vrh dno
Seća li se neko šta je Hi-Fi? Gedž@

Seća li se neko šta je Hi-Fi?

Za dobar zvuk potrebne su tri stvari – zvučnici, pojačalo, plejer

08.05.2010.
Svojevremeno mp3 je izmišljen da bi se audio signal prebacio (kompresovao) u digitalni, a da pritom ne zauzima previše mesta na računaru. Pre dve decenije bio je ograničen prostor za smeštanje podataka, a sada kada je svakome dostupan hard disk od 1TB nije bitna veličina fajla, već kvalitet.

Da li je vreme da se prekine sa robovanjem iPodu i hladnom, „muljavom“ zvuku kompresovanog mp3 formata? Dobar stari audio CD i dalje je neprevaziđeni izvor kvalitetnog zvuka, onakvog kakav je napravljen u studiju prilikom snimanja albuma, sa svim finesama muziciranja i instrumentima u pozadini koji se na standardnom mp3-ju (od 128 kbps do 320 kbps) uopšte ne čuju.

Svojevremeno mp3 je izmišljen da bi se audio signal prebacio u digitalni, a da pritom ne zauzima previše mesta na računaru. Pre dve decenije bio je ograničen prostor za smeštanje podataka, a sada kada je svakome dostupan hard disk od 1TB nije bitna veličina fajla, već kvalitet.
 
Naravno, neću se praviti da ne postoji masovno preuzimanje svih fajlova sa Interneta, ali i tu postoji selekcija. Veliki broj albuma može da se nađe na torentima u FLAC ili nekom drugom lossless formatu (svoje formate ima i Windows i Apple), odnosno zapisu koji prenosi bit po bit audio u digitalni, dakle da ostane najverniji originalnom sviranju. Takvi lossless fajlovi mogu da se narežu na audio cd i slušaju.
 
Ovo se odnosi na one ljude koji vole da SLUŠAJU muziku, a ne da gledaju ekran monitora ili bazaju po YouTube-u dok puštaju pesme sa neprekidne liste iz računara. Dakle, dobro staro preslušavanje zavaljeni u fotelju, u zamračenoj sobi, bez ikakvih TV ili kompjuterskih ekrana da odvraćaju pažnju, i koncentrisanje na zvuk, na one usputne solaže na gitari, prelaz na bubnjevima ili bass deonicu, a da ne pominjem sporadično pojavljivanje gudačkih instrumenata, udaraljki ili klavijatura.
 
Da bi se ovako slušala muzika potrebno je tri stvari – zvučnici, pojačalo i cd plejer. Ovo je bolja varijanta. Ili, mini linija, muzički stub ili kakogod se već zovu, a da puštaju diskove preko zvučnika kojima nije prioritet snaga u wattima, već osetljivost membrana i to koji raspon frekvencija reprodukuju.
 
Pritom, niko ovde ne govori o nekom hi-end sistemu, lampašima i sl. koji košta nekoliko hiljada dolara, evra ili bilo koje druge strane valute. Ko može sebi to da priušti – svaka čast! Nadam se da će me nekad pozvati u gajbu da zajedno slušamo ploče. Ovde je reč o nekom solidnom uređaju ili komponentama, mogu čak da budu i polovne, samo da su valjane i da još uvek „praše“. Hi-fi uređaj (mini ili mikro linija) u domaćim radnjama košta npr. 200 eura, a ukoliko se zasebno nabavljaju komponente, sa polovnjacima može u istom rangu da se prođe, dok novo košta od 500 eura pa naviše, koliko vam mašta doseže!
 
 
Prva stvar koju treba uraditi je iskopati stari cd plejer. Garantujem da gotovo svako ima bar neki audio uređaj u stanu. Pa na čemu su matorci slušali muziku dok se nije pojavio računar?
 
Iako postoji osim klasičnog CD-a još nekoliko audio formata (npr. SACD – Super Audio CD, DVD-Audio sa surround zvukom), CD nije prevaziđen još od 1982. godine od kad je postao komercijalno dostupan. (Ovu tehnologiju zapisa prvenstveno za audio nekoliko godina ranije predstavili su Philips i Sony).
 
Trenutno u oglasima može da se nađe „markirani“ polovan plejer već od 15 eura. Ako pričamo o novim stvarima, dovoljno je da se pomenu sledeći poznati proizvođači – Sony, Pioneer, Yamaha, ili oni poznatiji audiofilima – NAD, Denon, Onkyo, Marantz, Harman Kardon.
 
Druga stvar – zvučnici. Oni su u stvari najbitniji! Potpuno je jasno da je mnogo lakše kupiti kompjuterske, aktivne zvučnike, prikačiti ih i to je to. Ipak, kvalitetna muzika treba da se pusti na nečemu što nije plastično i manje od tostera. Koliki god da su kompjuterski zvučnici i kolika god da piše da im je snaga (RMS), ne mogu da se mere sa pasivnim zvučnicima koji imaju namenski ugrađene zvučnike za visoke, srednje i niske frekvencije (tweeters, midrange, woofer, subwoofer) i kojima snagu daje pojačalo.
 
Nekad smo i mi proizvodili ovako nešto, pa u oglasima još mogu da se iskopaju zvučne kutije EI Niš od po 60W, a onaj ko hoće da se nabroji malo veće šuške, nek zakorači u svet sledećih brendova – Dynaudio, Bose, JBL, Monitor Audio, Klipsch, Bowers & Wilkins...
 
Pojačala služe da prime signal plejera i pošalju ga zvučnicima. Ovaj deo posla u računarima rade audio kartice koje su u verovatnijem slučaju integrisane na matičnoj ploči. To govori o (ne)važnosti zvuka. Akcenat je na grafici i video sadržaju. Pojačala treba da posluže da digitalnom signalu (najčešće u rasponu od 20 herca do 20.000 herca, što ljudsko uho može da čuje) daju “prirodni”, “živ” zvuk.
 
Na kraju, ne treba zaboraviti kablove kojima se sve ovo povezuje, kao i to da zvučnici treba da budu postavljeni na odgovarajućoj razdaljini jedan od drugog kao i od optimalnog mesta slušanja. I onda samo ostaje play & enjoy.
 

Pogledaj još...
 • 1741-00.jpg

  Dve reči – Google TV

  22.05.2010.
  Google TV dozvoljava ljudima da posete bilo koji sajt preko televizije, pretražuju TV program i ostali web video sadržaj.
 • 1732-00.jpg

  OS rat - tušta i tma aplikacija

  15.05.2010.
  Ako zanemarimo hardver, dizajnerima je preostalo da se nadmeću sa “enterijerom” telefona. Tu već ima šta da se radi. Uspeh ...
 • 1711-00.jpg

  Da li ćemo ubuduće raditi u webOS-u?

  30.04.2010.
  Pre, Pixi i iPAQ, telefoni kompanija HP i Palm, nisu mnogo zastupljeni u Srbiji, ali njihovi globalni potezi doneće promene ...
Komentari
Kickloop - 08.05.2010. 07:15 h
Baš lep tekst. Slažem se sa svime osim sa savetima da se muzika skida sa torenta. Pa i mi muzičari imamo duši i treba leba da jedemo. Ajd malo za promenu neko da kupuje muziku. Zato nam je "crko rokenron". Pa nije bre džabe oprema, vežbanje, studio, qrci/palci. Ko će to da plati BRE
=>
longbeard - 08.05.2010. 17:32 h
Hvala za tekst, a ništa ovde nije savet nego konstatacija. Na sreću, domaći albumi se retko nalaze na torentima, tako da svakako ne gine kupovina originala. Samo ti muziciraj opušteno
=>
HADES - 08.05.2010. 18:26 h
Domace albume mozes da nadjes gde god zelis, braca rusi to sve lepo odradjuju.
=>
joshibeast - 08.05.2010. 18:39 h
Misliš na domaće u nekom lossless formatu ili obične mp3ojke?
Inače ukoliko gotivite domaći novi talas imam jedan sjajan blog da podelim sa vama.

http://nevaljaleploce.blogspot.com/

Skoro sve što ima na ovom blogu može se skinuti i na drugim mestima, međutim lik koji uređuje blog pasionirani je sakupljač ploča, tako da su svi linkovi ripovi sa ploča koje je on napravio. Kvalitet nije lossless ali je kvalitetan 320kbps mp3 sa sve očaravajućim puckanjem ploča. Sve moguće mp3ojke sam zamenio ovim ripovima i slušanje je odlično
Kickloop - 08.05.2010. 19:56 h
^ Momak, pa jel ti misliš da je u redu deliti moju i muziku mojih kolega za džabe?!? To je krađa, ako ti to nije jasno!
=>
joshibeast - 08.05.2010. 20:26 h
Ja sam protiv piraterije samo u slučaju u kome pirati zgrću masne pare. Ako neko kupi disk, ripuje ga i stavi na rapidshare nemam nikakav moralni problem da to skinem i slušam. Sve dok nemam nameru da to prodajem i zarađujem pare meni je savest čista. Osnovni problem je naravno novac. Ja da ga imam kupovao bih originale.
Isti je slulaj i sa filmovima. Većina nezavisnih kvalitetnih nikada ne stiže u naše bioskope, a ni u DVD radnje. Jedina opcija je torent ili kulturni mrak.
Znači nije problem samo u tome da li se nešto plaća ili ne i da li neko krade nešto tvoje. Pre svega, muzika nije isto što i roba, već je i kulturno dobro!
Kickloop - 09.05.2010. 00:03 h
Ako neko kupi disk i ripuje ga da ima kopiju - to je u redu. Ako okači na RapidShare da svi skinu - to nije u redu. Zato nam kultura i jeste takva i imamo silne Farme, Grand i Milana Stankovića na Evroviziji. Kultura je jako skup sport. Država ne ulaže. Ti skidaš domaći film sa torenta. Skidaš domaću muziku. Pa ko to plaća? I taj glumac treba da dobije honorar, i producent i reditelj... i ja kao muzičar... i vajar i slikar i pesnik i pisac. Ovako Saletu Popoviću, Breni i tebi odgovara. Meni ne!

Ne ljuti se. Ne napadam ja tebe. Napao sam i rođenog brata. Muzika se kupuje - ne da bi ja zaradio već da bi imao želje da radim dalje.
=>
joshibeast - 09.05.2010. 00:59 h
Me nema ljutnje, ni najmanje, razgovaramo normalno, čak iako je ovo internet

Pazi razumem ja tebe potpuno. Ti stvaraš i "mučiš" se a od toga nema leba. Ja bih da slušam a nemam para da kupim. Znači imamo dvostruku problem. Rekao sam gore da ne bih skidao muziku da mogu da je kupim. A mnoge stvari koje bih kupio ne mogu ni da nabavim ovde.
Stvar sa autorskim pravima, kao i sa kulturom, u Srbiji je užasna i to ne samo zbog pirata.
Daću ti primer. Pre dve, tri godine, kada je Vlado Georgijev bio na vrhuncu popularnosti, kada su mu se pesme vrtele sa svakom mogućem radiu i televiziji po nebrojano puta od Sokoja je kao nadoknadu dobio 20 000 dinara! Taj novac je smešan.
Iskerno, ne znam kakvo je stanje bilo pre rata i sankcija, odnosno da li su ljudi mogli da žive od autorskih prava. Danas u Srbiji niko od toga ne živi. Niko ne živi ni od prodaje diskova, već isključivo od nastupa. A u Srbiji imaš dva ili tri rok benda koji od svirke mogu i da žive. Ostali truba. Zašto je to tako, znamo svi. A kako ćemo protiv toga, ne znam.
Evo još jedan primer koji me je zamalo rasplakao, od pre nedelu dana. Vudu Popaj, jedan od najboljih repera kod nas slao je svim svojim majspejs i fejsbuk prijateljima sledeću poruku: Vudu Popaj април 27 у 7:38 по подне Одговори
ej, cao sta se radi?
Kod mene nista, ali bas, ni koncerata, ni snimanja, ni stalnog posla,potpuna blokada,praznujem prazne dane,ko iz moje pesme.
A sad bez zezanja - treba mi posao.
Preferiram neko inostranstvo jer ovde nema posla a ne mogu svasta ni da radim, znas vec, smarace me u vezi muzike. Bilo kako bilo, javi ako nesto znas u vezi toga. Nisam izbirljiv samo da nije kriminal

(mislim da je okej da ovo objavim pošto je poruka, iako privatna, prilično javna)
I onda se ja zapitam, ako neko koji poseduje kvalitete kao Vudu, traži posao da bi preživeo, dokle smo dogurali?
Ključ nije u mom prekidu skidanja albuma sa neta, već u jasnoj kulturnoj politici države, koja ne postoji. JBG!
=>
Anja Zoidberg - 09.05.2010. 02:15 h
Od kada je mp3 format zaživeo vode se rasprave da li je to krađa ili ne i već godinama on "obitava" u nekoj poluilegali na internetu. Mislim da su posle toliko godina ovakve rasprave izlišne jer je očigledno da ne postoji način da se ovakav vid nabavljanja muzike zabrani, ukine, sankcioniše, uništi, šta god... Uostalom mnogi muzičari, od Radiohead-a do Dubioze Kolektiv, su to i prepoznali pa nam nude svoje albume za besplatan download ili po principu "daj šta daš".
=>
Kickloop - 15.05.2010. 06:51 h
MP3 kao format nije izmišljen da bi se muzika skidala za džabe već je izmišljen kao način kompresije audio zapisa. Ni razdvajanje atoma nije namenjeno samo za atomsku bombu.

Nemam ništa protiv što Radiohead ili Dubioza Kolektiv dele svoju muziku i svaka im čast na tome. I Rambo Amadeus je svoj novi album okačio na svoj sajt dva dana. Ko je skinuo-skinuo. Sada se plaća. DAKLE - Radiohead poklanja, Negative takođe - Metallica prodaje. Drugi takođe. Šta tu sad nije jasno? Ako jedan poklanja ne znači da poklanjaju svi - niti da su jedni bolji i adrugi gori. (A i ti što poklanjaju to rade samo zato što znaju da će ionako 90% ljudi da skine sa torenta umesto da kupi).
=>
Anja Zoidberg - 15.05.2010. 19:43 h
Pa ako ćemo tako nisu ni rokenrol ni pank ni metal izmišljeni da bi neko zarađivao nego da bi muzičari svoju kreativnost i stav izrazili na određeni način. Scena u Srbiji ne propada zato što šačica ljudi koja sluša gorepomenutu vrstu muzike skida muziku sa neta već baš zato što se radi o šačici ljudi! I seljadiju "pogađa" piraterija ali se oni ne skidaju sa svih medija i zato i moja baba na Zlatiboru zna ko je Slavica Ćukteraš i slične kreature. Ključni problem jeste što se godinama pod parolom "narod to voli" servira određena vrsta muzike i takvi muzičari dobro zarađuju jer mogu da se pojave u Drenovačkom Kiku kod Samara i da sviraju u kafani kod Jevta za 1500 evra. Energiju treba usmeriti na popularizaciju dobre muzike kako bi sutra takvi bendovi mogli što više da sviraju i samim tim da zarade što više novca. Pošto mediji ignorišu kvalitetnu muziku jedini način da se za većinu takvih bendova sazna upravo i jeste skidanje njihove muzike sa interneta. Uostalom uzmimo za primer jednog Užičanina koji na raspolaganju ima jednu jedinu radnju u celom gradu u kojoj se prodaju diskovi i u kojoj ne postoji ni jedan album Block out-a koji je ipak bend sa određenim stažom i popularnošću, a da ne spominjem ostale bendove. Šta bi on trebao da radi po tvom mišljenu da dođe do njihovog albuma? Jedini način jeste da sedne u voz, dođe u beograd, kupi album i vrati se i tako da potroši deset sati i 1500 dinara. I zamisli sad tako za svaki album koji ga interesuje. Da li bi se ti iscimao?
A što se tiče Metalike:
=>
Kickloop - 16.05.2010. 03:26 h
Au kako pogrešne teorije izvučene iz pogrešnog konteksta. Pa da je iko ikada KUPIO album Block Out-a u radnji u svakom gradu bi postojalo gomila radnji i moglo bi da se kupi sve.

Kako misliš da gladan muzičar izražava svoju kreativnost?

I da. Milija mi je Metallica u ovoj garderobi više puta nego Djus u trablmejker majici. Nikada je više od blama neću obući.
=>
joshibeast - 16.05.2010. 16:24 h
Đus u TM majici nema nikakve veze sa poentom ove slike. Poenta ove slike je jako upečatljiva u ovom kontekstu. Komentar Hadesa ispod ovog je citat iz jedne fleš animacije koja je bila aktuelna pre 5-6 godina. Tu se gosn Lars, frontmen Metalike, bunio protiv Mp3 distribucije muzike preko jednog od prvih peer2peer servisa Napstera. Tužio ih je za kintu, što su uradili i ostali izvođači i nedugo posle Napster je ugušen. Samo da bi veliki metalci i večiti buntovnici mogli da nose Armani i da kupuju ostrva po svetu.
Gladan muzičar treba da nađe pravi posao ukoliko od svoje muzike ne može da živi. Sve što nije narodno na ovim prostorima nema tržište i ne može od muzike da se izdržava, uz par izuzetaka! To je delom zbog medijskog zapećka u kojem se nalaze svi alternativni izvođači, a delom i zbog samih izvođača čiji je kvalitet, uz 15-20 izuzetaka, diskutabilan.
Možda niko nije kupio album Block Out-a, ali je zato kupio Sekin album. Ili čak ni to, skinuo ga je sa neta. Ali je išao na njen koncert za koji je ona dobila 20 000 eura? Sa dva koncerta sa tolikim honorarima njoj se jebe za kopirajt. A jebe joj se i za državu pošto je pare uzela na ruke i nije platila porez. U suštini, ako hoćeš da živiš od muzike u Srbiji, čak i da svako kupi tvoj album legalno, nećeš od toga moći da preživiš ukoliko ne sviraš narodnjake i njima slične.
=>
Anja Zoidberg - 16.05.2010. 22:55 h
Ne bavim se teorijama, bavim se realnošću. Super bi bilo da na svakom ćošku imaš muzičku radnju gde možeš da kupiš bilo koji disk ali to nije tako, nikada nije ni bilo niti će biti. Uostalom, kada već udaraš na patetiku, kako gladna publika da kupuje diskove?

I kakve veze ima Đus sa celom pričom? Dečku se svidela majica pa je nosi. Nosi i Marija Šerifović Ramones majicu, Zorica Marković Slipknot majicu, Karlo iz velikog brata majicu Osmi putnik 2, Milan Stanković starke, Goca Tržan martinke, Seka Aleksić čirokanu... Pa? Možeš slobodno da prodaš svoj primerak, znam minimum 20 ljudi koji bi je vrlo rado kupili, taman da uzmeš para da se nahraniš.
=>
Kickloop - 17.05.2010. 03:53 h
Sekin album je kupio Bane Žilet iz Munze na pijaci pošto ne zna da skine sa torenta a Block Out smo svi mi skinuli zato što smo klošari. Pored toga, ko me poznaje zna da ja živim "rock'n roll" i da živim od muzike. Majicu ne želim da prodam pošto mi je to poklon za rođendan, a za to ko šta nosi na estradi me zabole q.

Jel moguće da vi tvrdite da Lars nije bio u pravu kada se pobunio protiv Nepstera? Dakle, ok je ukrasti tuđe dobro. Metallica je planetarno mega-giga-popularan bend pa je normalno ako hoće da kupe i po dva ostrva. It's all show-business!
=>
COLDIE - 17.05.2010. 06:23 h
Lik iz velikog brata je nosio i trenerku Zulu Nation...
HADES - 15.05.2010. 23:27 h
NEPSTEEEEEEER BAAAAAAAAAAD
COLDIE - 16.05.2010. 16:12 h
Hi-Fi likovi su carevi koji čuju nešto što ne čuju ni psi i delfini i spremni su da daju kontejnere para za uređaje, ali obično imaju samo par diskova ili ploča, jer jedino one zvuče dobro. Postoji lik, u Beogradu, koji je platio elektrodistribuciji da mu se uređaji spoje posebno na banderu, jer obična struja nije dovoljno dobrog napona za njega. Ni onda nije bio zadovoljan, pa je pokupovao specijalne agregate, pa mu gajba zaudara na naftu- sve u cilju pravog zvuka. Desi mi se tako, da me pitaju šta mislim o njihovom najnovijem hi-fi gramofonu, napravljenom od šta-ja-znam kombinacije mermera, mamutovih kostiju, trešnjinog drveta i dvae'speto-karatnog zlata i ja kažem: "Lep je". Onda obavezno udare pitanje šta misliš koliko vredi (da bi naglasili da su uspeli da ga dobiju za "tričavih" 12.800 evra), a ja kažem: "Pa... s' obzirom da nije DJ gramofon- do 20 evra"