bube

Londonski insekti dobili kraljevski tretman

10.06.2010.
Raspisan je jedinstveni arhitektonski konkurs za izgradnju pet luksuznih hotela za insekte u gradskim parkovima. Konkurs je pokrenut u cilju promocije Međunarodne godine biodiverziteta. Građani će moći da vide finalne konstrukcije i da glasaju za favorite od 19. do 28. juna. Ne, ovaj tekst nije šala, ovo je stvaran konkurs.

Pet hotela za insekte koji su ušli u uži krug izgradiće njihovi razvojni timovi u londonskim parkovima do prvog dana glasanja. Tokom Londonskog festivala arhitekture biće uručene dve nagrade “Zlatna osa”, jedna za online glasove publike, i druga za pobednika konkursa kojeg je izabrao ekspertski panel.

Hoteli su projektovani tako da privuku usamljene stršljene, ose, leptire, bumbare, paukove i ostale leteće i puzeće životinjke u parkovima Bunhill Fields, West Smithfield, Postman’s Park, St Dunstan’s in the East i Cleary Garden. Učesnici konkursa imali su zadatak da predlože kreativne ideje za ekološki smeštaj insekata.

Bumbargrad

Projekat (slika gore) je inspirisan prestižnim neboderima grada Londona, a fleksibilan sistem montiranja omogućava da se izgradi sve od dvospratnice za manje zelene prostore, do hotela “sa pet zvezdica” za velike parkove.

U parku West Smithfield kreativni tim napraviće pet kula visine od 900mm do 1200mm, izgrađene potpuno od recikliranih materijala (drveta, drški od metle, smeća iz zgrada i parkova). Dve škole u Vimbldonu pomoći će u pravljenju smeštaja za pčele i bumbare, mada će i ostali krilati prijatelji moći da se ugoste.

Ortak buba

Sledeći projekat (slika levo) napravljen je od vodovodnih cevi različitog obima koje su naslagane jedna na drugu, prikačene za zajedničku osnovu od recikliranog stabla. Jaka struktura omogućava stabilnu konstrukciju hotela, kao i novi prostor za napredak biljaka puzalica.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ivica i Marica mikrosveta

Treći hotel sa svoja tri sprata i nadstrešnicom izgledom podseća na Bavarsku planinsku kuću, osmislio je nemački tim “German Women in Property”, pa samim tim i naziv prema germanskoj priči za decu.

Materijal za hotel je obezbeđen prikupljanjem starih cigli za privlačenje pčela, trulih drveća za beskičmenjake, izbušenih kartonskih kutija za hibernaciju leptira, kao i debala za bubamare.

 

 

 

 

 

 

Insekt-hotel

Fasada hotela je od niza odeljaka nalik šablonu nastalom rovanjem crva koji može da se nađe i u prirodi, na dubinama do 500m. Reciklirani materijal ugrađen je u ove tunele, dok su stranice objekta dostupne za leptire i moljce, a krov je pogodan za apsorpciju kišnice preko sadnica.

Inn za beskičmenjake

Projektovan tako da oslika raznoliku arhitekturu Londona, “Inn” je stylish višespratni smeštaj sa rzličitim šupljinama da bi ugostio širok spisak beskičmenjaka.

Glavna struktura biće napravljena van parka, gde će čitav niz majstora i zanatlija da kombinuje različite materijale, dok će popunjavanje i postavljanje sadnica biti na lokaciji. Kao i u prethodnim slučajevima, hotel će biti napravljen od recikliranih stabala, cigli i ostalog otpada pronađenog u okolini. Šupljine će biti ispunjene zemljištem i kamenjem iz parka, dok će semenje za sadnju divljeg cveća da obezbedi Trust za kozervaciju pčela.

Pogledaj još...
 • 1795-00.jpg

  8 najčudnijih kuća

  01.07.2010.
  Nijedna nema standardan oblik, građevinski materijali su drugačiji od onih na koje smo navikli, ali odolevaju vremenu i dokazuju koliko ...
 • 1787-00.jpg

  Opanci za Kineze

  24.06.2010.
  Sredovečna Kineskinja potpuno je fascinirana osvetljenim konturama Milutina Milankovića. Pita hostesu: „Da li su to vaše tačke za akupunkturu?”.
 • 1781-00.jpg

  Nove ikone Afrike

  17.06.2010.
  Dve polufinalne i finalna utakmica u dizajnerski potpuno različitim objektima. Jedan stadion morao je da što manje "štrči" i uklapa ...
Komentari
Trenutno nema nijednog komentara.