vrh dno
Meštri o' Majka - Iz meštrove škrabije Erupcija

Meštri o' Majka - Iz meštrove škrabije

Predstavljamo vam nove i mlade snage Bokeškog repa.

11.08.2014.
Meštri o' Majka znači majstori od mikrofona, vjerujem da nema potrebe za dalja objašnjavanja. Hvala bogu naše podnevlje je idealno za crepanje inspiracije, pogotovo kad je u pitanju kritika

Okupili smo ovde 2 sjajna momka, direkt iz Boke Kotorske. S jedne strane tu je El Vakerito, član grupe Meštri ‘o Majka čiji je album prvenac „Iz meštrove škrabije“ izašao pre više od nedelju dana. S druge strane nalazi se Đošulica Sa Tople, organizator festivala „Dan Brancina“ koji će se 16.avgusta održati u Herceg Novom, takođe je i mc iz ugledne Grupacije BASKO.

Pošto prvi put razgovaram sa vama ovako zvanično, van privatnih stvari, predstavite se široj masi i publici u par rečenica.

El Vakerito: Ja sam Marko Danilović a.k.a. El Vakerito, diplomirani fizioterapeut specijalista i mc magistar.

Đošulica: Ja sam Đorđe Mitrović a.k.a. Đošulica sa Tople a.k.a. Đole Stočar a.k.a. Milo Đukanović a.k.a. Đošulica MC a.k.a. Veliki Mason a.k.a. Učmar Aga a.k.a. Uguz Utur, diplomiran enženjer ilektrotehnike profesor iz hobija Veliki MC po profesiji.

 

Pripadnici ste mlađe i svežije generacije crnogorskog repa. Kada ste krenuli da uplovljavate u vode repa i hiphapa i ko vam je u tome pomogao?

El: Repom se bavimo od 2006, ali smo eto tek sad isplivali baš zbog toga što nam niko nije pomagao. Da nije bilo naše ekipe i tolike želje vjerovatno bi još ronili po crnogorskom primorju.

Đ: Mene je d ril em si pretvorio u ovakvu veličinu, a ozbiljno se bavim ovom predivnom muzikom otkad sam ga upoznao!

 

Pošto svakako nisam sa vašeg govornog područja pa ne razumem sleng, zanima me zbog čega se ekipa zove Meštri ’o Majka i kada je nastala?

El: Meštri 'o Majka znači majstori od mikrofona... vjerujem da nema potrebe za dalja objašnjavanja, a grupa je nastala 2006 i osnovali su je naši drugovi iz razreda Arapović Stefan a.k.a. Spit, Borošak Bojan a.k.a. Motley i Šuljanović Damir a.k.a. Ćumez. Sadašnju postavu grupe činimo Željko Banićević a.k.a. Žesa iz Risna i ja.

 

Boka je svakako već odavno poznata po tome da iz nje dolazi trenutno najpopularnija crnogorska rep ekipa Who See. Da li smatrate da ste naslednici Bokeškog repa i prija li vam to što su i starije kolege iz istog grada ko i vi?

El: Ispravio bi te, iz Boke je najpopularnija rep ekipa Montenigersi, pa onda Who See... Ne znam da li smo nasljednici ali svakako doprinosimo razvoju hip hop kultture u Boki.

 

Nekoliko dana nakon izlaska albuma grupe Who See pod nazivom „Nemam ti kad“ ubrzo izlazi i album „Iz meštrove škrabije“. Da li je ovo slučajnost ili ste gađali strateški i marketinški da album izađe iste nedelje kad i njihov?

El: Iskreno ja nisam imao pojma kad im izlazi album, i njima kao i nama je trebalo da izađe dosta ranije, ali kako to već sve ide kad je hip-hop i muzika u pitanju sve se nekako oduži.

 

Prvi singl koji je najavio album ovog dvojca (napomena – Đošulica nije član grupe Meštri o' Majka) je pesma „Različiti svijetovi“ u saradnji sa DJ Mrkijem za koju je snimljen i spot u Beogradu. Kako ste zadovoljni odazivom i reakcijom publike na ovaj video?

El: Prezadovoljni smo prije svega ljudima koji su se odazvali i došli da učestvuju u spotu. Svi su bili stvarno divni i prijateljski raspoloženi i svako je dao maximum da sve ispadne što bolje može. S obzirom na budžet koji smo imali i vrijeme na raspolaganju sve je ispalo fantastično. Momci is Creativ vision-a koji su snimali i montirali spot odradili su odličan posao.

Đ: Ja nisam član Meštri o' Majka jer sam član DPS-a.

 

Pored reprezent pesama album se takođe bavi i svakodnevnim temama crnogorskog (i uopšteno) društva i mladih. U čemu ste sve našli inspiraciju stvarajući pesme koje ste odradili za ovaj projekat?

El: Hvala bogu naše podnevlje je idealno za crepanje inspiracije, pogotovo kad je u pitanju kritika... toga ima na pretek, pa ne može da zafali. Tako da je inspiracija izvirala sa svih strana samo treba doć' do izvora, a s obzirom da curimo na sve strane ni to nije bio neki problem.

 

Mnogorojni gosti i bitmejkeri su prisutni na ovom albumu. Možete li nam malo reći više o njima i kako je došlo do saradnje sa istima?

El: Od gostiju imamo Hornsman Coyote-a za kojeg nemamo ništa sem riječi hvali, momak je surovi profesionalac i prava osoba za saradnju. Hvala mu punom na utrošenom vremenu i posvećenosti. Tu su još dj-evi DJ Mrki i DJ B.K.O. za koje takođe ne mogu da kažem ništa sem da su pokidali u pravom smislu te riječi, momci ne da vrte nego ne znam koju bi riječ upotrebio, nije mi Vujaklija pri ruci pa nek ostane za sad na tome da prosipaju. Tu je još sjajna cura iz Novog Sada Valentina Toth koja nas je ispratila sjajno sa svojim vokalom i mnogo doprinjela i osvježila čitav album. Naši mc-jevi Đošulica MC, Suba i MC Hofman koji su drugovi iz ekipa pa ih ne bi prećerano hvalio, ali mislim da je to jedan novi talas koji će da pregazi samo da se krenu cimat... ipak smo mi ’Crnogorci’. Šalim se, mi smo, ne znam da li smijem to ovako javno, ali eto, mi smo MASONI, sviđalo se to nekom ili ne. Od bitmejkera na albumu su radili L.O.B. Beats, Professah, Meex, Kurreh Bubbinoh, Mipla, Vukasin Lekić i drugi. Mislim da su i oni odradili vrhunski posao, al' o tome neka sude slušaoci, da ne prećerujem sad sa hvaljenjem.

 

Za svaki dobar album je potrebna dobra promocija. Pošto znamo da je internet jedini način da se muzika proširi i van granica matične države da li su ipak u planu i neki nastupi u Crnoj Gori i okolnim zemljama?

El: Svakako da je promocija važniji dio što se tiče širenja radova, ne samo hip-hopa i ostale muzike već bilo kog pravca umjetnosti i svega ostalog. Što se tiče elektronskih promocija iscimali smo se koliko smo mogli i mnogi su nam pruzžili veliku podršku pa im se ovim putem i zahvaljujem na tome.

 

Prva prilika da vas publika čuje uživo biće festival „Dan brancina“ koji će se održati 16.08. u Herceg Novom. Da li ste se dobro organizovali i koga sve očekujemo da vidimo na ovom cenjenom događaju?

El: Možda je najbolje da o tome priča i jedan od organizatora festivala pa evo nek Djoš prozbori koju na tu temu.

Đ: Organizovali smo se fantastično! Mi smo oduševljeni našom organizacijom! Ovo je sigurno najbolja organizacija ikada bilo kojeg događaja! Na ovom festivalu ćete vidjeti SVEEEEEEEEE AAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!! A pored njega, biće tu i Katedra za BETON, Meš3 o majka, ja, Suba i Džej Džej Okoča! Biće tu još gomila izvođača dođeite da vidite!!!

Pitanje za Vakerita. Prvi put za tebe sam čuo prošle godine na mikstejpu „Radio Katakomba 

- Mikstejp / drugi dio“. Na njemu se nalazi tvoja zajednička pesma sa grupom Prvi na crti iz Budve pod nazivom „Bačam fristajl“. Kako je došlo do saradnje sa Radio Katakomba kolektivom?

El: Đošulica MC me upoznao sa Jovom Lazarevicem a.k.a. Jollandom koji je član pomenutog kolektiva. Upoznali smo se na koncertu TBF-a u Beogradu i par mjeseci poslije toga predložio mi je da odradimo zajedno jednu stvar i eto tako je došlo do saradnje, i sve je ispalo jako dobro, bar iz mog ugla. Jollanda i Nemanja a.k.a. Necke koji cine grupu Prvi na crti su mnogo ozbiljni u tome što rade i bila je velika čast raditi sa njima dvojicom.

 

Pored rada u Meštrima član si i Grupacije BASKO koja takođe sprema album. Da li možemo očekivati i to uskoro i da li planiraš neki solo projekat?

El: Sad sam trenuno prosut na sve srane, a sve u vezi sa promocijom i cimanjem sa Meštrima pa nisam siguran koliko brzo se može očekivat' nešto novo. S Baskom sad skupljamo brancine pa kad se skupi koje kilo biće ozbiljno ’prženje’. Planiram i solo projekat možda EP od par pjesama negdje krajem godine ali o tom po tom. Za sad idemo redom tako mi je najlakše.

 

Pitanje za Đošulicu. Iako si pre svega menadžer i PR ekipe Meštri ’o Majka i organizator festivala „Dan brancina“ čuli smo i da si zapravo mason i da kontrolišeš svet. Ali da ne bi sad otvarali i tu temu, reci nam otkud tebi taj nadimak Đošulica sa Tople?

Đ: Taj nadimak mi je dao Mirsad Brkić koji je trenutno jedini preživjeli rastaman na ovim prostorima. To je Đorđe od miljea, tako je on rekao i tako je ostalo.

Šalu na stranu (i levu i desnu), viđen si često po rep nastupima i prisutan si svuda gde je dobra i odabrana rep ekipa. Možeš li nam otkriti jednu dugo i strogo čuvanu tajnu - IMA LI BRANCINA!?

Đ: Brancina ima uvjek!!! Ima ovih iz mora a imate i ove iz uzgajališta, koji idu odlično uz par gemišta. Pojavili su se i rječni brancini na ušću Zete i Morače a takođe ih ima od skoro i na ušću Dunava i Save tu kod čmar one uvale tamo kod one pekare.

 

Dolazimo do samog kraja našeg veselog druženja i ćaskanja (čitaj - četovanja). Recite gde vidite Meštre na sceni kroz neki period od 10 godina?

El: Na Eurosong stari. Šalim se naravno, s obzirom da za sad (a ja se nadam i ubuduće) radimo underground nije isključeno da budemo ispod zemlje.

 

I za sam kraj, šta imate da poručite ljudima koji planiraju da poslušaju album, na šta da obrate pažnju i neku poruku za one koji žele da se bave repom?

El: Za ljude koji slušaju album da ga slušaju na svoj način pa će onda nać' i nešto za sebe, a ako ga slušaju kako ja oću onda će nać' sve za mene i nismo ništa postigli. Za one koji se bave repom i hip hop-om uopšte samo da budu istrajni i da budu originalni, nema ništa gore od loše kopije, a kopija ne moze nikako bit' bolja.

Đ: Veliki pozdrav za Srđa Mađiju najjači profil na fejsbuku ikada!!!

Meštri o' Majka kontakt

DOWNLOAD ALBUMA

Pogledaj još...
Komentari
Trenutno nema nijednog komentara.