vrh dno
Novo izdanje festivala Refleho, Časopis Društva hispanista

Novo izdanje festivala "Belgrade Tango Encuentro"

BTE ove godine slavi tri godine svog postojanja.

17.04.2012.
Beograd po treći put ima čast i zadovoljstvo da tango publici ponudi vrsni festival – Belgrade Tango Encuentro (BTE) – koji će ove godine, od 17. do 23. aprila, u našu prestonicu dovesti još veći broj umetnika i privući još veći broj učesnika.

 

Beograd po treći put ima čast i zadovoljstvo da tango publici ponudi vrsni festival – Belgrade Tango Encuentro  (BTE) – koji će ove godine, od 17. do 23. aprila,  u našu prestonicu dovesti još veći broj umetnika i privući još veći broj učesnika.
Prema rečima Darka Dožića, direktora festivala, BTE ne može biti jači u smislu kvaliteta, jer će instruktori biti, između ostalih, Sebastijan Arse (Sebastián Arce) i Marijana Montes (Mariana Montes) koji važe za najbolji plesni par na svetu. Pored njih, nastupiće još nekoliko vrhunskih argentinskih parova i veliki broj poznatih di-džejeva.
Ono što predstavlja posebnu atrakciju na ovom festivalu jeste koncert elektro-tango benda Otros Aires, koji je prošle godine imao svoj prvi beogradski nastup upravo u okviru ovog festivala. Otros Aires ponovo započinje svoju evropsku turneju baš u Beogradu.
 
Možemo slobodno reći da se između ovog benda i beogradske publike vrlo brzo stvorila jaka i pozitivna energija zahvaljujući kojoj ćemo uskoro imati priliku da opet prisustvujemo nesvakidašnjem audio-vizuelnom spektaklu i to 23. aprila u Studentskom kulturnom centru.
 
Belgrade Tango Encuentro (BTE) je festival koji ove godine slavi tri godine svog postojanja. Njegov osnivač i organizator je škola Instituto Tango Natural, koju čine entuzijasti koji uprkos preprekama i gotovo nemogućim uslovima uspevaju da izgrade nešto na čemu bi mnogi evropski gradovi mogli da nam pozavide, a sve zahvaljujući velikoj ljubavi koju gaje prema tango plesu i muzici, i argentinskoj kulturi uopšte. U ovom izdanju festivala ćemo, kao i prošle godine, videti velika imena tango scene. 
Interesantno je da će ovogodišnje izdanje biti duže od onog iz 2011, kao i da će imati karakter tango-maratona, što znači da će se tango plesati neprekidno, i danju i noću. Pored radionica, biće organizovane četiri velike milonge u večernjim časovima (Gran Milonga) i devet dnevnih plesnih događaja od kojih će jedan biti izveden na jednom od centralnih gradskih trgova, zahvaljujući čemu će i šira publika imati priliku da pod otvorenim nebom vidi vrhunske tango plesače.
O značaju koji festival ima u kulturno-turističkoj ponudi našeg glavnog grada, ali i cele zemlje, govori činjenica da je prošle godine ovim povodom u Beograd došlo oko 400 stranaca, a ove godine se očekuje još veći broj učesnika iz preko 30 zemalja sveta.
 
BTE je festival koji se već sada ubraja u jedan od najboljih u Evropi, a posebno je atraktivan na teritoriji bivše Jugoslavije. Iako nema svog zvaničnog pokrovitelja, podršku od institucija ili kompanija, osim retkih izuzetaka, organizatori su čak i u ovim teškim uslovima stvorili jedno malo „čudo“. U vreme kada mnogi festivali zbog krize i nedovoljnih sredstava postaju sve manji i skromniji, Beogradski tango susret nezaustavljivo raste.
Ovakav uspeh nije slučajnost, već je rezultat velikog entuzijazma i predanog rada jednog dobro organizovanog tima. Njihov cilj nije da stvore komercijalni događaj, već da tango publici poklone nedelju dana raznovrsnih sadržaja koji će učiniti da svi zaboravimo na svakodnevne probleme, prepustimo se najstrastvenijem plesu i u zagrljaju sa plesnim partnerom ili partnerkom odlutamo u carstvo Karlosa Gardela (Carlos Gardel) i Astora Pjacole (Astor Piazzolla).
Bilo da ste plesač ili ne, pozivamo vas da se prepustite ovoj tango avanturi. Neće biti potrebno da krenete na dugi prekookeanski put, jer će od 17. do 23. aprila Argentina svratiti do vas!

Posetite sajt festivala.

 

Pogledaj još...
Komentari
Trenutno nema nijednog komentara.