vrh dno
Brazilski džudžitsu Fight Club

Brazilski džudžitsu

Prvi deo - Zaveštanje Grejsijevih

19.04.2009.
Najupečatljivija izmena koju su Grejsijevi napravili je bio akcenat koji su bacili na rad u parteru. Prema nekim nepotvrđenim pričama, ovo je bio rezultat toga što Maeda i Grejsijevi, dok su trenirali, nisu imali tatamije u sali, pa su zbog toga izbegavali bacanja.

Brazilski džudžitsu je hvatačka borilačka veština i borilački sport za čije postojanje možemo zahvaliti porodici Grejsi, koja ga je praktično stvorila i razvijala generacijama.

Sve je počelo prvih godina XX veka, kada je jedan od najvećih majstora džudoa Micujo Maeda krenuo put Amerike u želji da tamo raširi ovu veštinu. Iako čelnici džudo saveza u Japanu nisu bili oduševljeni tim potezom, Maeda je počeo da se bavi rvanjem na raznoraznim javnim manifestacijama širom sveta, kao što su vašari, izazivajući svakoga ko bi imao hrabrosti da mu izađe na megdan. Prema nezvaničnim podacima, od oko 2000 takvih borbi, Maeda je izgubio tek dve ili tri.

Godine 1914. Maedu put dovodi u Brazil. Tamo susreće Gastao Grejsija, u to vreme biznismena i menadžera, a kako se kasnije ispostavilo, taj susret je bio od istorijskog značaja za svet borilačkih veština. Iste godine Maeda počinje da uči Gastaove sinove osnovama džudoa.

U to vreme, džudo se dosta razlikovao od onoga što se pod tim imenom danas podrazumeva - Maedin stil borbe je bio zasnovan pre svega na tehnikama kao što su poluge i davljenja, a Maeda je najčešće sve svoje borbe završavao u parteru.

 

Prvi od petorice braće koji je počeo da trenira kod Maede je bio Karlos. Za njim su krenula i ostala braća, osim Helia, koji je bio najmlađi, bolešljiv i slabašan za svoje godine. Ipak, Helio je učio gledajući svoju braću kako treniraju, i kada je počeo i sam da trenira, upravo zbog svoje slabe konstitucije je morao da se mnogo više osloni na tehniku. U tom pogledu, džudo je i bio savršena veština za njega, budući da je jedan od osnovnih principa džudoa pretpostavka da je napadač fizički snažniji, i da ga treba savladati koristeći tehniku, a ne snagu. Kako se ispostavilo, upravo je Helio kasnije postao glavni majstor porodice Grejsi i osnivač ove nove borilačke veštine.

Maeda je nekoliko godina kasnije napustio Grejsijeve, oni su nastavili da razvijaju svoju veštinu samostalno. Nekoliko godina kasnije, Grejsijevi osnivaju svoj prvi dodžo u Riu. Najupečatljivija izmena koju su Grejsijevi napravili je bio akcenat koji su bacili na rad u parteru. Prema nekim nepotvrđenim pričama, ovo je bio rezultat toga što Maeda i Grejsijevi, dok su trenirali, nisu imali tatamije u sali, pa su zbog toga izbegavali bacanja.

Vremenom, Heliovi sinovi su preuzeli inicijativu i oko 1980. preselili svoj dodžo u SAD, u Kaliforniju. Tokom devedesetih godina XX veka BJJ privlači ogromnu pažnju svetske javnosti kada je Rojs Grejsi uspeo da osvoji prvi, drugi i četvrti Ultimate Fight Championship. Od tada, BJJ postaje neizbežan deo treninga svakog MMA takmičara.

 

Pogledaj još...
 • 1316-00.jpg

  Haragei

  14.04.2009.
  U jednom trenutku majstor bez najave zamahuje katanom da poseče kandidata, a ovaj samo na osnovu svog harageija mora da ...
 • 1304-00.jpg

  Šuriken

  06.04.2009.
  Uprkos tome što se u filmovima ili stripovima šuriken prikazuje kao jedno od glavnih oružja koje koriste nindže, šuriken je ...
 • 1288-00.jpg

  Fedor Emilianenko

  21.03.2009.
  Emilianenko je poznat po tome da borbe rešava veoma brzo – većinu završava već u prvoj rundi, a na šampionatima ...
Komentari
gost_Sasa - 23.06.2009. 12:27 h
Ovo pre i nego sto je pocelo bilo je jasno kako ce da se zavrsi. Ne znam zasto se ovaj covek bruka, isto je prosao i u K1 protiv Boba Sapa... A bio je legenda u sumo rvanju.