vrh dno
#ustupamoprostor: Humanost vs profit F1

#ustupamoprostor: Humanost vs profit

Borba srpskih blogera za iskrenu društvenu odgovornost

07.11.2011.
Dugo vremena u srpskoj internet javnosti jedan blog post i jedna inicijativa nisu, za tako kratko vreme uspeli da potpuno preplave naše tajmlajnove, rss i njuz fidove.

Čini se da dugo vremena u srpskoj internet javnosti jedan blog post i jedna inicijativa nisu, za tako kratko vreme uspeli da potpuno preplave naše tajmlajnove, rss i njuz fidove.

Sve je krenulo analizom Dragane Đermanović u tekstu "Granica odgovorosti pri društvenoj odgovornosti" gde je, ukratko rečeno, objašnjeno na koji način Komercijalna banka ustupa svoj medijski prostor humanitarnim akcijama i NVO-ovima. Savetujem vam da pre nego što nastavite da čitate ovaj tekst pročitate Draganin blog.

Sa etičke strane, možemo, uz malo pesničke slobode (da nam filozofi i biolozi ne zamere), reći da postoje dva tipa altruizma kod ljudi: Pravi - onaj u kome dajemo sebe bez očekivanja materijalne nagrade za naše dobro delo i pojedinac ga doživljava kao moralnu obevezu. Recipročni - gde činimo dobro zato što u budućnosti anticipiramo nagradu za svoje delo, kolika god ona bila.

Ustupanje medijskog prostora od strane Komercijalne banke ne može potpasti ni pod jedan od ova dva obika "žrtvovanja za druge" jer je glavni cilj ove banke, kao i svake druge, povećanje profita, priliva, tokova i svih tih ostalih monetarnih termina. Da li je potrebno u klasifikaciju, nasilno uneti i treću kategoriju altruizma: Lažni altruizam?

Kao reakcija na ovu, može se slobodno reći, bankarsku zloupotrebu humantarnog rada, bloger Ivan Ćosić, pokrenuo je inicijativu "I mi ustupamo “medijski” prostor!".

Osnovna ideja incijative je, kako je Ivan napisao je:

"Hajde mi da na svojim blogovima “damo svoj medijski prostor” društveno odgovornim reklamama. I to stvarno, za sve naše čitaoce, da ne čekamo od Komercijalne banke (ili bilo koga drugog) da ustupaju svoj prostor na TV-u već da mi svoj prostor na Internetu ustupimo ovim sjajnim kampanjama."

Akciji munjevito priključilo preko 50 blogera i internet portala, a broj iz minuta u minut stalno raste.

Lajtmotiv cele akcije svakako je rečenica: Društvena odgovornost se ne reklamira.

Sve aktivnosti možete pratiti na tviteru preko hashtaga #ustupamoprostor .

Trablmejker kao neprofitna organizacija, koja se već duže vremena bavi  podrškom humanitarnim događajima i za slične prilke ima posebnu emisiju "F1", podržava i pridružuje se akciji ustupanja medijskog prostora:


Stop trgovini decom

Kampanja organizacije Astra — Anti Trafficking Action

 

 

maliVEliki ljudi

Kampanja organizacije maliVEliki ljudi

 

Bolje da znaš

Kampanja projekta Podrška u borbi protiv HIV/AIDS-a

 

Ujedinjenji protiv droge

Kampanja Ujedinjeni protiv droge

 

 

Bitka za bebe

Kampanja Bitka za bebe

Autor: J.Š.

Pogledaj još...
 • 2659-00.jpg

  Pomoć za malog Lazu

  01.08.2013.
  U subotu 03.08.2013. godine, od 11:00 časova, košarkaški tereni Crvene Zvezde na Kalemegdanu. Organizovan je veliki humanitarni i revijalni turnir ...
 • 2596-00.jpg

  Humanošću protiv nepismenosti

  15.04.2013.
  Sve do kraja aprila ljudi dobre volje mogu da poklone svoje knjige u knjižari Portalibrisa u Skadarskoj 45.
 • 2593-00.jpg

  NEXT Fest u Užicu

  12.04.2013.
  Ideja ovog festivala, koji je podržan od strane Grada Užica, je da se kroz muzičku manifestaciju uključi u akciju "Bitka ...
Komentari
remalsg - 08.11.2011. 03:14 h
''Mi pomno pratimo objave na svim navedenim televizijama, posebno nacionalnim''....znao sam

salu na stranu,ja mislim da su ovde valjda po nekoj logici medije krivi,zasto ona pita komercijalnu banku sto se reklame ne vrte !? ukratko...

naraavno da bi to sve trebalo da bude po nekoj logici za dz,ceo projekat...i plus medijski poziv...ali sto me ne cudi zasto to nije tako...