vrh dno
Long Zi Erupcija

Long Zi

Fist Of Zi EP

25.09.2010.
Vjerovalo se da mačevi imaju čarobne moći i da žive svoje živote. Kao rezultat toga, nastao je tačno opisani kod korištenja i štovanja mača. Vojnici koji bi bili poraženi u borbi, molili bi se na oltarima bogu ratniku – Hachiman-u s glavnom moltvom da njihovim mačevima povrati duh.

 

 

Riječ za koju možemo reći da je svojevrsno viteštvo, u svom je originalu izražajnija od samog viteštva.

Put kojim bi ratnici u svom životu trebali ići označava primarnu obvezu ratničke klase.

Bushido nije stvoren od jednog čovjeka ili na temelju života jednog čovjeka, već predstavlja jednu cijelu istoriju vjekovne vojničke karijere.

Prvi pedagoški zadatak u odgoju i obrazovanju samuraja bila je izgradnja karaktera, ostavljajući u sjeni didaktiku, brigu i inteligenciju.

Međutim, intelektualna se superiornost poštovala ali riječ chi koja se koristila da označi inteligenciju u biti je značila mudrost, te je znanje pogurala na drugo mjesto.

Filozofija i literatura su formirale glavni dio njihovog intelektualnog djela, ali literatura se uzimala tek kao pomagalo koje je zastarjelo, a filozofija kao praktična pomoć u formiranju karaktera ili za rješavanje nekog vojnog problema.

Imali su svoju frazu "Roditelj me donio na svijet, ali učitelj me učini čovjekom. Jer moj otac i moja majka su kao nebo i zemlja, moj učitelj i moj gospodar su kao sunce i mjesec".

Mač - Duša samuraja.

Vjerovalo se da mačevi imaju čarobne moći i da žive svoje živote. Kao rezultat toga, nastao je tačno opisani kod korištenja i štovanja mača. Vojnici koji bi bili poraženi u borbi, molili bi se na oltarima bogu ratniku – Hachiman-u s glavnom moltvom da njihovim mačevima povrati duh.

Postoje mnoge priče o čarobnim, duhovnim, moćima mača. Jedna od njih tiče se dvojice mačevaoca, Muramase i Masume, koji su smatrali da su jednaki u borbi i vještini: Odlučili su se natjecati pa da vide ko ima bolji mač. Kao test za mač, Muramasa je uzdigao svoj mač i tako ga držao. Svaki list koji je naletio na oštricu bio je odmah razrezan na pola. Kada je Masume svoj mač stavio na isti test, nalećelo lišće je izbjegavalo oštricu njegovog mača te se nijedan list nije rasjekao. Masumov je mač dakle bio očigledno bolji, jer je posjedovao mističnu moć.

Ritual samoubistva bio je najdramatičniji gest koji bi bilo koji samuraj mogao učiniti.

Jer njegova smrt zadržava i povećava njegovu čast i pretvara ga u legendu.

 

Intro

Bankai

Fist Of Zi

Outro


DOWNLOAD

Za korišæenje Mp3 Player-a neophodan je Flash Player koji besplatno možeš preuzeti ovde.
Pogledaj još...
Komentari
gost_lvcis - 25.09.2010. 16:54 h
stari brat.
gost_Sejo - 25.09.2010. 16:54 h
Jako, jako dobro odrađeno .. Pohvale za ovo !
gost_Qrchevitiii - 25.09.2010. 18:24 h
kumaraaaaaa razbioo si ovo..)) A B !
gost_aaaaaa - 26.09.2010. 13:08 h
odlicno
gost_jackie chan - 26.09.2010. 20:03 h
pa dooobrooo ... samo nzm,previshe je kineskih butika u zadnje vrijeme,ali fino je ovo
gost_filozof - 03.10.2010. 10:35 h
nista narocito
gost_tebra - 09.10.2010. 22:09 h
svaka cast samo tako nastavi necemo samo narodnjake da slusamo treba nesto novo ovom gradu
3phoon - 16.10.2010. 00:19 h
dobar
gost_rp - 26.12.2010. 06:10 h
big respect za ovu muziku!