vrh dno
Western is not dead Game Craft

Western is not dead

Kroz prašinu, preko planina i prerija do osvete...

30.05.2010.
No i pored tehničkih dostignuća i predivnih pejzaža, Red Dead Redemption možda najviše izdvaja brilijantna glasovna gluma i oporo, sažimajuće pisanje priče koje smo navikli da očekujemo od Rockstar-a.

Tekst koji je pred vama je preveden sa Engleskog jezika, a izdvojen je iz New York Times.


Napisao SETH SCHIESEL (preveo Zlaja)

Vodeća oštrica interaktivnog medija igara ima novo lice. Prljavo je, išarano starim ožiljcima i pripada Džonu Marstonu protagonisti Red Dead Redemption, novom biseru Rockstar Games.
1911. je godina. Džon Marston je ucenjen od strane beskrupoloznih federalnih agenata da lovi članove svoje bivše bande, jašući po i oko granice Meksika i USA. Takođe, on se klacka na prelasku Starog zapada i modernog – između slavljenja pojedinca i kolektivne potrebe organizovanog društva – dok pokušava da spasi ostatke svoje porodice iz plamteće zaostavštine zločinačke prošlosti. Kroz igru Marston i njegovi kreatori stvaraju tako ubedljivu, glatku i očaravajuću verziju stvarnog sveta, da bez teškoće postavljaju nove standarde u igračkoj industriji.


Poput našeg, svet Red Dead Redemption – njegovih kantina, prašnjavih i suvih rečnih korita, železničkih stanica i planinskih stenovitih vrhova – je svet u kome dobro ne pobeđuje po pravilu, ali opet altruisam retko prođe nenagrađeno. To je nasilan i okrutan svet, pun seksizma i netrpeljivosti koji se meša sa individualnim delima ljubaznosti i dobrote. To je kompleksan svet ispunjen svim rasama tadašnjeg Zapada, u svim njihovim suptilnim razlikama, a i onim manje suptilnijim, svet u kome nije lako doneti pravu odluku. Osveta u tom svetu nije slatka, već ima gorak ukus taloga sa dna ispijene šolje.

Red Dead Redemption, koji je objavljen 18. maja, za PlayStation 3 i Xbox 360, tako lako uvlači u svoj svet. I ne samo to. U potpunosti uranja igrača, i grabeći vuče sve dublje i dublje, dok jednostavno ne nestane svaka želja za izlaskom iz igre.
Rockstar, veliko ime u igračkoj industriji sa nekoliko miliona igrača, već više od decenije je čekala ovaj trenutak. Od kada je 2001. objavljen Grand Teft Auto III, koji je redefinisao igranje, Rockstar je bio poznat samo kao Kompanija Koja Pravi GTA. Ništa više. Naravno, doživela je određeni uspeh negujući Max Payne seriju, i Midnight Club trkačku seriju, ali Rockstar je bio željan da dokaže da može da napravi blokcbuster igru koja je drugačija, i pruža više od vulgarnosti narko sveta, i napumpanih kriminalaca sa mitraljezima koji nastanjuju GTA univerzuum.

I konačno su uspeli. Istina, projekat je bio vrlo rizičan. Uloženo je između 80 i 100 miliona dolara, u igru koja se zasniva na žanru koji u industriji igara nije imao uspeha. Može biti iznenađujuće da žanr koji je jako bitan za filmsku industriju nije uspeo da se ukoreni u svetu igara. Možda je to zato što se niko nikada nije potrudio da napravi dobru vestern igricu. Za razliku od pravljenja ubedljivog i realističnog vestern filma pravljenje vestern igre, više od bilo kog drugog žanra zahteva mnogo veći trud da bi se stvorio ubedljiv svet. Džon Hutson oborio je Holivud sa nogu kada je 1948. godine film The Treasure of the Sierra Madre snimio na lokaciji, van studija. Ali sve te sve te planine i ravnice i klanci i reke bili su tamo i samo su čekali da budu snimljeni. Ali ako hoćeš šume, planine, kanjone, reke i ravnice u video igri moraš da ih praviš. Od ničega, od nule, bukvalno ručno. U neinternatiktivnoj zabavi – bilo da je predstava, film ili televizijski program – reditelj kontroliše svaki detalj koji publika vidi. Ono što se ne vidi, to i ne postoji, zato podizani kartonski gradovi po studijima. Nasuprot tome, dobra vestern igra treba da omogući igraču da zađe iza tih kartona i da istraži svet. Da mu omogući da ako poželi da se popne na stenu koju vidi, ili da nastavi da jaše pored nje. Da kada dođe u neko selo ili grad, može da istraži unutrašnjost građevina i da nailazi na žitelje koji žive svoje svakodnevne živote. Oni treba da su tu, čak i ako nikada ne budu posećeni.

Jašući pustinjom, možete naleteti na dve grupe u okršaju. Da li ćete se umešati je vaša odluka. Ako odlučite da se umešate, može biti nejasno ko su dobri, ko su loši momci, zapravo, možda nema dobrih momaka, možda su to dve bande u međusobnoj borbi za prevlast, a možda Meksčka armija koja se bori protiv pobunjenika. A možda dok jašete nekim udaljenim putem čujete ženske povike u pomoć. Možda je neka žena zaista u nevolji, a možda je mamac koji će vas odvući u zasedu. Da li ćete pokušati da joj pomognete?

Red Dead Redemption je pun takvih momenata u desetinama sati igranja, čak ima i uverljivi prirodni ekosistem. Loveći grupu jelena, možete čuti kojote kako se približavaju. Ne smete odugovlačiti, jer vrlo brzo mogu stići do vas. I kada upucate jelena i okačite ga na svoje sedlo, budite ubeđeni da će krenuti za vama. Kada se budete našli u šumama, u lovu na dabrove ili divlje svinje, sigurno ćete se mnogo više plašiti vukova i medveda nego neke bande.

U intervjuu od prošlog meseca, Dan Hoser, jedan od osnivača Rockstar-a opisao je izazov u pravljenju igre. „Vesterni su priče o mestu“ rekao je. „Oni nisu nazvani filmovi o otmetnicima, niti kaubojski filmovi, niti indijanski filmovi. Nazvani su vesterni. Oni su o geografiji.“
„Govorimo o formatu koji je nasledno geografski“, dodao je Hoser, „i govorimo o mediju, igrama, koje jednu od stvari nesumnjivo oslikavaju bolje od bilo kog medija, je geografija.“

No i pored tehničkih dostignuća i predivnih pejzaža, Red Dead Redemption možda najviše izdvaja brilijantna glasovna gluma i oporo, sažimajuće pisanje priče koje smo navikli da očekujemo od Rockstar-a. Od podlih i ljigavih preprodavaca beskorisne robe, preko smežuranih i starih revolveraša, do traumatizovanih žrtava silovanja i ciničnih revolucionara, Red Dead Redemption, je pun likova koje možda nikada ne zaboravite. Naravno, siguran sam da je čista slučajnost što se prolupali, kradljivac grobova, koji podseća na Goluma kog Marston sreće u toku igre, zove Set (autor teksta se zove Seth prim.prev.). Rockstar je u svoje igrice uvek voleo da ubacuje dovitljive metafore na stvaran svet. Teško da ćete se iznenaditi kada u lokalnim novianama u igrici, budete pročitali o prokletoj sudbini narkomana arheologa, profesora MekDugala, po njegovom povratku na Jejl. „Konektikatske novine izveštavaju da je MekDugal napao gospodina Fortiska nakon rasprave, koja se ticala polinežanskih ljudoždera, na baštenskoj zabavi. Nakon što je prebio gospodina Fortiska, štapom za kriket iznervirani profesor pobegao je na krov Velsi Hola gde se potpuno skinuo i pretio da će izvršiti samoubistvo ako mu neko ne donese tanjir sa Velingtonskom goveđom šniclom, i flašom Klareta iz '94.“ (nemam blage veze šta je ovim trebalo da se naglasi prim.prev.)

Od svih razvojnih timova na svetu, jedino Rockstar može smisliti takav detalj poput pomenutog pasusa. Niko drugi nije bio dovoljno voljan, niti sposoban da se osloni na stvaran svet, već se čvrsto drže elfova ili zmajeva, vanzemaljaca ili fantastčnih bojnih polja.
U više od 1.100 novinskih tekstova, koje sam napisao za ove novine od 1996. godine nikada ranije nisam bio spreman da nešto nazovem a tour de force. Ipak ne postoji ni jedan jezgrovitiji niti bolji način da se opiše Red Dead Redemption. Rockstar ponovo jaše!


Razlog što pred vama nije moj originalni tekst, je zato što igrica još nije objavljena za PC, a ja ne posedujem ni PS3, ni Xbox 360 :( takođe, narednih par emisija, na moju žalost, biće prevodi recenzija, pošto moram da se posvetim nekim svojim poslovima. U svakom slučaju, emisija neće zamreti. :))

Pogledaj još...
 • 1977-00.jpg

  Kada žene biju

  16.02.2011.
  Kada imate na jednom mestu strast za igricama, volite borilačke veštine, bavite se video produkcijom i pritom pomešate to ...
 • 1959-00.jpg

  Beyond Black Mesa

  24.01.2011.
  Beyond Black Mesa je nezavisni kratki film inspirisan serijalom Half-life video igrom. Ovaj film je zasnovan na akciji fokusiranoj ...
 • 1274014656-00.jpg

  Kroz mrtvilo svemira

  16.05.2010.
  Jedini način da se preživi... secite im udove! Municije je jako malo... nikada je nema dovoljno...
Komentari
gost_Neca - 26.08.2010. 00:16 h
Mislim da nije malo mnogo