vrh dno
Haragei Fight Club

Haragei

Veština predviđanja opasnosti

14.04.2009.
U jednom trenutku majstor bez najave zamahuje katanom da poseče kandidata, a ovaj samo na osnovu svog harageija mora da oseti u kojem će se trenutku desiti napad kako bi se na vreme sklonio.

Haragei je pojam koji se često sreće u istočnjačkim borilačkim veštinama. Sama reč potiče od japanskih reči hara, što znači stomak, i gei, što znači osećaj. U pitanju je osećaj koji se javlja neposredno pre nego što nastupi opasnost, tako da borci sa razvijenim harageijem, kako se tvrdi, mogu unapred da predosete napad protivnika.

Haragei je u nepostednoj vezi sa još jednim, sličnim pojmom, a to je zanšin, ili stanje neprekidne budnosti i spremnosti da se reaguje na napad.

U nekim borilačkim veštinama, kao što je ninđitsu, postoje posebni testovi kojima se utvrđuje da li je neko spreman da ponese titulu majstora, koji uključuju i testiranje razvijenosti harageija. Test se sastoji u tome da kandidat sedne u seize stav, a da iza njega stane neki od majstora koji u rukama drži katanu. U jednom trenutku majstor bez najave zamahuje katanom da poseče kandidata, a ovaj samo na osnovu svog harageija mora da oseti u kojem će se trenutku desiti napad kako bi se na vreme sklonio.

Ipak, samo postojanje harageija je uvek bilo predmet velikih kontraverzi, budući da, dok su jedni ubeđeni u njegovo postojanje, drugi smatraju da haragei nije ništa do kombinacija odličnih refleksa i sposobnosti da se u trenutku veoma brzo reaguje tako da neupućenom posmatraču izgleda kao da je napad unapred "pročitan".

Pogledaj još...
 • 1240141505-00.jpg

  Brazilski džudžitsu

  19.04.2009.
  Najupečatljivija izmena koju su Grejsijevi napravili je bio akcenat koji su bacili na rad u parteru. Prema nekim nepotvrđenim pričama, ...
 • 1304-00.jpg

  Šuriken

  06.04.2009.
  Uprkos tome što se u filmovima ili stripovima šuriken prikazuje kao jedno od glavnih oružja koje koriste nindže, šuriken je ...
 • 1288-00.jpg

  Fedor Emilianenko

  21.03.2009.
  Emilianenko je poznat po tome da borbe rešava veoma brzo – većinu završava već u prvoj rundi, a na šampionatima ...
Komentari
gost_pecanac - 04.01.2013. 01:52 h
Haragei je prava stvar i apsolutno se oslanjam na njega samo sto diletanti i losa improvizacija vestine neznaju da to nije bildovanje ili nesto ciji se rezultat vidi za godinu dve ovim stvarima kao sto su "mudre"poklanja se vise decenija zivota da bi se uverio u rezultate. . .