vrh dno
Korzo BELEF10

Korzo

Mapiranje sećanja grada Beograda

14.07.2009.
Fotografija kao medij u značajnoj meri vezuje se za građansku kulturu. Postojanje velikog broja ne samo istorijskih fotografija, koje obeležavaju značajne istorijske trenutke i ličnosti, već i porodičnih albuma u brojnim kolekcijama u Beogradu, ukazuje upravo na postojanje jasno formiranog građanskog društva u Beogradu od druge polovine 19. veka.

Projekat je zamišljen kao mapiranje nasleđa i kreiranje arhiva i sećanja grada kroz permanentu fotografsku postavku na fasadama zgrada u centru Beograda.

Fotografija kao medij u značajnoj meri vezuje se za građansku kulturu. Postojanje velikog broja ne samo istorijskih fotografija, koje obeležavaju značajne istorijske trenutke i ličnosti, već i porodičnih albuma u brojnim kolekcijama u Beogradu, ukazuje upravo na postojanje jasno formiranog građanskog društva u Beogradu od druge polovine 19. veka. (Upravo ovaj aspekt Beograda koji svedoči o visoko razvijenom građanskom i kosmopolitskom duhu grada kroz istoriju često se previđa.)

Vremenski okvir koji bi projekat trebalo da obuhvati predstavlja period od pojave fotografije u Beogradu (druga polovina 19. veka) do četrdesetih godina prošlog veka. Planirano je da u realizaciji projekta učestvuju kustosi relevantnih muzejskih institucija kao i stručnjaci u ustanovama zaštite kulture, istoričari, istoričari umetnosti i kolekcionari, čije je polje ekspertize arhitektura i vizuelna kultura Beograda 19. i prve polovine 20. veka. Ova jedinstvena arhivska izložba bila bi permanetno postavljena na zgradama u centru grada koje datiraju upravo iz ovog perioda.

Fotografije koje će se koristiti u projektu mogu se podeliti u četiri podgrupe: istorija Beograda na fotografiji – bitni momenti iz istorije grada postavljeni na lokacije na kojima su se i dogodili; arhitektura Beograda – bitne institucije koje su se nekada na određenim mestima nalazile (bioskopi, pozorišta, vladine institucije, fotografske radnje, prodavnice, kafane); privatna istorija Beograda – fotografije iz privatnih albuma Beograđana na lokacijama gde su oni nekada živeli; značajni Beograđani – fotografije umetnika, naučnika, političara na lokacijama gde su oni nekada živeli.

Fotografije će biti urađene na pločicama i tako montirane na zidove kako bi što manje remetile izgled zgrada. Planirano je da na fasade u centru grada (od Duborvačke ulice, preko ulice Kralja Petra do Karađorđeve i reke) bude postavljeno između 100 i 200 ovih pločica-foto suvenira, koje bi od jula, kada se odigrava Beogradski letnji festival, predstavljale novo, diskretno obeležje grada Beograda.

Ulice gde bi postavka trebala biti montirana: Dubrovačka, Kralja Petra, Kneza Sime Markovića, Kosančićev venac, Karađorđeva, Zagrebačka, Gavrila Principa, Crnogorska
 


Fotografije na pločicama montirane na fasadama u centru grada
od 15. jula
Kralja Petra, Kosančićev venac, Velike stepenice, Karađorđeva
Javno vođenje kroz izložbu 15. jul u 18.00 časova, ugao ulica Dušanove i Kralja Petra

Pogledaj još...
 • 1816-00.jpg

  BELEF 2010

  25.07.2010.
  Dobri radovi, momenti zabeleženi Jelinim objektivom, opet su oživeli duh jednog vremena...
 • 1440-00.jpg

  Blek Le Rat

  23.07.2009.
  Blek Le Rat (Xavier Prou) istinski je velikan street art scene. On će se beogradskoj publici predstaviti 28.– 29. jul ...
 • 1424-00.jpg

  Marta Lađanski - DRIFTING

  11.07.2009.
  Predstava je bazirana na muzičkom iskustvu autora, tokom slušanja snimka živog nastupa mađarske grupe „Desert Chaos“. Kotrljajuća muzika, koja nosi ...
Komentari
Trenutno nema nijednog komentara.