vrh dno
Sizifov posao Mali etimološki rečnik

Sizifov posao

Sizife, daj kamen!

28.06.2009.
Tako je Sizif dobio zadatak da odgura ogromnu stenu na vrh jedne planine, ali tako da taj zadatak nikada ne može ispuniti - svaki put kada bi stenu dogurao do vrha, ona bi se otkotrljala niz drugu stranu planine, pa Sizif stalno iznova započinje svoj mukotrpni i uzaludni posao.

Sizif je bio osnivač i kralj Efira (Korinta). Bavio se trgovinom, ali bio je pohlepan i sklon prevari, te je ubijao putnike i goste. Prema grčkoj mitologiji, Sizif je bio kralj jednog starogrčkog grada i najlukaviji i najmudriji čovek na svetu, koji je nekoliko puta nadmudrio i same bogove.

Jednom prilikom, kralj Sizif se bio popeo na vrh Akrokorinta i video kako je Zevs, u obličju orla, ugrabio kćer rečnog boga Asopa. Zevs je mislio da je njegova otmica prošla neopaženo, ali je shvatio da nije tako kada je Asop, nakon dugotrajnog uzaludnog traženja, ipak saznao istinu od Sizifa. Zevs se strahovito naljutio zbog izdajstva ovog smrtnika i rešio je da Sizifa kazni poslavši po njega Tanatosa, boga smrti, da ga odvede u Had, odnosno pakao. Međutim, lukavi Sizif izigrao je i ovo božanstvo. Okovao ga je, strpao u gvozdeno bure i bacio u najdublji podrum svoje palate. Tada je Zevs poslao Aresa, boga rata, da oslobodi Tanatosa iz zatočeništva, pa je ovaj, čim se oslobodio, zgrabio Sizifovu dušu i odneo je u Had. Međutim, znajući šta mu se sprema, Sizif je pre toga rekao svojoj ženi da u slučaju njegove smrti ne prinosi nikakve žrtve bogovima. Tako su Pluton i njegova žena Persefona, vladari podzemnog carstva Hada, uzalud iščekivali darove. Kada su zatražili objašnjenje, Sizif im, praveći se veoma tužan i nesrećan, reče da je njegova žena postala bezbožna i bogohulna i da bi bilo najbolje da ga oni puste iz Hada i vrate na Zemlju kako bi je opomenuo. Tako je Sizif još jednom nasamario bogove i vratio se među žive.

Kralj je nakon toga još dugo poživeo i kada je u dubokoj starosti umro i dospeo u carstvo mrtvih, Zevs se setio svih njegovih prevara i lukavstava kojima je pokazao svoje bezbožništvo i bogohulu, pa je odlučio da ga surovo i zauvek kazni. Tako je Sizif dobio zadatak da odgura ogromnu stenu na vrh jedne planine, ali tako da taj zadatak nikada ne može ispuniti - svaki put kada bi stenu dogurao do vrha, ona bi se otkotrljala niz drugu stranu planine, pa Sizif stalno iznova započinje svoj mukotrpni i uzaludni posao.

Kada za nešto kažemo da je "Sizifov posao", mislimo na neki težak, uzaludan i često besmislen posao.

Pogledaj još...
 • 1538-00.jpg

  Londonski sindrom

  24.11.2009.
  Sam termin Londonski sindrom nastao je 5. maja 1980. godine, kada je grupa terorista ušla u ambasadu Irana u Londonu...
 • 1514-00.jpg

  Stokholmski sindrom

  08.11.2009.
  Taoci su se emocionalno vezali za otmičare, pa su posle opravdavali njihove postupke čak i nakon svog oslobođenja. Kasnije, tokom ...
 • 1459-00.jpg

  Koštaš me kao sv. Petra kajgana

  24.08.2009.
  Postoje nekoliko verzija ove priče, ali svaka uključuje kajganu i batinanje svetog Petra.
Komentari
HADES - 29.06.2009. 09:22 h
Samo da ukazem na jednu malu stvar u tekstu ako nije problem, nije neka velika greska posto HAD koristis kao ekvivalent reci PAKAO (mada vishe odgovara - "podzemni svet", barem kada su u pitanju Grci, a pakao je hriscanski koncept, ali takodje postoji jos jedan izraz, a to je TARTARUS koji nema veze sa onim sosom vec sa kiklopima koje je Zevs zarobio kada je svrgnuo svog oca sa prestola), drugo PLUTON je Rimski kvivalent HADU (Grckom bozanstvu, koji se takodje zove BEZIMENI ili onaj cije se ime ne pominje).

Ova cista stilska zamerka je upucena cisto zbog toga da skrenem paznju da recimo Apolon NIJE bog sunca iako je tako predstavljeno u filmovima Troja i Aleksandar

Prosto nije isto da li je HERAKLE ili HERKULES
=>
baron_von_tito - 29.06.2009. 12:11 h
Hvala puno, niko ne moze sve da zna
=>
HADES - 29.06.2009. 18:35 h
Sto nemash u vuglu...
=>
baron_von_tito - 29.06.2009. 22:57 h
=>
Shonetow - 29.06.2009. 23:25 h
Može... Zovemo ga Gnjura
=>
baron_von_tito - 01.07.2009. 03:24 h
hahaha....da....gnjoogle...