vrh dno
Dve reči – Google TV Gedž@

Dve reči – Google TV

Zamena dosadnog TV programa novim web opcijama

22.05.2010.
Google TV dozvoljava ljudima da posete bilo koji sajt preko televizije, pretražuju TV program i ostali web video sadržaj.

 

Google je početkom ove nedelje okupio glavešine nekoliko haj-tek kompanija da zajedno najave novi servis koji će objediniti dosadašnji razvoj televizije i Interneta. Nazvan je jednostavno Google TV.
 
Sada predstoji da se gledaoci ubede da dnevne sobe pretvore u još jedno mesto za krstarenje Netom. Google TV dozvoljava ljudima da posete bilo koji sajt preko televizije, pretražuju TV program i ostali web video sadržaj. Istovremeno, najavljen je i novi projekat virtuelne prodavnice "Chrome web store". Ova prodavnica bi trebalo da omogući web korisnicima preuzimanje alatki, "plug-in" softvera ili igrica koji će direktno biti vezivani za navigator.
 
Ove opcije biće ugrađene u nove HD TV i Blu-ray plejere marke Sony i set-top boksove marke Logitech. “Srce” uređaja je Intelov Atom čip. Pokretaće ih Google Android, a prodaja počinje na jesen. Budući uređaji sa opcijama za Google TV moći će da pokreću aplikacije napisane i za telefone sa Android platformom, a imaće Chrome Internet pretraživač. Sony će ubuduće postepeno da ugrađuje Google softver u svoje televizore i blu-ray plejere, umesto dosadašnjeg “domaćeg” Bravia Internet servisa.
 
Ok. To je za sada jasno. Kompaniji Google preostaje da ubedi druge TV proizvođače, sem Sony-ja da koriste njihov softver, kao i maloprodajne lance da uvrste uređaje u ponudu. Da ne pominjemo da je ranije već bilo pokušaja da se “prikači” Web na TV, putem raznih servisa (zovu se TiVo, Boxee, Roku i Vudu), za koje gledaoci nisu bili posebno zainteresovani. Ili, što bi rekao jedan od direktora Sony-ja – “Teško je “venčati” tehnologiju staru 50 godina sa najnovijom tehnologijom”.
 
Set-top boksovi iz Logitech-a omogućiće da gledaoci koriste Google TV bez kupovine novih televizora. Iz kompanije su poručili da rade i na tastaturama sa daljinskim upravljačem i drugim periferijama sa kojima će moći da se upravlja TV-om i Internetom iz fotelje.
 
Kao i svugde, i ovde će glavno pitanje biti koliko će to da košta? Prosečan gledalac, što je praksa pokazala, nema pojma kakve sve opcije može da ima na TV-u (npr. connected TV sa ograničenim pristupom Internetu) i odlučuje se na kupovinu set-top boksa po njegovoj veličini. Primera radi, servis Roku prodao je više od 500.000 set-top boksova, ali je prodaja krenula tek kada je cena pala ispod 100 dolara.
 
Ukoliko, ipak, Google napravi neočekivani uspeh sa ovom uslugom, onda će napraviti problem firmama sa tradicionalnim kablovskim uslugama, jer će pretplatnici sve manje birati postojeću “video-on-demand” ponudu.
 
Prednost koju ima Google je uspeh u prodaji Android platforme kao i činjenicu da LG i Samsung koji proizvode i televizore, u svoje mobilne telefone već ugrađuju ovaj mobilni operativni sistem.

 

Pogledaj još...
 • 1732-00.jpg

  OS rat - tušta i tma aplikacija

  15.05.2010.
  Ako zanemarimo hardver, dizajnerima je preostalo da se nadmeću sa “enterijerom” telefona. Tu već ima šta da se radi. Uspeh ...
 • 1723-00.jpg

  Seća li se neko šta je Hi-Fi?

  07.05.2010.
  Svojevremeno mp3 je izmišljen da bi se audio signal prebacio (kompresovao) u digitalni, a da pritom ne zauzima previše mesta ...
 • 1711-00.jpg

  Da li ćemo ubuduće raditi u webOS-u?

  30.04.2010.
  Pre, Pixi i iPAQ, telefoni kompanija HP i Palm, nisu mnogo zastupljeni u Srbiji, ali njihovi globalni potezi doneće promene ...
Komentari
Trenutno nema nijednog komentara.