vrh dno
Da li ćemo ubuduće raditi u webOS-u? Gedž@

Da li ćemo ubuduće raditi u webOS-u?

HP i Palm zapržili čorbu iPhone-u

01.05.2010.
Pre, Pixi i iPAQ, telefoni kompanija HP i Palm, nisu mnogo zastupljeni u Srbiji, ali njihovi globalni potezi doneće promene u kompletnom segmentu “pametnih telefona” i integraciji sa računarima. Ipak je HP uticajan igrač, a i ima keša da to finansira.

Najava HP-a da kupuje Palm za 1.2 milijarde dolara deluje potpuno zdravorazumski, s obzirom na bitku u trajanju za što bolju poziciju u sferi pametnih telefona i aplikacija. Već je poznato kako će da izgleda iPhone 4G, Nokia je najavila novi telefon sa kamerom od 12MP, LG sledi sa svojim modelom, Google Android platforma je na sve više uređaja... Gotovo svakodnevno se dešavaju promene, korisnici su sve probirljiviji i treba se izboriti za bolju poziciju na tržištu.

HP do sada nije imao velikog učešća u rastućem segmentu mobilnih uređaja, dok je Palm u istoriji imao svoje zlatne trenutke, ali u poslednje vreme ne uspeva da se izbori sa konkurencijom. Dok se zvanično ne završi papirologija o preuzimanju Palm će nastaviti da isporučuje aktuelne modele Pre i Pixi, kao i da priprema nove modele. Ista priča je i za njihov softver – webOS, u bliskoj budućnosti neće se menjati.

Još nije poznato da li će nakon preuzimanja Palm brend opstati, da li će uređaji nositi Palm oznaku ili samo HP logo, tj. da li će ime “Palm” uopšte postojati u budućnosti. Sa druge strane, HP ima iPAQ seriju telefona koja je još u prodaji, sa takođe periodima rasta i uzmicanja u prethodnom periodu. Očekivanja su da oni neće još dugo opstati samostalno.

Od drugih angažmana, značajna je svakako saradnja HP-a sa Microsoftom. HP je zvaničan partner Windows Phone 7 softvera, a i Palm je u više navrata pravio uređaje sa Windows platformom. U svetlu najnovijeg bratimljenja, ostaje pitanje koliko će najave o HP Slate tabletu biti ostvarene. Predviđeno je da na njemu bude operativan Windows 7, mada bi mnogo prikladnije bilo da bude instaliran webOS, posebno što su sad deo iste kompanije.

Ono što je definitivno je da treba očekivati nove tablete, notebook-ove i slične gedžete koje će pokretati webOS, proširenje touch-friendly uređaja, integraciju webOS “pametnih telefona” i HP PC-a, razmenu aplikacija...

Pogledaj još...
 • 1741-00.jpg

  Dve reči – Google TV

  22.05.2010.
  Google TV dozvoljava ljudima da posete bilo koji sajt preko televizije, pretražuju TV program i ostali web video sadržaj.
 • 1732-00.jpg

  OS rat - tušta i tma aplikacija

  15.05.2010.
  Ako zanemarimo hardver, dizajnerima je preostalo da se nadmeću sa “enterijerom” telefona. Tu već ima šta da se radi. Uspeh ...
 • 1723-00.jpg

  Seća li se neko šta je Hi-Fi?

  07.05.2010.
  Svojevremeno mp3 je izmišljen da bi se audio signal prebacio (kompresovao) u digitalni, a da pritom ne zauzima previše mesta ...
Komentari
Trenutno nema nijednog komentara.