vrh dno
Multimedija na točkovima Gedž@

Multimedija na točkovima

…ili, razlog da ostaneš u kolima i posle vožnje

24.04.2010.
Nekad je bilo dovoljno da imaš radio u kolima. Sada je, usled evolucije svih digitalnih audio-video uređaja, na raspolaganju čitav arsenal mogućnosti koji će te držati u sedištu i kad ugasiš motor.

Ponesi muziku i video snimke na put sa tobom. Na kom god uređaju (DVD, CD, iPod, iPhone, SD
memorijska kartica ili USB) i u kom god formatu (MP3, WMA, AAC, JPEG i DivX) da čuvaš filmove, zvuke i fotke Pioneer-ov AV auto risiver će da pusti.

Postoji nekoliko modela AV risivera standardne veličine auto-plejera ili onih sa većim ekranom, a moj izbor je model AVH-P5200DVD koji ima motorizovan touch screen od sedam inča.

Za one naklonjene modi, risiver odlično odgovara bojama komandne table automobila. Moguć je izbor kombinacije dugmića od 112 nijansi crvene, zelene i plave, čak i da se napravi pozadina od fotografija iz private kolekcije.

Zajedno sa risiverom isporučuje se USB kabl za jednostavno povezivanje stick-a za vreme vožnje. Osim USB-a, direktno može da se poveže mp3 plejer, igračka konzola, čak i kamera. Slot za SD memorijsku karticu nalazi se na prednjem panelu i ne mora da se vadi svaki put kad se napušta auto.

Kada su iPod ili iPhone povezani, uređaji se pune, a prikaz omota albuma i plejliste na ekranu risivera je sličan kao i u iTunes-u. Na velikim touch-screen modelima, upravljanje bibliotekom fajlova je veoma jednostavan.

Razgovor mobilnim telefonom tokom vožnje takođe je moguć, bez korišćenja bluetooth slušalica. Bluetooth modul risivera omogućava da se telefonski razgovor čuje preko zvučnika ugrađenih u kolima, dok se tvoj glas prenosi putem eksternog mikrofona. Sistem podržava do pet različitih korisnika, odnosno svako ko je prisutan u kolima može da bude povezan na zvučnike (naravno, ukoliko želi da ostali saputnici slušaju razgovor).

Pioneer nudi i dodatni uređaj za navigaciju. AVIC-F220 je, jednostavno rečeno, mala crna kutija koja može da stoji u nekoj od pregrada ili ispod sedišta, a sadrži preinstaliranu mapu čitave Evrope i uslugu satelitskog osmatranja saobraćajnih gužvi.

Sistem se sam bavi i podešavanjem zvuka u kolima analizom akustike i podešavanjem ekvalajzera, kao i prednjih i zadnjih zvučnika. Rezultat je precizno usmeren zvuk, koji može da se pojača ugradnjom dodatnih pojačala, sabvufera i zvučnika.

Svaki model u AVH seriji ima “Dual Zone” mogućnost, tj. opciju da putnici na prednjim sedištima slušaju npr. muziku sa jednog izvora, dok oni pozadi gledaju film na opcionim ekranima pušten sa drugog uređaja.

Pogledaj još...
 • 1741-00.jpg

  Dve reči – Google TV

  22.05.2010.
  Google TV dozvoljava ljudima da posete bilo koji sajt preko televizije, pretražuju TV program i ostali web video sadržaj.
 • 1732-00.jpg

  OS rat - tušta i tma aplikacija

  15.05.2010.
  Ako zanemarimo hardver, dizajnerima je preostalo da se nadmeću sa “enterijerom” telefona. Tu već ima šta da se radi. Uspeh ...
 • 1723-00.jpg

  Seća li se neko šta je Hi-Fi?

  07.05.2010.
  Svojevremeno mp3 je izmišljen da bi se audio signal prebacio (kompresovao) u digitalni, a da pritom ne zauzima previše mesta ...
Komentari
gost_8*- - 25.04.2010. 18:14 h
zajebana stvar