vrh dno
Iaido Fight Club

Iaido

Put prisustva duha

14.03.2009.
Iaido nije samo sport – zapravo, iaido je metod psihofizičkog usavršavanja i postizanja jedinstva tela i duha. Budući da je po svojoj prirodi prilično ezoteričan, jedno vreme se smatralo da samo Japanci zaista mogu da shvate njegovu prirodu.

 

 
Iaido je japanska veština potezanja katane i sečenja u istom pokretu, ili sečenja „iz korica”. Nastala je negde oko 1600. godine, mada se začeci ove veštine mogu pratiti unazad sve do 11. veka. Praktikuje se skoro isključivo u vidu kata, a veoma retko u parovima, i tada se umesto prave katane obavezno koristi drvena katana ili boken.
 
Samo ime veštine potiče od reči ite (prisustvo duha) i reči avasu (harmonija), a slobodan prevod bi bio put prisustva duha i trenutne reakcije.
 
Iaido je danas takmičarski sport, a takmičenja se odvijaju tako što dva takmičara uporedo rade katu, a sudije odlučuju ko je uradio bolje, na osnovu tečnosti i preciznosti pokreta. Međutim, iaido nije samo sport – zapravo, iaido je metod psihofizičkog usavršavanja i postizanja jedinstva tela i duha. Budući da je po svojoj prirodi prilično ezoteričan, jedno vreme se smatralo da samo Japanci zaista mogu da shvate njegovu prirodu.
 
Iaido je namenjen pre svega onima koji od borilačke veštine žele nešto više od prostog skupa borbenih tehnika. Za ovu veštinu presudna je koncentracija potrebna da se zamisli protivnik i fokusiranost da se pokreti potezanja katane iz korica i sečenje imagiarnog protivnika izvedu savršeno. Zbog svoje tihe prirode iaido nije preterano atraktivan za širu publiku.
 
Iaido kate se obično sastoje iz četiri dela – potezanja katane iz korica i prvog udarca (nuki cuke), završnog udarca ili udaraca (kiri cuke), čišćenja oštrice (čiburi) i vraćanja katane u korice (noto). Najjednostavnija kata bi izgledala otprilike ovako: potezanje katane iz klečećeg položaja sa iskorakom i horizontalni rez sa leve na desnu stranu, podizanje katane iznad glave i završni rez odozgo na dole, kružni pokret katanom u desno prilikom kojeg se uklanja imaginarna krv u stojećem položaju i zamena položaja nogu u stojećem stavu ili proveravanje protivnika i vraćanje katane u korice i klečeći položaj.
 
 
Počeci modernog iaidoa se vezuju za ličnost majstora Hajašizaki Jinsuke Šigenobu (1546–1621). Od njega se ova veština dalje razvila u stotine različitih pravaca. O životu samog majstora Hajašizakija postoji jako malo istorijskih podataka, tako da neki naučnici smatraju da on zapravo uopšte nikada nije ni postojao.
 
Danas postoje dve glavne iaido federacije – Svejapanska Iaido Federacija, i Iaido Ogranak Svejapanske Kendo Federacije. Ipak, postoji veliki broj starijih škola koje se nisu učlanile u ove federacije budući da postoji mišljenje da bi takav potez ograničio i osiromašio samu veštinu.
 
Iako je iaido pre svega japanska veština, sve je više iaido klubova i takmičenja van Japana, a iaido počinje da privlači sve veći broj ljudi i da se širi svuda po svetu.

Pogledaj još...
 • 1240141505-00.jpg

  Brazilski džudžitsu

  19.04.2009.
  Najupečatljivija izmena koju su Grejsijevi napravili je bio akcenat koji su bacili na rad u parteru. Prema nekim nepotvrđenim pričama, ...
 • 1316-00.jpg

  Haragei

  14.04.2009.
  U jednom trenutku majstor bez najave zamahuje katanom da poseče kandidata, a ovaj samo na osnovu svog harageija mora da ...
 • 1304-00.jpg

  Šuriken

  06.04.2009.
  Uprkos tome što se u filmovima ili stripovima šuriken prikazuje kao jedno od glavnih oružja koje koriste nindže, šuriken je ...
Komentari
Trenutno nema nijednog komentara.