vrh dno
Mingering Mike Najviša muzička škola

Mingering Mike

Soul zvezda za koju nikada niste čuli

14.09.2007.
"Sve se dešavalo u Majkovoj mašti i u kolekciji pravljenih kartonskih ploča (sam ih je oslikavao) i kućno snimanih acapella snimaka, koje je pravio za sebe kao tinejdžer u kasnim šezdesetim."

U periodu između 1968. i 1977. Mike je snimio preko pedeset albuma, vodio svojih tridesetpet izdavačkih kuća, i producirao je, režirao i glumio u devet svojih filmova. Samo u 1972. je producirao 15 LP-ja i preko dvadeset singlova, a njegov putujući performans je rasprodan nastupao pred publikom širom sveta.
Kako ga onda i pored svega niste primetili?
Odgovor je da se sve dešavalo u Majkovoj mašti i u kolekciji pravljenih kartonskih ploča (sam ih je oslikavao) i kućno snimanih acapella snimaka, koje je pravio za sebe kao tinejdžer u kasnim šezdesetim.
2003. dva digger-a iliti kopača ploča, Dori Hadar i Frank Beylotte, naleteli su na svet Mingering Mike-a na buvljaku. Otkrili su kolekciju ploča uglavnom od kartona, sa svakim pakovanjem kompleksno odrađenim i to "na otvaranje" (kao za duplu ploču), komentarima i "gruvovima" ucrtanim na ploču. Neki su albumi čak bili u najlonu kao da su isporučivani radnjama. Kutije sa ovim pločama su sadržale još neke umetnike kao što je Joseph War, Big "D" i Rambling Ralph za kuće kao što su Fake Records Inc., Decision, Sex i Mother Goose. Oni su bili saundtrekovi za izmišljene filmove, albumi čijom prodajom se pomaže anemičnima i tribjuti Bruce Lee-ju.
Nakon otkrovenja, oni su postavili slike albuma na Soulstrut.com , forum za kolektore ploča i Majk je postao kultni heroj i svi su izginuli da saznaju ko je on ustvari i zašto je stvorio ovu bizarnu kolekciju nepostojećih albuma.
Dori i Frank su ga iskopali, sprijateljili se s njim i čuli njegovu priču kako je kao usamljeni tinejdžer sanjario da je soul pevač, tekstopisac i producent. Njegov san je bio posve ličan i nije ga delio sa nikim van svoje najbliže porodice i nikad nije ni pomišljao da će ga ikad neko videti. Par nedelja ranije Majk je zakasnio sa plaćanjem magacinskog prostora i kao rezultat toga mnoge njegove stvari su (uključujući sve njegove ručno napravljene albume i snimke) aukcijski prodate na buvljaku.
Kao sramežljivo dete koje je odrastalo u turbulentnim šezdesetim, Majk je sebe izrazio na svoj način: kroz svoju muziku i umetnost. Uzeo je sve iz svog okruženja - rat u Vijetnamu, ratne proteste i one za ljudska prava, epidemiju droga, siromaštvo i rasizam - i napravio nešto lepo od svega.

Zahvaljujem se Dori Hadar-u što nam je približio Majkovu umetnost i pomogao da napišemo ovaj tekst, Majkove pesme možete čuti na www.myspace.com/mingeringmike.

Pogledaj još...
 • 1753-00.jpg

  Radio Ponos

  27.05.2010.
  Prof. Dr. DJ Coldie, kao šef kriznog dance štaba, sa "RADIO PONOS"-om ponovo drži nastavu!
 • 1249604314-00.jpg

  Todd Terry

  07.08.2009.
  Kao jedan od pionira, poznat je po tome što je semplovao disko zvukove, Čikaške uticaje s početka dekade 80-ih
 • Stoja-00.jpg

  Stoja

  21.09.2007.
  "Stoja šalje veliki poljubac svim posetiocima i tek sada najavljuje, nakon sledećeg CD-a, puno iznenađenja na web stranicama, a posebno ...
Komentari
Trenutno nema nijednog komentara.