vrh dno
OS rat - tušta i tma aplikacija Gedž@

OS rat - tušta i tma aplikacija

Šta ima tvoj smartphone?

15.05.2010.
Ako zanemarimo hardver, dizajnerima je preostalo da se nadmeću sa “enterijerom” telefona. Tu već ima šta da se radi. Uspeh telefona dalje zavisi od dva faktora – lakoće upotrebe i dogovora sa programerima raznovrsnih aplikacija.

Ove godine dokazano je da se borba “pametnih telefona” ne vodi oko toga kako koji izgleda i šta ima od opcija, već kakav operativni sistem ima i koje sve aplikacije mogu da se instaliraju. Nekad je sve to bilo jednostavnije. Imao si uređaj sa ekranom i tastaturom i proizvođačima je bio bitan izgled telefona.
 
Onda se Stiv Džobs iz Epla setio da izbaci tastaturu i predstavi mobilni sa ekranom osetljivim na dodir. Rodio se iPhone i novi pokret u mobilnoj industriji. Sada pametni telefoni po difoltu treba da imaju što veći ekran, bez vidnih ili previše tastera. I tu se završava priča o dizajnu. Realno, šta drugo i može da se izmisli? Skidam kapu onome ko bude smislio telefon bez ekrana. E, to će biti poduhvat.
 
Kamere od 8 do 12 mp su u rangu amaterskih fotoaparata, video snimak će brzo biti u full HD rezoluciji, snaga procesora je već 1ghz i ništa više od hardverskih rešenja ne postoji. Dizajnerima je preostalo da se nadmeću sa “enterijerom” telefona. Tu već ima šta da se radi.
 
Tokom 2009. godine Apple OS i Google Android su “otimali” tržište, mada se Symbian iz Nokije i Blekberijev OS nisu dali. Windows Mobile je negde u zapećku, mada se trude da osmisle nešto originalno. Ali, pojavljuju se i drugi. Nokia je već za n900 imala novi softver – Maemo, dok je Samsung radio na svom, nazvanom Bada.
 
Samsung je do sad prolazio sa klasičnom filozofijom – “ponudi što jeftinije telefone”. Bada softver moraće da ponudi nešto drugo. Na prvi pogled podseća na Android sa jednostavnim, šarolikim desktopom i pristupačnim aplikacijama za medijski sadržaj, mape i slanje poruka. Ipak, budući korisnici su tu da ga isprobaju u svakodnevnom radu.
 
Apple je “razbucao” konkurenciju tako što trenutno ima više od 100.000 aplikacija koje mogu da se preuzmu sa njihovog App Store-a. Firmama koje pišu programe za mobilne telefone trebalo je vremena da se prilagode i Androidu i Symbianu, a sad je tu i Bada. Mada, Samsung obećava lagodno okruženje za programiranje u njihovom softveru i razmenu svih sistemskih fajlova.
 
 
Osim Apple OS-a, Bada treba da se nadmeće i sa Androidom iz Googla, koji je u prethodnom periodu imao velikog uspeha. Čak su i za jednog srpskog operatera domaći programeri pisali aplikacije za Android.
 
Osnova Androida je da je konstantno “prikačen” na Internet, pritom je modernog izgleda, moćan i jednostavan. A činjenicu da je open source već su iskoristili mnogi proizvođači i primenili ga u svojim aparatima.
 
Nokia je posle dugo vremena Symbian počela da zamenjuje sa Maemom. Maemo je Nokia razvila iz Debian verzije Linux-a za potrebe pametnih telefona i internet tableta. Takođe je open source i prvi uređaj u kome se našao je n900. Ove godine na Mobile World Congress u Barseloni Nokia i Intel najavili su još jedan operativni sistem za mobilne – MeeGo.
 
O Palm WebOS-u Trablmejker je pisao nedavno, tako da se nećemo previše njime baviti. Tek treba da se vidi šta će HP uraditi kao novi vlasnik Palma.
 
Blackberry je svoju istoriju započeo kao slavom ovenčan dvosmerni pejdžer, pre nego što je “porastao” u najbolji telefon za razmenu mejlova. Veliki broj preduzeća ga je kupovao za zaposlene zbog opcije BlackBerry Enterprise Server koja je integrisala poslovne funkcije sa telefonom, pritom nudeći prvoklasnu zaštitu podataka.
 
Blackberry i dalje u najvećoj meri nudi telefone sa celom QWERTY tastaturom, izuzev Storm serije. To je za ljude koji mnogo kucaju, a i vole taktilni osećaj, idealno. Softver koji su razvili u Research In Motion (kako se zove matična firma) jednostavan je za upotrebu sa ikonicama za svaku pojedinačnu funkciju.
 
Ipak, neke očekivane opcije kao što je krstarenje Internetom, preko ovog softvera je otežano. Takođe, i opcije za puštanje muzike, video materijala i sl. nisu sa velikom pažnjom odrađene.
 
Na kraju nam ostaje Windows Mobile iz kompanije Microsoft. Oni se uporno trude da zauzdaju i druga tržišta kao što su mp3 plejeri, mobilni telefoni, pa sad i tablet uređaji, ali ne događa im se da postanu monopolisti širom sveta kao što se desilo sa Windows-om za računare. Previše ima drugih igrača i zaista treba da naprave nešto što će biti drugačije od postojeće ponude.
 
Korisnički interfejs nije baš za pohvalu, pogotovo u eri touchphone uređaja, iz prostog razloga što softver nije pisan za takve uređaje, nego je prilagođavan (Android je baš pravljen za telefone “na dodir”). Sa osrednjim opcijama za medijski sadržaj i brauzerom, kao i pojedinim specifičnim aplikacijama (npr. za medicinske potrebe) izgleda primejčivije za poslovne korisnike.
 
Nadam se da proizvođači u svoj ovoj gunguli aplikacija, neće da zaborave osnovne opcije telefoniranja i slanja poruka. Sve ostalo može da prođe...

Pogledaj još...
 • 1741-00.jpg

  Dve reči – Google TV

  22.05.2010.
  Google TV dozvoljava ljudima da posete bilo koji sajt preko televizije, pretražuju TV program i ostali web video sadržaj.
 • 1723-00.jpg

  Seća li se neko šta je Hi-Fi?

  07.05.2010.
  Svojevremeno mp3 je izmišljen da bi se audio signal prebacio (kompresovao) u digitalni, a da pritom ne zauzima previše mesta ...
 • 1711-00.jpg

  Da li ćemo ubuduće raditi u webOS-u?

  30.04.2010.
  Pre, Pixi i iPAQ, telefoni kompanija HP i Palm, nisu mnogo zastupljeni u Srbiji, ali njihovi globalni potezi doneće promene ...
Komentari
Kickloop - 16.05.2010. 03:13 h
Citat: "Skidam kapu onome ko bude smislio telefon bez ekrana."
Hint: Telefon bez ekrana je izmislio Aleksandar Grejam Bel 1877 godine.
longbeard - 16.05.2010. 03:17 h
U pravu si , ali ovde je reč o "pametnim telefonima".
COLDIE - 16.05.2010. 16:22 h
"Ali mi ovde nemamo asfaltiranih puteva!"-
-Ovim telefonom možete istovremeno kačiti slike na facebook-u, gledati se sa meleskinjama iz Rodezije na skype-u i krasti muziku sa SoundCloud-a, uz konstantno uključene torrent-e. Da, naravno- možete aktivirati i glasovno pozivanje sajta Trablmejker.
-A koliki će mi biti račun kod srpskog operatera, za višečasovno svakodnevno bivstvovanje na "svetskoj mreži"?
-Mislim da sve možete pojednostaviti izborom pravog paketa. Vama bi najverovatnije najbolje pristajao "prenesi milion i dvesta hiljada".
longbeard - 18.05.2010. 00:46 h
Korišćenje mobilnog Interneta i mobilnih aplikacija u Srbiji.
Video reportaža preuzeta sa sajta www.live-e.tv

COLDIE - 20.05.2010. 06:16 h
Hahaha- ma da, šta ima da znaš koliko košta korišćenje! (e, a istraživanja ovih studija su pokazala da 98 posto srpskog tržišta koristi teške droge, što vidimo po naočarima jednog od učesnika prezentacije, sa početka priloga)
=>
longbeard - 22.05.2010. 06:18 h
Hahahaha